RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 26 Kasım 2011, Cumartesi 00:57:02 tarihnde eklendi. 2859 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Aleksandr Ankvab’ın Mesajı

ALEKSANDR ANKVAB “HALKIMIZIN BİRLİĞİ VE ABHAZYA CUMHURİYETİ’NİN VARLĞINI KORUMAK HEPİMİZ İÇİN ÖNCELİKLİ OLMALIDIR”
Aleksandr Ankvab’ın Mesajı 26/11/2011. Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab’ın Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Kurulu nedeni ile ilgili olarak Abhaz Diasporası’na göndermiş olduğu kutlama mesajının tamamı Abhazyam.com tarafından Rusça aslından çevirisi yapılarak siz değerli izleyicilerimizin bilgisine sunulmuştur.


Saygılarımla.


Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu


Fatih Atan (A’tanba)

 

---------------------------------------


Sevgili Yurttaşlarım!


Abhaz Dernekleri Federasyonu Meclisi’nin Değerli Katılımcıları!


Bizler kaderin bir cilvesi olarak ikiye ayrılımış  halk konumuna geldik. Bu korkunç traajediyi  Kafkasya’da öz (kan) kardeşlerimizle birlikte yaşadık – Ubıhlar, Adıgeler, Kabardeyler, hepsi (herkes), kim çerkes olarak adlandırılııyosa. (düzeltme yapıldı - abhazyam.com)


Uzak, yakın ve şimdi var olan yaralarımız deşiliyor. Ancak çağımızda yaşam, daha az karmaşık yeni sorunların çözümünü önümüze getiriyor 


Kader kendi yanlışlarını düzeltebiliyor, bu sayede bizlere zor sorunları çözme şansını verdi. 2008 yılının Ağustos’ayında dünyanın güçlü devleti – Rusya – Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıdı ve bizim küçük ülkemizin uluslaratrası anlamda güvenliğni sağlama garanatisini verdi. Ve bizler, yeni nesillere iyi bir gelecek yaratmayı düşünmek için bu tarihi fırsatı kaçırmamak zorundayız 


Ben önemli bir gerçeğe sizlerin dikkatinize çekmek istiyorum. Bizlerin bütün uğraşıları, atalarımızdan bizlere kalan mücadeleler, Abhazya’nın bağımsızlığı için Gürcistan!a karşı Abhaz halkının ve devletinin, çocuklarımız ile vermiş olduğumuz özgürlük savaşındaki tüm fedakarlıklar, siyasi spekülasyonların, Çerkes halklarının geçmiş tarihi ile ilgili sorunların içerisine çekilmiş olacak. (düzeltme - Abhazyam.com)


Ben bir kez daha vurgulamak istiyorum ki, bu provokasyonlar Abhazya Devletine diğer devletlerden gelmiyor, Gürcistan'dan geliyor, muhacirlerin topraklarını işgal ederek atalarının evlerine yerleştiler, daha yakın zaman içerisinde bizim çocuklarımızı ve kardeşlerimizi öldürdüler. Düşman senin geçmişini merak etmez ve aynı zamanda seni korumaz. Bunu hiçbir zaman için unutmayalım


Değerli Vatandaşlarım!


Diaspora, nerede yaşıyorsa yaşasın her yerde halkının bir parçasıdır. Tarihsel vatanlarına karşı olan sorumluluklarını tüm diğerlerinin üzerinde taşımaktadırlar. O, geleneklerini, ana dilini ve ulusal kültürünü korumaktadır. Diasporadaki kardeşlerimiz, deniz ve karaları aşarak vatanlarının özgürlüğü için mücadele ettiler.


Zaman değişti ve şimdi bizim müttefikimiz oldu, şimdi kim bağımsız Abhazya Devletinin kurulma çalışmalarına yardım etmek istiyorsa, daha fazla çaba göstererek bu süreci hızlandıremakla yükümlüdür.


