RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 18 Eylül 2011, Pazar 00:20:39 tarihnde eklendi. 1357 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

16 Eylül Suhum Saldırısı

ABHAZYA'NIN BAŞŞEHRİ, 16 EYLÜL 1993’DE BAŞLAYAN SALDIRI SONUCUNDA 27 EYLÜL 1993'DE GÜRCİSTAN DEVLET GÜÇLERİNDEN KURTULDU.
16 Eylül Suhum Saldırısı 18/09/2011. Bundan 18 Yıl Önce16 Eylül 1993 tarihinde Suhum'un Gürcistan Devlet Konseyi Yönetimi'nden kurtulmuş olduğu 27 Eylül 1993 Tarihinde sona eren sadırı başladı. Abhaz Birlikleri Gumista ve Doğu Cephesi'nden olmak üzere iki cepheden saldırıya katıldılar.


Doğu Cephesi birlikleri yapmış oldukları müdahale ile Oçamçıra tarafından Suhum'a gelebilecek olan ve Suhum’da bulunan Gürcü Askeri birliğine yapılabilecek olan askeri yardım desteğini kestiler.


Gumista Cephesi Abhazya Askeri Birlikleri, düşman güçlerinin sert direnişini kırmak için düşman cephesine yapmış olduğu derinlemesine sadırı ile savunma gücünü kırdı ve Suhum'u çevreleyen askeri güçlerin birleşmesini sağladı. Abhazya Askeri Birlikleri 27 Ağustos'ta şehir merkezinde verdikleri mücadele sonucunda direnişi kırdılar ve cumhuriyet parlamentosu ve yönetim binalarını ele geçirerek Abhazya bayraklarını astılar. Suhum'da bulunan yaklaşık 12 bin düşman askeri yenilgiye uğratıldı.


29 Eylül'de Doğu Cephesi ve Gumista Cephe birlikleri Kodor Nehri köprüsü üzerinde tarihi birleşmelerini gerçekleştirdiler. Abhazya Askeri Birlikleri, düşman birliklerinin arkasından savaşarak Oçamçıra'ya, Gal ve diğer yerleşim alanlarına girdiler. Abhazya ordusu 30 Eylül 1993'de Abhazya'nın Gürcistan sınırı olan İngur Nehrine ulaştılar.


***

V. Oachuliya'nın "1992 - 1993 Abhazya - Gürcistan Savaşı" kitabında...


…Sonunda, Abhazya Genelkurmay Başkanlığı Abhazya’nın başşehri’ni gürcü Askerlerinden kurtarmak için büyük çaplı bir operasyon gerçekleştirmeyi kararlaştırdı ve bu operasyonun işgal altında bulunan topraklar üzerinde olacağı belirlendi. Bu operasyon planı iki general tarafından hazırlandı. Abhazya Cumhuriyeti Savunma Bakanı S. A. Sosnaliev ve Genel Kurmay Başkanı Tuğgeneral S. P. Dbar tarafından hazırlanan plan Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Genel Başkanı V. Ardzınba’ya sunuldu ve kabul edilerek yürürlüğe konuldu.  


Kalkınma planı büyük bir gizlilik içerisinde yapıldı…


Gumista  ve Doğu Cephelerinin, plan uyarınca aynı anda saldırıya geçmeleri gerekiyordu.


Plan gereğince, Abhazya Askeri Güçleri, Gumista Cephesi’nde Suhum’a üç ana alandan,  batı, kuzey batı ve kuzey bölgelerinden yürüyüşe geçecekti. Abhazya Deniz Kuvvetleri Suhum’u deniz alanından ablukaya alarak düşman kuvvetlerinin deniz araçlarını kullanmasını engelledi.


Önce Doğu Cephesi Birlikleri Oçamçıra’dan Suhum’un abluka altına alınması ödevlerini yerine getirerek, özellikle Suhum’a yardıma gelmek isteyen düşman güçlerinin girişini engelledi…


Abhazya Ordusu Oçamçıra ve Suhum Yönünden saldırıya toplam olarak 6.000 savaşçı asker ve 2.000 sivil gönüllü ile yaklaşık olarak 12 – 13 Bin civarında olan düşman kuvvetlerine karşı savaştı.


Kaynak: www.apsnypress.info 
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.