RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 17 Eylül 2011, Cumartesi 12:17:25 tarihnde eklendi. 1025 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ABD'nin Tanımama Politikası

WikiLeaks: ABD, ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA'NIN TANNMAMASI İÇİN TİFLİS'E DESTEK POLİTİKASINI SÜRDÜRÜYOR.
ABD'nin Tanımama Politikası 17/09/2011. Değerli okuyucular. WikiLeaks Belgeleri, Abhazya - Güney Osetya - Gürcistan İlişkileri ve ABD'li Diplomatların bölgeye bakış açıları ve politikaları ile ilgil çalışmalarını gün ışığına çıkarıyor. Özellikle Abhazyam.com olarak bizlerin, Belarus ile ilgili, yaklaşık üç yıldır sürdürdüğümüz Devlet Başkanlığı ve Belarus Parlamentosu'na Abhazya'nın bağımsızlığının tanınması "kampanyası" çağrımızın ne derece haklı olduğnu ABD'li Diplomatların yazışmalarından görüyoruz. Özellikle Gürcü Lideri Saakaşvili ve Diplomatlarının "Manik" Hastalık derecesine düştükleri ABD'li diplomatlar tarafından yazılmaktadır.


Abhaz Diasporası olarak bizlere düşen en önemli görevlerden birisinin  Abhazya'nın Bağımsızlığının Dünya Devletleri tarafından tanınmasına destek olacağını aşağıda yayınlanan WikilLeaks Belgeleri bir kez daha doğruluyor.


"İçimizdekiler" tarafından, ortalığın güllük gülistanlık olduğunu anlatmaya çalışan "Ayayra Şenlikleri (!) (KAFFED ve İçimizdekiler tarafından), Abhazya Cumhuriyeti Temsilciliği'nin İşgal Girişimleri (Abhaz-Fed ve İst. Abhaz Derneği Yöneticileri tarafından) ve Abhazya'nın Türkiye'ye nasıl pazarlanması gerektiğini ABD'li Diplomatlara anlatan KAFFED Yöneticilerinin (KAFFED Genel Koordinatörü Cumhur Bal ve ABD'li Diplomatar arasında ki görüşme) bulunduğunun WikiLeaks Belgelerinde açıklandığı bir süreci yaşıyoruz.


Abhazya Cumhuriyeti Devleti Yöneticileri ve Abhaz Diasporası'nın yapacak çok işi olduğunu belirterek sizleri WikilLeaks Belgeleri ile başbaşa bırakıyoruz.


Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu


Fatih Atan (A'tanba) 

 

--------------------------------------    


Olesya Vartanyan


17/09/2011. TİFLİS/ ekhokavkaza/ Tiflis'te bulunan muhabirimiz Olesa Vartanyan, tüm hafta boyunca WikiLeaks İnternet sitesi tarafından yayınlanan yeni belgeleri bizlere tanıtıyor. Yeni  belgeler içerisinde ABD'li diplomatların, Gürcistan ve ayrılıkçı (Eho Kavkaza yorumu) Abhazya ve Güney Osetya ile ilgili olarak birçok diplomatik girişim bulunuyor. Bugün sizlere Olesa Vartanyan ABD Diplomasisinin Abhazya ve Güney Osetya'nın daha fazla ülkeler tarafından tanınmaması için Tiflis'e yapmış olduğu destek çalışmalarını ait olan belgeleri sunuyor.


Abhazya  ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarının yeni bir ülke tarafından tanınmasının küçük bir olasılık olsa da Gürcü Diplomatları ciddi bir biçimde endişelndiriyor, bunun için ABD'li ve Avrupalı meslektaşlarının bu olaylara müdahale etmelerini istemeleri gergin bir ortam yaratıyor. ABD'li diplomatların belgelerinde, Gürcü Diplomatların bu sinirli yapılarının biraz aşırıya kaçtığı ve "manik" olarak görüldüğü belirtiliyor. Buna ek olarak, ABD Yönetiminden bazı üst düzey yetkililer Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'ye "ABD'nin Herşeye Kadir Olmadığı" görüşünü hatırlatmak zorunda kaldılar.


Ancak,  ABD, Ağustos Savaşının hemen ardından "Tanınmama" ile Gürcistan'ın uyguladığı barış politikasının ana ortağı oldu. ABD Yönetimi, Diplomatlarının, Gürcü meslektaşlarından aldığı raporlar ölçeğinde Washington'a gönderdikleri raporlar ölçeğinde, en kısa süre içerisinde "Ayının Köşelerinde" bulunan bazı bölge ülke yönetimlerine sosyal yardım yapmaya başladı.