Son yıllarda, anavatan ile Diaspora arısndaki temeslar yoğunlaştı, özellikle genç nesil Diaspora temsilcileri daha sık bir biçimde Abhazya’yı ziyaret ediyorlar. Zor ekonomik koşullar yaşanmasına rağmen hükümetimiz, geriye dönen yurttaşlarımızın uyum koşullarının sağlanması ve ücretsiz konut temini için teşvik çalışmalarını sürdürüyor ve gençler için eğitim ve kültür projelerini uygulanmasına destek veriyor. Ancak, yapılan bu çalışmaların yetersiz olduğunu itiraf etmek zorundayız.


Diaspora iş dünyasının  Abhazya’nın ekonomisinin canlanması aşamasında özellikle rtkin olarak katılması gereklidir. Bu bizim devletlerimiz ve ülkelerimiz arasında ticari – ekonomik ilişkilerin gelişimine yardımcı olacaktır, çünkü bildiğimiz gelişmeler sonucunda yaşadığınız ülke sizin için ikinci bir vatan olmuştur.


Buna karşılık olarak devletimiz, bu durumların iyileştirilmesi için gerekli olan önlemlerin nasıl alınması gerektiğini bilmektedir. 


Sevgili Vatandaşlar!


Abhazya devleti olarak var olan sorunların ciddiyetinin ne kadar önemli olduğunun bilincinde bulunuyoruz. Diaspora tarafından önerilen çalışmalar, bizlerin çalışma koşullarına uyum sağlayacak ise, devlet başkanlığı, hükümet, parlamento ve tüm kamu kuruluşları olarak destekleyeceğimizin sözünü veriyorum.


Halkımızın Birliği ve Abhazya Cumhuriyeti’nin varlığını korumak hepimiz için öncelikli olmalıdır!


Genel Kurulu organize edenlere ve katılımcılara zor çalışmalarında başarılar diliyorum!


Saygılarımla.


Aleksandr Ankvab


Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı


Suhum Şehri


25 Kasım 2011.


Kaynak: http://apsnypress.info/news/4814.html


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Editör - ALEKSANDR ANKVAB'IN ABHAZ'CA YAYINLANAN BİLDİRİSİ HAKKINDA AÇIKLAMA

01/12/2011. Değerli okuyucular, Aleksandr Ankvab'ın 27 Kasım Pazar günü yapılan Abhaz - Fed Genel Kurulunda okunmak amacı ile yazmış olduğu kutlama bildirisi. Özellikle Abhazyam.com tarafından yapılan çevirisi üzerinde çeşitli spekülasyonlar yürütüldü.

Bizler Apsnypress Haber Ajansı'nda yayınlanan Rusça aslına sadık kalarak çeviriyi yaparak yayınladık. Gelen bazı eleştiriler üzerine daha sonradan bazı anlam kargaşasını ortadan kaldırmak için eleştiri gelen bölümlerde düzeltme yaptık. Ancak daha sonradan Abhazca Metnin olduğunu öğrendik. Ve eleştiri yapılan bölöümlerin Abhazca metninde, Rusça Metin'den farklı tümcelerin olduğunu gördük.

Bizler sonuçta haberciyiz. Ancak özellikle Abhazyam.com'u Abhazya ve Kuzey Kafkasya'ya hitap eden diğer İnternet Haber organlarından ayıran önemli bir özelliğimiz bulunmaktadır.

Çevirisi yapılan metinlere, kendi yorumlarımızı eklemiyoruz, çarpıtmıyoruz.

Daha geçenlerde Aleksandr Ankvab'ın Kurban Bayramı Mesajı, kendisini tüm Kafkasya'nın haber ajansı olduğunu iddia eden bir İnternet sitesinde nasıl çarpıtıldığını hep birlikte gördük.

Neyse, günümüze geldiğimizde Aleksandr Ankvab'ın Abhazca Metni'de bizlere ulaştı. Tarafımızca yapılan incelemede başlangıç metninde, Abhazca möetinde bulunupda Rusça Metinde bulunmuyan, Rusça Metinde olupta Abhazca metinde olmayan kelimeler fark ettik.

