RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 13 Mayıs 2011, Cuma 14:08:54 tarihnde eklendi. 661 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Barış görüşmeleri 1. Bölüm

ABHAZYA VE GÜRCİSTAN ARASINDA CENEVRE'DE YAPILAN BARIŞ GÖRÜŞMELERİ - 1. BÖLÜM
Barış görüşmeleri 1. Bölüm 21/02/2008. Birleşmiş Milletlet Örgütü Genel Sekreterinin Gürcistan Dostları Grubu'nun İsviçre'nin Cenevre Kentinde düzenlemiş olduğu toplantı sonucunda yapılan açıklamada Abhazya-Gürcistan arasında ki barış görüşmelerinin BM gözetimi altında başlamasından dolayı memnuniyetlerini belirttiler. Dostlar Grubu Üyeleri, tarafların BM'in almış olduğu kararlara uymalarının gerekli olduğunu belirttiler. (Dostlar Grubu'na Üye Ülkeler: İngiltere, Almanya, Rusya, ABD ve Fransa ülkelerinden oluşuyor.)

18-19 Şubat 2008 tarihleri arasında BM Genel Sekreterinin Dostları Grubu Üyesi Ülkelerin yüksek derecede ki bürokratlarından oluşan toplantıya BM. Genel Sekreter Yardımcısı Jan Mari ARNO başkanlık yaptı.

BM Genel Sekreterinin Özel Temsilcisi Jan ARNO; BM Genel Sekreterinin Dostları Grubu ile taraflar arasında 2007 yılı Temmuz ayında BONN şehrinde yapılan görüşmelerin incekenmesi ve ileride yapılacak olan görüşmelerin ilerleyebilmesi için neler yapılabileceği üzerinde görüşmelerin yapıldığını belirtti.

Görüşmelere Abhazya ve Gürcistan üst düzey temsilcileride katıldılar.

Toplantı Başkanı; bölgede son aylarda yaşanan ciddi ateşkes ihlalalerinin yaşandığını belirterek, BONN buluşmasından sonraki süreç içerisinde taraflar arasında ki ilişkilerin yetersiz kalındığını söyledi. Dostluk Grubu'nun Nisan 2007 tarihinde yapmış oldukları "gelişmelerin ciddi bir biçimde gözden geçirilmesi gerekir" önerilerine itibar edilmemesinin görüşmeler sürecini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Başkan; taraflar arasında ki barış görüşmelerinde az da olsa önemli küçük adımların atıldığına ve başarılı çalışmalar yapıldığına işaret etti.

Başkan; tarafların, bölgede var olan bütün ilişki noktalarında ilişkiye girmelerinin gerektiğine işaret etti ve 2007 yılı içerisinde aralarında yaşananların bir kez daha tekrar etmemesi ve gelecekte de yaşanmaması için çalışmaları gerektiğini belirtti.

Başkan; Uluslararası devlet Yönetimleri, taraflar arasında uluslararası anlaşmaları gerçekleştirmeleri için yardım etmek ve anlaşmalara uyulması konusunda garantörlük verdiğini, ayrıca Dostlar grubu'nun karşılıklı görüşmeleri sağlamlaştırma güvenini yerine getirmenin garatisini de yerine getirdiğini belirtti.

Gürcistan Tarafı; BM Güvenlik Konseyi tarafından belirtilmiş olan Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün tanınmasına ve hükümranlık haklarına önem gösterilmesinin gerektiğinin altını çizdi.

Gürcistan Tarafı; 2007 yılında BONN Şehrinde yapılan görüşmeler ve Cenevre'de başlatılan görüşmeler ile ilgili olarak David SİGUA'nın kaybolması ile ilgili konulara değindi, bölge de var olan sorunların çözümü için itibarı geri vermek gerekir, kaybolan kişi ile ilgili olarak da şimdiye kadar hiç bir haber bulunmadığı belirtildi.

Gürcistan Tarafı; Yukarı Kodor Bölgesi'nde gerekli olan işlemlerin yerine getirildiğini belirterek, artık Yukarı Kodor Bölgesinin gündemden düşmesi gerektiği söylendi. Güvenlik problemleri görüşmelerine yeniden başlanavbileceğini ve sorunların hızlı ve etkili bir biçimde çözülebileceğini söyledi.

Gürcistan Tarafı; Gürcü ve Abhaz Gazetecilerin yanlış bilgi vermelerini önlemek için Abhazya ve Gürcistan Taraflarının haber kaynaklarını açmalarının gerkli olduğunu belirtti. Uluslararası Organizasyonlar her iki tarafın gazetecilerine doğru bilgi almaları konusunda yardımcı olmalıdır dedi.

Gürcistan Tarafı; ekonomik yaşamın açık bir biçimde sağlam ve hiç bir engel ile karşılaşmadan yaratlması gerektiğini belirterek, bu alanda başarının sağlanması için Abhazya tarafı ile olan bir çok sorunun çözülmesi, taraflar arasında insan ve mal dolaşımının serbest bir biçimde sağlanması gerekir, dedi. Ayrıca bunun güvenlik garantisi ile ilgili olarak da geriye dönecek olanların güvenlik sorunlarının çözümü ile ilgili kararların alınmasını vurguladı.

Gürcistan Tarafı; 2005 yılnda hazırlanan ve kendileri tarafından reddedilen taraflar arasında güç kullanılmaması ve güvenlik sorunlarının çözümü ile ilgili programı günün koşullarına uyum sağlanması halinda yeniden görüşmeye hazır olduklarını belirtti.

Sürecek.....

kaynak: www.apsnypress.info


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.