RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 17 Eylül 2011, Cumartesi 16:38:02 tarihnde eklendi. 1447 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KAFFED - ABD Görüşmeleri

WikiLeaks: KAFFED - ABHAZYA'YI BATIYA YÖNLENDİRMEK İÇİN TÜRKİYE İLE OLAN SORUNUN ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR"
KAFFED - ABD Görüşmeleri 17/09/2011. Değerli okuyucular WikiLeaks Belgelerinde ki son açıklamalarda ABD'li Diplomatların KAFFED Genel Koordinatörü Cumhur Bal ile yapılan görüşmeleri de açığa çıktı.


Aşağıda yayınlanan belglerde özellikle KAFFED'in bugüne değin uygulamış olduğu politikaların ABD ve Batı Dünyasına hizmet ettiğinin, "İçimizdekiler"inde aynı politikaya hizmet amacı ile KAFFED Bünyesinde bulunduklarının "Güneşin Balçıkla Sıvanamayacağı" bir biçimde satır aralarında "SIRITTIĞI" vurgulandığı görülmektedir.


Cumhur Bal, ABD'li diplomatlar tarafından belirtildiği üzere görüşmelere KAFFED Genel Koordinatörü sıfatı ile katılmış ve KAFFED'in Türkiye'de ve Kuzey Kafkasya'da herkesin "Çerkes" olduğunu belirten resmi politikalarını karşı tarafa açıklamıştır.


KAFFED tarafından önümüzdeki günlerde yapılacak olan açıklamalar kendisinin STK olarak "Resmi Sorumluluğunun" inkâr edilmesini ve KAFFED içerisindeki Adıge Diasporası’nın ve “İçimizdekilerin” siyasal sorumluluklarını ortadan kaldırmaz. Aksine ciddi bir biçimde sorumlu tutar. 


Abhazya Cumhuriyeti Devleti Yöneticileri ve Abhaz Diasporası'nın değerli yönetici ve insanları bizler sizlere bir takım olayları anlattığımız ve vurguladığımız zaman farklı değerlendirmelere tabi kılınıyorduk.


Özellikle KAFFED Başkanı ve Yönetimi hakkında ki değerlendirmelerimiz ile ilgili olarak, aşağıda ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği Görevlileri tarafından KAFFED Genel Koordinatörü Cumhur Bal ile yapılan görüşme bulunmaktadır. Aslında bu görüşmelerin sadece Abhazya ile sınırlı olabileceğini düşünmek saf dillilik olur.


Abhaz - Kuzey Kafkasya Diasporası, diğer Kuzey Kafkasya ulusları ve cumhuriyetlerini de kapsadığını düşünmek en akılcı olandır.


Bilindiği üzere KAFFED, aynı dönemlerde ve bugünde hem ABD hem de AB Politikacıları ile görüşmelerde bulunuluyor. Geçtiğimiz dönemde AB'nin Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Peter Semneby ile KAFFED Başkanı, Yöneticileri ve "İçimizdekiler" Ankara'da da toplantılar yapmışlar ve bu toplantılarda nelerin konuşulduğunun net olarak açıklanması gerektiği konusunda eleştiride bulunmuştuk.


Abhazya Cumhuriyeti ve Abhaz Diasporası'nın "İçimizdekiler"in çalışmalarına karşı çok dikkatli olmak zorunda oldukları WikiLeaks Belgeleri içerisinde kendisini göstermektedir.


Saygılarımla


Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu


Fatih Atan (A'tanba)


Not: Aşağıdaki Çeviri Abhazyam.com Çeviri Gurubu tarafından  www.abkhazworld.com internet sitesinden yapılmıştır.

 

------------------------------------------------------------

SIPDIS – Gizli İnternet Protokolü ile Dağıtım


Güney Avrupa Ofisi Avrupa ve Avrasya ilişkileri bürosu, Kafkasya ve Bölgesel Anlaşmazlıklar Bürosu


E.O. 12958: DECL: 01/09/2018


ETİKET; DIŞ POLİTİK İLİŞKİLER, İLGİLİ ÜLKE İÇİŞLERİ, GÜRCİSTAN, RUSYA, TÜRKİYE


KONU: TÜRKİYE ÇERKESLERİ ABHAZYA’YA SEYEHAT ÖZGÜRLÜĞÜ TALEP EDİYOR  


REF: A. 08 ANKARA 2181 B. 08 SECSTATE 134559 C. 08 ANKARA 1635


Özet: POL Konsolos Daniel O’ Grady , sebepler 1.4 (b.d)