"Эту страшную трагедию на Кавказе пережили и наши кровные братья - убыхи, адыги, кабардинцы, все, кого называют черкесами." Rusça bölümündeki çeviri

"Bu korkunç traajediyi Kafkasya’da öz (kan) kardeşlerimizle birlikte yaşadık – Ubıhlar, Adıgeler, Kabardeyler, hepsi (herkes), kim çerkes olarak adlandırılııyosa." biçiminde yapılmıştır.

Daha sonra, Abhaz metnin olduğu belirtildi, Abhazca metnin bizlerde bulunmadığını ve yorum yapamayacağımızı açıkladık.

Abhazca metin elimize yeni ulaştı. Yaptığımız inceleme sonrasında aşağıdaki metin Abhazca'dan yapılan çeviri Abhazyam.com tarafından yapılmıştır.

"19. Yüzyılda bizimle birlikte aynı acılı kaderi paylaşan kardeşlik bağları olan Kafkas Halkları - Ubıhlar, Adıgeler, Şapsığhlar, Çerkesler, Kabardeyler."

Aşağıda Abhaz - Fed Genel Kurulunda okunan ve Abhaz - Fed İnternet sitesinde yayınlanan bölüm bulunmaktadır.

"Böyle kötü kaderi 19.YY da bizlerle paylaşan kardeşlerimizden Ubıh’lar, Adige’ler, Kabardey’ler, Şapsığ’lar ve Çerkes’ler de bizlerin yaşadığı acı ve sıkıntıları yaşamışlardır. "

Ayrıca "Ben önemli bir gerçeğe sizlerin dikkatinize çekmek istiyorum." diyerek başlayan bir başka metinde, Rusça bölümünün sonunda bulunan

" ...если позволим ввязать себя в политические спекуляции в вопросах истории черкесских народов"

"...siyasi spekülasyonların, Çerkes halklarının geçmiş tarihi ile ilgili sorunların içerisine çekilmiş olacak" bölümün Abhazca metinde olmadığını gördük.

Abhazyam.com'un çevirisini yapmış olduğu haber ve yorumlar hakkında spekülasyon yapacaklarına yapıcı eleştiride bulunması gerekenlerin dikkatine sunarız.

Artık bu açıklamadan sonra isteyen kendi spekülatif açıklamalarını yapar.

Saygılarımızla.