ABD'nin özellikle  Latin Amerika Ülkelerinin Abhazya ve Güney Osetya'nın tanımasını önlemek için açık bir biçimde çaba içerisinde olduğu görülmektedir. Ocak 2010'da ABD Ekvador'da bölyle bir olasılığın olabileceğini öğrendi, ve hemen Şili, Peru ve Arjantin Yönetimlerine bu konu hakkında Ekvador'a baskı yapmaları çağrısında bulundu. Ardan geçen bir ay sonra Ekvador, tanıma planlarını terk etti.


Eğer diplomatların 2009 yılındaki görüşleri analiz edilirse, Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarını tanıyan ülkelerin Moskova'dan finansal kazanç elde etmek umudu ile bunu yaptıklarını göreceksiniz. 2008 yılında Rusya'nın ardından bağımsızlıkları ilk tanıyan Nikaragua Cumhuriyeti'ne Moskova tarafından 130 şehirler arası otobüs ve devlet başkanlığı tarafından kullanılmak üzere bir adet savaş helikopteri hediye edildi. Venezuela, Rusya ile yapmış olduğu enerji ve sialh anlaşmaları ile birkaç yüz milyon dolar kazanç elde etti. Diplomatlar açısından "komik" olarak tanımlanan olay ise Nauru Cumhuriyeti'nin bağımsızlıkları tanımasıdır.Bu küçük okyanus ada ülkesinin kararı sadece amerlikalılarda şok etkisi yaratmadı - onun dış politika uygulamalarındaki ana ortağı olan Avusturalya'da da şok yarattı. Gürcistan Yeni Entegrasyon Bakanı olan Temur Yakobaşvili,nin şaka olarak belirttiği açıklamada Nauru'nun Rusya'dan 50 Milyon Dolar aldığını belirtti. 


ABD'nin Tiflis Büyükelçisi, Yakobaşvili'nin tırnak içerisinde "Orada, yeni yıl satışı oldu, Rusya'nın 50 milyon dolara tanınmayı satın aldığını düşünüyorum" dediğini belirtiyor


Gürcü yetkililerin çoğunluğu Belarus'un bağımsızlıkları tanımasında korkuyorlardı. Onlar, böyle bir kararın BDT ülkeleri içerisinde "zincirleme reaksiyon"a yol açacağına inanıyorlardı - Bu liste içerisinde Ukrayna, moldova ve Azerbaycan'ı hariç tutuyorlardı.


Mihail Saakaşvili, Aleksandr Lukashenko ile Vladimir Putin arasında farklı görüşlerin bulunduğunu söyledi ve ABD Yönetimine Belrarus 'a "Rüşvet" için yeni projeleri uygulaması çağrsında bulundu. Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Giga Bokariya, Minsk'e baskıda bulundu, ancak Lukashenko, Moskova tarafından uygulanan "Ücret" Politikalarının potansiyel kaybının bir kereye mahsus değil sürekli olacağının farkında bulunuyordu. Örneğin, Gürcü diplomatlar, eğer onlar de-facto cumhuriyetleri tanımaya cesaret edeceklerse, AB'e Belarus'un doğu ortaklığı projesinden çıkratılması çağrısında bulunuyorlar. Diplomatların yazışmalarında, Gürcistan, AB'nin Lukashenko'nun cezalandırılımasını reddetmesi halinde Gürcistan'ın bu projeden çıkacağı tehditinde bulunacağı senaryosunun kolayca uygulanabileceği görülmektedir.


Ancak Belruslar çözüm için acele etmiyorlar. Onlar, 2009 yılı sonun kadar Avrupalılar ve ABD'liler ile bir çok sorun hakkında görüşmelerde bulunurken, Belarus olarak kendi tercihlerinden bir dizisini kabul ettirmeyi başardılar. Belarus'un Moskova Büyükelçiliğinde Siyasi Danışmal olarak bulunan Olga Dolgopolova, ABD'li diplomatlar ile yaptığı yüzyüze görüşmede, de - facto cumhuriyetlerin tanınmasında "herhangi bir değişiklik" beklenmeyeceğini belirterek, bundan dolayıdır ki Minsk, bu hassas sorunu en iyi zamanda değerlendirmek amacı ile etelediğini söyledi.


ABD'nin Moskova Büyükelçisi, Dolgopolova' nın açıklamalarını, tırnak içerisinde "Rusya, geçetiğimiz yıl, çatışma dönemi içerisinde kendisi için çok önemli olan (De-facto) cumhuriyetlerin tanınması planlarından vazgeçti, ancak bugün için tanınma konusu Rusya için çok önemli değildir" değerlendirmesinde bulundu.     


Kaynak: http://www.ekhokavkaza.com/content/article/24331002.html


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.