1. ÖZET - Yaklaşık 6 milyon dolayında bir nüfusa sahip olduğu tahmin edilen Türkiye Çerkesleri Abhazya’ya direkt seyahat edebilmeyi talep ediyor. Bu talep Türkiye’nin direk seyahati sınırlandırma ve Abhazya’nın de facto yöneticilerini izole etmeye dayalı çabalarını zora sokabilir. (Referans A ve B) Çerkes toplumunun temsilcileri, eğer bu seyahat ambargosu kaldırılmazsa yaklaşan yerel seçimlerde bu konudaki tavırlarını gösterecekleri yönünde hükümeti uyarıyorlar. Bu seyahat kısitlamaları nedeniyle Türkiye’nin etki ve prestij kaybına uğradığını iddia eden temsilciler bu tavrın Abhazya’yı Rusya’nın kollarına ittiğini de belirtiyorlar. Bağlantılarımız, Sohum’dan Trabzon’a feribot, İstanbul’a ise uçak seferlerinin başlamasının büyük etki yaratacağını ve Abhazya’yı batıya yönelme konusunda cesaretlendireceğini bildiriyorlar. ÖZETİN SONU.


2.(C) Geçtiğimiz günlerde KAFFED Genel Koordinatörü Cumhur Bal ile görüştük. KAFFED, Türkiye’deki 80 Çerkes derneğini temsil eden bir çatı kuruluşu. Bal, Türkiye’de 6 Milyon Çerkes olduğunu söylüyor.(Bknz ref C) Devlet Televizyonu TRT’de Çerkesce yayın yapılması da içerisinde olmak üzere dilsel ve kültürel haklarını korumak gibi faaliyetlerde bulunmanın yanı sıra, Bal’a göre Çerkeslerin en önemli önceliği Türkiye’den Abhazya’ya direkt ulaşım üzerinde uygulanan ambargonun kaldırılması ve. Abhaz Lider, “Devlet Başkanı” lâkaplı Bagapş’ın Türkiye’ye seyahatinin engellenmemesi ise bir diğer öncelik oluyor. .


3. (C) Bal’a göre, eğer Abhazya’ya direkt seyahati engelleyen “ambargo” kaldırılmaz ise Çerkes toplumunun temsilcileri, yaklaşan yerel seçimlerde Çerkes vatandaşların bu konuda tavır gösterecekleri yönünde hükümeti uyarıyorlar. Bal, hükümetin kendi vatandaşlarının en temel seyahat özgürlüğünü kısıtladığını söylöylüyor. Şu andaki uygulamaya göre Türkiye vatandaşları Abhazya’ya gidebilmek için Rusya’dan transit vize almak zorundalar ( Daha önceleri Rusya’ya turist vizesi ile girerek Abhazya’ya geçiyorlardı). Bal, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi olmayan Türkiye’nin BDT tarafından 1995’de konulan ambargoyu neden uyguladığını anlamadığının sorgusunu yapıyor. Bu uygulama sonucunda Türkiye, Abhazya’ya direkt seyahat edebilme özgürlüğü anlamına gelen Trabzon-Sohum arasında daha önce yapılan feribot seferlerini kaldırırken, bir BDT üyesi olarak hukuken ambargoyu uygulamakla konumunda olan Rusya’nın Türklere vize vererek Abhazya’ya gitmelerini sağladıklarını söyledi. Bal, bu ambargonun küçük düşürücü olduğunu ve Türkiye’nin Abhazya’daki etki ve prestijini düşürdüğünü söyledi., Eğer Sohum’dan Trabzon’a feribot seferleri yeniden başlarsa ve/veya Sohum-İstanbul uçak seferleri başlarsa bunun büyük etki yaratacağını ve Abhazya’yı batıya yönelme konusunda cesaretlendireceğini de ekledi.


4. (C) Bal, bu aşamada Türkiye hükümetinden Abhazya’nın bağımsızlığını tanıması beklemenin gerçekçi olmayacağını bildiğini ancak Türkiye Çerkeslerinin uzun vadede bu konuda kararlı olduğunu söyledi. Ona göre, tanımlanmış toplum yapısı, tarihsel sınırları, çalışan kurumları ve temsil yeteneğine haiz hükümetiyle Abhazya devlet olma kriterlerine sahip. Savaş yoluyla kazanılmış olan Abhazya’nın bağımsızlık talebine ait olan trajik tarihsel süreci bize anlatan Bal, Gürcistan ile birlik ihtimalinin ‘öldürülmesinden’ Saakaşvili ve onun iki selefini sorumlu tutuyor. Fakat Gürcistan ile (bir tür vazgeçilmez koşulları bir kenara bırakarak) “Modus Vivendi” görüşmelerin yapılması gerektiği fikrine de karşı değil. O’na göre Abhazların Gürcistan ile ortaklık yapabilmelerine dair bir karar ancak bağımsızlık üzerinden gerçekleşebilir ve bunun için de Gürcistan’ın güvenilir bir ülke haline gelmesi gerekiyor. Ancak Saakaşvili iktidarında bunun gerçekleşmesinin olanaksız olduğunu söylüyor.


