RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 13 Mayıs 2011, Cuma 14:10:57 tarihnde eklendi. 721 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Barış Görüşmeleri II. Bölüm

ABHAZYA VE GÜRCİSTAN ARASINDA CENEVRE'DE YAPILAN BARIŞ GÖRÜŞMELERİ - II. BÖLÜM
Barış Görüşmeleri II. Bölüm 21/02/2008. Abhazya Tarafı; Abhazya-Gürcistan Görüşmelerinin geçen dönemde çıkmaza girmesi nedeni ile Birleşmiş Milletler Örgütü ve BM Genel Sekreterinin Gürcistan Dostları Grubunun desteği ile görüşmelerin yeniden başlamasının kendileri açısından önemli olduğunu belirtti.

Abhazya tarafı; ayrıca, son olarak yaşanan Kosova olaynda yaratılan çözüm yolları ile uluslararası prensiplere bağlı kalmak koşulu ile "ulusların kendi kaderlerini tayin hakkı" ve "ülke toprak bütünlüğü" standartlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiği talebini taraflara ilettiler.


Abhazya Tarafı, "Boden Planı"nın zamanın yitirdiğini, taraflar arasında ki sorunun giderilmesi için barış görüşmelerindeki bütün sorunların çözümünü içeren "Geleceğin Anahtarı" planını katılımcı ülkelere sundular.

Abhazya Tarafı; taraflar arasında yapılan görüşmelerin barış süreci içerisinde ve Birleşmiş Milletier Örgütü'nün denetimi altında gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Abhazya delegasyonu olarak, BM Genel Sekreteri Dostları Grubu'nun çıkmaza giren barış görüşmelerinin yeniden başlaması için göstermiş oldukları çabadan dolayı memnun olduklarını belirttiler.

Abhazya Tarafı; Moskova anlaşması'nda belirtilen, "Yukarı kodor Bölgesinde Askeri Güç bulundurulmaması" kararına uyulması gerektiğini, Abhazya'nın "Bağımsız Devletler Topluluğu" (BDT) tarafından uygulanan ambargonun kaldırılmasını istediğini, taraflar arasında ki ilişkilerin sağlamlaştırılması için görüşmelerin sürdürülmesi gerektiğini söylediler.

Dostlar Grubu; iki taraf arasında ki sorunların giderilmesini ve güvenliğin sağlamlaştırılmasını ve geçen aylar süreci içerisinde yaşanan ateşkes ihlallerinin nispeten azalmış olduğuna işaret ettiler.

Dostlar Grubu; taraflar arasında ki güvenlik sorunlarının çözümü için yapılacak olan barış görüşmelerine yeniden başlanabilmesi için bölgede ki BM Barış gözlemcileri ve BDT Barış Gücü Kuvvetleri'nin denetiminin şart olduğuna işaret ettiler.

Dostlar grubu; taraflar arasındaki görüşmelerin Temmuz 2007 BONN Buluşmasından sonraki süreç içerisinde sürdürülememesinden dolayı duymuş oldukları hayal kırıklığını belirttiler. BM Güvenlik Konseyi'nin Şubat 2007 tarihinde almış olduğu "taraflar arasında güvenliğin sağlanması" konusundaki tavsiye kararlarına uyulması gerektiğinin altını çizdiler.

Dostlar Grubu; taraflar arasında var olan sorunların bir sıraya konularak oluşturulacak olan "çalışma grubu" ile dikkatli bir biçimde çözülebileceğinin vurgusunu yaptılar.

Dostlar Grubu; Gürcistan tarafından yeni öneriler aldıklarını, ancak bunların oluşabilecek olan olumlu sonuçları ağırlaştırma hareketine girmemesi gerktiğini belirttiler.

Dostlar Grubu; Taraflar arasında yapılan anlaşmalardan doğan vecibelere karşılıklı olarak uyacaklarına inanmak istediklerini bir kez daha yinelediler.

Dostlar Grubu; Göçmen sorunlarının barış içerisinde çözülmesini, bütün göçmenlerin yasal haklarının korunmasını ve taraflar arasında yapılan güvenlik anlaşmalarına bağlı olarak özellikle "Gal Bölgesi"nde ki göçmen sorunlarına öncelik verilmesi gerektiğini bir kez daha yinelediler.

Dostluk Grubu; taraflar arasında "güç kullanılmaması" ile ilgili belgelerin imzalanmasını ve göçmenlerin sorunlarının çözülmesi için en kısa süre içerisinde harekete geçmelerini istediler.

Dostlar Grubu; tarafların sorunlarını barış içierisinde çözeceklerini ve görüşmelerini BM iradesi altında yapmalarından dolayı duymuş oldukları hoşnutluğu belrttiler. Sorunların çözümünde sorumluluğun öncelikle iki tarafta olduğunun altını çizerek Birleşmiş Milletlerin (BM) ve BM Güvenlik Konseyi'nin bu konudaki desteğinin sürdüğünü vurguladılar.

Dostlar Grubu; BM Dostlu Grubu'nun yüksek Düzeydeki Diplomatlarının ve BM Genel Sekreterinin Özel Temsilcisi'nin sorunun çözümü için uygulamış olduğu sorunu sonuçlandırma hedeflerini desteklediklerini bir kez daha vurguladılar.

Kaynak: www.apsnypress.info


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.