RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 06 Kasım 2011, Pazar 00:04:20 tarihnde eklendi. 894 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhaz-Oset Diasporası'ndan Tepki

ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA'NIN EGEMENLİK HAKLARI, TİCARİ MALZEME YAPILAMAZ
Abhaz-Oset Diasporası'ndan Tepki 06/11/201. Rusya Federasyonu'nun Dünya Ticaret Örgütü'ne katılması amacı ile ilgili olarak İsviçre'nin aracılığı ile yapılan görüşmelerin sonuçlandığı, bu anlaşma sonucunda Abhazya ve Güney Osetya'nın egemenlik haklarının ihlalinin söz konusu olduğu Rus Basın-Yayın Organlarında dillendirliyor, ayrıca Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin de bu anlaşmanın Gürcistan lehinde sonuçlandığını açıklamaları yayınlanmaktadır.


Bu gelişmeler karşısında Abhaz ve Oset Diasporası tarafından "EGEMENLİK TİCARİ MALZEME YAPILAMAZ" adı altında tepki mesajı yayınlandı. Aşağıda Kafkas - Abhazya Dayanışma Komitesi; Alan Kültür ve Yardım Vakfı;  Kakas - Osetya Dayanışma Komitesi tarafından ortak yayınlanan bildiri bulunmaktadır.  

 

--------------------------------------------


Tarih            : 05 Kasım 2011
Konu            : Abhazya ve G. Osetya’nin Egemenlik Hakları Ticari Malzeme Yapılamaz
 
 

EGEMENLİK, TİCARİ MALZEME YAPILAMAZ

Çeşitli basın organlarında Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütüne kabulü için Cenevre’de yapılan görüşmelerde, İsviçre tarafından hazırlanan taslak metinde mutabakat sağlandığı ve Rusya Federasyonu’nun uluslar arası gözlemcileri kabul ettiği haberleri yayınlanmaktadır.
 

Bu gelişmeler çerçevesinde; güvenilir bir devlet olan Rusya’nın, egemenlik haklarına saygı göstererek bağımsızlıklarını tanıdığı iki devlet, Abhazya ve Güney Osetya, kendi sınırlarında gözlemci bulunmasına izin vermeyeceklerini basına yaptıkları açıklamalarla belirttiler.
 

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sn. Vyacheslav Chirikba: “Abhazya kendi üzerinde hiçbir biçimde gözlenmeyi kabul etmeyecektir, bu bizim egemenlik haklarımızın ihlali olur” diyerek Abhazya’nın duruma yaklaşımını açıklamıştır.
 

Güney Osetya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sn. Eduard Kokoyti ise konu hakkında şu açıklamayı yapmıştır: “Biz kendi sınırlarımız üzerinde uluslar arası gözlem organizasyonlarına izin vermeyeceğiz, bu konumumuzu sürekli olarak dile getirdik ve bunu değiştirmeyi düşünmüyoruz.”
 

Gelişmelerle ilgili bilgi almak için Abhazya Dışişleri Bakanı ile görüşen Abhazya’nın Türkiye Temsilcisi’nin, Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi’ne verdiği bilgi; Sn. V. Chirikba’nın tüm gelişmelerin yakından takip edildiğini, Abhazya’nın egemenlik haklarının ihlali olacak bir uygulamanın söz konusu olmayacağını belirttiği yönündedir.
 

Kendi çıkarları ve daha önemlisi egemenlikleri için her türlü girişimde bulunma yetkisine sahip tüm devletler gibi Abhazya ve G.Osetya’da bu hakka sahiptir. Müşterek sınırları olan ülkelerde, sınırlarla ilgili alınacak kararlar müşterek sınıra sahip iki ülkenin inisiyatifindedir. Aksi takdirde iki egemen devlet olarak yapılan tüm sözleşmeler geçerliliğini kaybeder.
 

* Bugüne kadar şantaj ve güç kullanılarak yapılan zorlama ve yapay girişimler, bölgede uzun vadeli hiçbir çözüme ulaşmamıştır.


* Bölgeyi yeniden istikrarsızlaştırma, barışı sabote etme, Abhazya ve Güney Osetya’nın egemenlik haklarının tartışılabileceği uygulamalar; bölgeye, bölge halkına ve devletlerine fayda sağlamaz.


* Eğer bu girişim, Abhazya ve G. Osetya’nın herhangi bir ülke tarafından yutulma planlarının bir parçası ise, fayda bir yana, özellikle karar alıcılara büyük zararlar verecek bir girişimdir.
 

Gelişmeleri hassasiyetle takip eden diaspora olarak, Abhazya ve Güney Osetya devletlerimizin egemenlik haklarına saygı gösterilmesini bekliyor, aksi hiçbir kararı kabul etmeyeceğimizi bildiriyoruz.
 

SAYGILARIMIZLA


KAFKAS ABHAZYA DAYANIŞMA KOMİTESİ

ALAN KÜLTÜR VE YARDIM VAKFI

KAFKAS-OSETYA DAYANIŞMA KOMİTESİ


Kaynak: info@abhazya.org
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.