5. (C) Türkiyeli Çerkeslerin Rusya’nın Abhazya üzerindeki hegemonyasını azaltmak için Türkiye’nin Abhazya’ya olan ilgisini arttırması önerisini getirirken aynı zamanda Rusya’nın da bölgedeki siyasetini de desteklemek gibi iki farklı pozisyonu nasıl birarada kurgulayabildikleri sorusuna Bal, “Rusya’nın amaçları konusunda bir ilüzyonu olmadığını” ve Rusya’nın Abhazya’da “oyunu kurallarına göre oynayacağını” bildiğini ancak Abhaz halkının seçeneksiz bırakıldığını da sözlerine ekledi. Güney Osetya ile karşılastırılınca Abhazya’nın bağımsızlığının sürdürülebilir olduğunu, Güney Osetya’nın Rusya’ya katılacağını tahmin ettiğini ve buna da karşı olmadığını söyleyen Bal, Abhazya’nın Gürcistan’a bağlanma kararında olduğu gibi Osetya’nın Kuzey ve Güney olarak Stalinist politikalar sonucunda ikiye bölündüğünü de ekledi.


YORUM:


6. (C) Şu sıralar çatlamaya başlamışsa da on yıllardır Türk Ulusal Kimliğini, dil ve kültürünü yaymak amacıyla sürdürülen politikalar sonucunda nüfusunun büyüklüğüne rağmen Türkiye’de Çerkes kimliği sınırlı kalmakta. 500.000’i Abhaz olmak üzere Türkiye’deki 6 milyon Çerkesin Türkiye hükümetinin Kafkaslarda Gürcistan’ın istikrarı ve bütünlüğü gibi hassas bir konuda fikrini değiştirmeye yetecek şekilde seçimlerde bir blok olarak hareket edebileceğine dair bir görüntü bulunmuyor. Açıkçası daha geniş kültürel ve dilsel hakların ötesinde yurtsever, genel olarak seküler ve gelir düzeyi yüksek bir toplum olarak tanınan Çerkesler iktidardaki AKP hükümetini desteklemiyorlar. Ancak yine de Türkiye’nin Abhazya’nın de facto liderlerine seyahat sınırlaması getirmesi türü uygulamalarını sınırlandıracak şekilde Çerkeslerin sesi gittikçe daha cok duyulmaya başlandı.


Kaynak: http://www.abkhazworld.com/news/diaspora/717-wikileaks-turkeys-circassians-demand-freedom-to-travel-to-abkhazia.html
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Fatih Atan (A\'tanba) - Abhazya'da Sır Saklanamaz.

Sevgili Cumhur. Abhazya'da olduğunu söylüyorsun. Bende Abhazya'ya geliyorum. Abhazyam.com'a gönderdiğin yanıt yazısını bugüne kadar yanıtlamadım. Hala da izliyorum ve ancak yüzyüze gelebilirsek orada sormak ve yanıtını almak isterim. Ancak bazı konulara netlik getirisen çok iyi olur diye düşünüyorum.

 

Bizlerin öğrenmek istediği (ki nasıl olsa öğreneceğiz) Abhazyam.com'a gönderdiğin yorum yazısında Senin sözcülüğünü yapmış olduğun KAFFED adına ABD'li yetkililer ile yapmış olduğun görüşmelerden "Abhaz yetkililer haberdar olmuş ve bizi de haberdar etmişlerdir. Ancak içerik ile ilgili her hangi bir uyarı iletmedikleri gibi teşekkür etmişlerdir"diyorsun. Yani, Senin yazından yapmış olduğunuz görüşmelerden Abhaz yetkililerin haberdar olmadığını söylüyorsun. Bu bir çelişkidir. Bunu netliğe kavuşturursan iyi olur.

 

Ayrıca bizler, Abhazların Çerkeslerin bir kolu olduğunu kendisine şiar edinen ve bunu ABD'li yerkililere de ileten lere Teşekkür eden Abhaz Yretkilileri de merak ediyoruz.