Adnan Sencer - Aleksandr Ankvab’ın Mesajı
Sn.Ankvab’a acımasızca bir eleştri olarak değerlendirilmesi gereken bir yazı. Sevgili dostlar; Sn Ankvab Kafkasya’daki bölgeleri ele alarak yani; Şapsığ bölgesi bugün varmı var, Şapsığlar kendilerine ne diyor? ŞAPSIĞ ,Adigey Cumhuriyeti’ndekiler ADİGE, Kabardey Bal.Cumhuriyeti’ndekiler KABARDEY, K.Çerkes Cumhuriyeti’ndekiler ÇERKES, birbirlerini böyle anarlar ve ifade ederler. İşte Sn.Ankvab’ın bu bağlamda söylediğini göremeyecek kadar cahil duyarlı ve ilgili hiç bir insanımızın bulunduğuna inanmıyorum.Ancak bu türlü görülmesinde art düşünceden başka hiçbir değildir. Daha dün değilmiydi Rusya nüfus sayımlarında tüm cumhuriyetlerimizde yaşayan kardeşlerimizin kendilerini çerkes olarak yazdırmalarını istemeniz.Kabul ettirebildinizmi? Ben TR.de bir çok kabardey arkadaş tanıyorum dışımızdan birine dahi kendini doğrudan Kabardeyim diye tanıtan. Siz gerek Anavatanlarımızda gerek diasporada bu bütünlüğü sağlayamamışken ve Cherkessia.net olarak Çerkes=Adıge söylemi ile dahada bölen olduğunuzu keşke Sn.Ankvab yazısına açtığınız gözünüzü kendi durumunuz için de açabilseydiniz. Safsata bir çerkes=adığe ifadesiyle toplum içinde açtığınız,kanattığınız yaraları dokuz takla atsanız saramayacaksınız.Bu yolda yukarıdaki yaptığınız yanlış yorum ve ifadeleri her geçen gün arttıracağınızı biliyoruz. Öncelikle abhazlar üzerinden yürüyerek abhazlar ve adıgeler arasına sokulacak tartışmalarla kutuplaşma yaratılarak taraftar toplama kurnazlığı yapıyorsunuz. Bu kurnazlığınızı da Yurtseverlikle kamufle etmeye çalışıyorsunuz. Kazanmak için her şey mubahtır anlayışı ile bu işlerin sadece tartışmadan başka bir şey kazandırmayacağınızı lütfen ama lütfen görün. İsterseniz Sn.Ankvab’a seni yanlış anladık diyerek başlayın. NOT: Sn. Ankvab’ın yazısının ayrı ağızlardan birkaç tercümesi bulunmaktadır.
BİR ADİGE - ABHAZYA YÖNETİCİLERİNE
Sn. Aleksandr Ankvab ABHAZYA NIN GÜÇLENMESİNİ VE DEVAMINI İSTİYORSANIZ ÇOK ACELE ÇERKES HALKLARININ VATANDAŞLIK VE VİZE PROBLEMİNİ ÇÖZÜME KAVUŞTURMALISINIZ. ŞUNA EMİN OLUN Kİ DOĞA BOŞLUK KABUL ETMEZ. EĞER BİZLERİ ENGELLEMEYE DEVAM EDERSENİZ BİLESİNİZ O TOPRAKLARDAKİ BOŞLUKLAR SİZİN İSTEMEDİĞİNİZ ULUSLARCA DOLDURULACAKTIR. SAYGILARIMLA KARDEŞ HALKLAR SİZİNLE
Türkiyeli Gürcü - Sen ne yaptın
Gürcistan yakında Çerkes Soykırımı Anıtını dikiyor. Siz çerkeslerin acısını paylaşamadığınız gibi çerkeslere vatandaşlık hakkını bile esirgiyorsunuz. Çıkmış birde çerkes diasporasına mesaj gönderiyorsunuz
Birisi - Mesajı Anlayalım
Sayın devlet başkanının mesajını iyi algılayıp anlamaya çalışalım. Rusun Gürcünün Türkün hizmeti yerine kendi halklarımıza hizmet edelim.......
kapba - Abhazca orijinalinde

Abhazca orijinalinde, ’’bize kardeş olarak yakınlarımız olan Kafkas halkları Ubıh, Adige, Şapsığ, Çerkesler ve Kabartaylar’’ diyor. Rusçasında da, ''kan kardeşlerimiz olan Çerkes olarak adlandırılan Ubıh, Adige ve Kabartaylar'' diye geçiyor.

 

Editör Açıklaması: Değerli yorumcular, bizlerde Abhazca metin bulunmadığından bu konu hakkında yorumda bulunmayacağız. Ancak ilgili metnin Rusça aslını ve son çevirisini iletiyoruz.  

 

Эту страшную трагедию на Кавказе пережили и наши кровные братья - убыхи, адыги, кабардинцы, все, кого называют черкесами.
 

(Bu korkunç traajediyi  Kafkasya’da öz (kan) kardeşlerimizle birlikte yaşadık – Ubıhlar, Adıgeler, Kabardeyler, hepsi (herkes), kim çerkes olarak adlandırılıyorsa.)