 

İkinci konu; Cherkessia.net te Sn. Abide Zeki'ye verdiğin yanıtta ABD'li yetkililer ile Abhazya konulu 4 - 5 görüşme yaptığınızı söylüyorsun. ama Abhazyam.com'a 3 görüşme yaptığını yazıyorsun..

 

Sevgili Cumhur, Bizler küçük uluslara ait bireyleriz. gizli, saklı konular sır olarak kalmaz.

 

Senin daha önce Abhazyanın Dostları gurubuna benim hakkımda söylediğin gibi "Abhazya ile ilgili olarak Fatih Atan'dan geçmeniz gerekecek" Bizler Abhazya ve Abhaz Diasporası hakkında kimlerin neler yaptığını sonunda öğreneceğiz.

 

Şimdilik sözlerimi Abhazya Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab'ın Devlet Başkanlığı seçimlerinde söylemiş olduğu "Abhazya’da sır saklanamaz, herkes her şey hakkında, her şeyi bilir". açıklaması ile bitiriyorum.

Bknz: http://www.abhazyam.com/haber/2009/abhazyada-sir-saklanamaz.html

 

Benim sana naciz tavsiyem, kısa bir süre nefesini tut ve bundan sonra söyleyeceklerini söyle.

 

Saygılarımla.

Cumhur Bal - o kötü bu kötü

Evet ben 10 gündür Abhazyadayım ve bir süre daha burada olacağım. Bana “lan sen ne yapıyorsun” diyende gerçekten çıkmadı. Çünkü bu belgeler bir yıl önce yayınlanmış, Abhaz yetkililer haberdar olmuş ve bizi de haberdar etmişlerdir. Ancak içerik ile ilgili her hangi bir uyarı iletmedikleri gibi teşekkür etmişlerdir. Ben yapılan bu görüşme ile ilgili yansıyan düşüncelerimin altına tekrar imzamı atıyorum. Yansımayanları da ben yazsam Abhazya’yı seven her kesin altına imza atacağına da eminim. Not: Bu görüşmeler farklı aralıklar ile 3 defa daha gerçekleşmiştir. Bunlar da umarım (memnunda olurum) daha sonraki vikileaks belgelerinde yayınlanır. İlgilenenler için yazıyorum bu tür görüşmeler talep eden her kes ile yapılmıştır. AB, Almanya, Ukrayna, İran vs vs. Ancak bu görüşmeler öncesi Abhaz yetkililer mutlaka bilgilendirilmiş konular ve tavır konusunda görüş alış verişinde bulunulmuştur.

Erkan Kander - C.BAL'a Helal Olsun.
C.Bal söylemi gayet normal.Abhazya hep Rusya'ya bağımlımı kalması lazım.Bizler değilmiyiz,Rusyanın Abhazya-da yayılımcığından rahatsız olan.Abhazya-nın maalesef eli ayağı Rusya tarafından bağlanmıştır.Önemli ülkelerden Rusyanın dışında hangisi tanıdı.Beyler bugün avrupa ülkeleri tanınmaya kalksa karşımı çıkılacak.Yok şu şu ülkeler Amerikan yanlısı,şu şu ülkeler Rusya karşıtı diyerek hayır efendim bizi tanımayınmı diyeceğiz.Abhazya'nın bağımsızlığını güçlendirebilmesi asya-avrupa-Amerika-Gürcistan fark etmez yeterki tanısınlar. Tanıyan ülkeler çoğalsın.Rekabet ortamı yaratılmalıdır.Yoksa Abhazya sadece Rusya-nın menfeat şemsiyesi altında ıslanmadan durabilmesi uzun soluklu olamaz.Sanki Abhazya yetkilileri ve halkı sadece Rusya ile ilgili ilişkide kalmayı istediklerinimi sanıyorsunuz.Bugün Rusya kararımı geri çekerim ha dese ne durumda kalırız.Bu yorumumu çerkesya.net'in bu konuyla ilgili haberinede yolladım. Abhazyam.com'da yayınlanmaz diye.TR.deki oluşumlar,gelişmeler nedeniyle C.Bal repordajı altındandan nemalanmak isteği var.Kimsenin Abhazya'nın durumu ve geleceği umrunda değil.Siz yarın Apsını Devlet Başkanının Avrupayla yapacağı görüşmelerede karşı çıkarsınız.Cumhur Bal reportaj çok yakın tarihte Abhazya'da idi.Her zamanda irtibatları var.Lan sen ne yapıyorsun diye kimse kovmadı.
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.