Osmanlı - Ne Diasporası
Ekselansları Sayın Akvab, Türkiyede yaşayan Kafkas Kökenli vatandaşlarımız Türkiye Cumhuriyetinin asli unsurlarıdır. Kendine diaspora diyen varsa al götür senin olsunlar. Türkiye Türkiyelilerindir.........
Türko - Haberi Yok
Sayın Aleksandr Ankvab. Türkiyedeki Abhaz ve Çerkeslerin yüzleri değil sırtları birbirine dönük duruyor. Bu durumu bir Abhaz size anlatsa iyi olur. Bazı Abhazların sorumsuz söz, yazı ve hareketleri Gürcü-Çerkes yakınlaşmasını sağladı. Bu yakınlaşma işbirliğine dönüşmek üzere, dikkatinizi çekerim
Kabardey - Ben Kimim
Ben dünyanın her yerinde çerkesim-adıgeyim-kaberdeyim bu böyle biline
Türkiyeli Adıge - Vatandaş
Sayın Ekselansları Aleksandr Ankvab, Adıgelere vatandaşlık yasağınız ne zaman kalkacak.Eşimden dolayı Abhazya Oçamçıraya yerleşmek istiyorum.
Rusçu - Dikkat
Abhazlar, dua edin de Gücistan-Rus dostluğu deprşmesin. O zaman görürüz Abhazya Cumhuriyetini, bağımsızlığı!!!!!!!
Abaza - Diasporadan Medet
Sayın Ankvab, Türkiyedeki Abhaz ve Çerkeslerden hiç medet umma. Gürcülerden fayda görürsün abaza ve çerkesten fayda görmezsin.
Diasporalı Çerkes - Çerkes Soykırımı
Sayın Ekselansları, öz kardeşlerim dediğiniz ancak ayrıştırmaya çalıştığınız Çerkeslerlerle beraber yaşadığınız eski trajedi için Gürcistan parlementosu 'Çerkes Soykırımı'nı tanıdı. Siz de bağımsız bir devlet olarak bu soykırımı tanıyabilecekmisiniz?
Gürcü - Amaç ne?
'kimler için Çerkes diyorlar ise' Sayın Ekselansları Abhazya Cumhuriyetinin varlığı için Çerkeslerin Adıgey - Kaberdey Balkar - Karaçay Çerkes- Kıyıboyu Şapsığ - Mezdegu gibi bölük pörçük kalmasını istemeniz bir gün Abhazyanın Gürcistanın bir parçası olacağı gerçeğinden kurtarmayacaktır...
Kube Nurhan Fidan - Aleksandr Ankvab'ın mesajı

Ekselansları Aleksandr Ankvab'ın : ''...Ubıhlar, Adıgeler, Kabardeyler, kimler için Çerkes diyorlar ise..'' böyle cümleler kurması manidardır. Sayın Ankvab, Adıgeler ve Kaberdeyler diye ayırarak yeni bir tanım mı yapmaya çalışıyor. Akla iki soru geliyor ya rusça çeviride bir hata var veya sayın Ankvab'ın sözlerinde... selamlarımla.

 

Editör Yorumu: Sn Nurhan Fidan: Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab'ın Abhaz Diasporasına mesajının orjinal metni Rusça olarak aşağıda l,nk olarak belirtilmiştir. Bizler çevirimizden eminiz. Başka Rusça bilen birisi varsa sizde kontrol edebilirsiniz. Asıl sizler Kafkasya'da ki gerçeği kaçırıyorsunuz.

 

Bugün Kuzey Kafkasya'da Kabardey - Balkarya Cumhuriyeti ve Adıge Cumhuriyeti bulunmaktadır. Diğer Cumhuriyetleri saymıyorum. Kabardeyler Kabardey, Adıgeler de Adıge olarak anılırlar. Bu yeni bir tanım değildir. Bu toplumlarda kendilerini Çerkes olarak görenler var ise diye de son metni eklemiş. (Bu benim yorumum) Yorumlar kişilere göre değişir.  

 

Şunu da hatırlatmak isterim ki Aleksandr Ankvab'ı Ekselans diye adlandırarak bir ima vermek istemeniz de anlamlıdır. Sn. Aleksandr Ankvab diyebilirdiniz.

 

Saygılarımla

 

Fatih Atan (A'tanba)   

Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.