RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 12 Eylül 2011, Pazartesi 07:33:25 tarihnde eklendi. 1226 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Teslimiyet Belgesi

ABD VE AB’NİN ABHAZ DİASPORASI, ABHAZYA – KUZEY KAFKASYA’YI TESLİM ALMA PROJESİNDE SON NOKTAYA ULAŞILIYOR.
Teslimiyet Belgesi Fatih Atan (A’tanba)


12/09/2011. Değerli okuyucular 10 Eylül 2011 Tarihinde e-mail adresime 30 Eylül Abhazya Cumhuriyeti’nin Kurtuluş Bayramı Etkinlikleri konulu Abhaz Dernekleri Federasyonu’ndan bir mesaj geldi. (Bknz: http://www.abhazfederasyonu.org/)


Abhaz – Fed yapmış olduğu açıklamanın bir bölümünü ancak kesin karar bölümünü sizler ile paylaşmak istiyorum. Çünkü, bu bölüm, yazımın başlığı olan “Teslimiyet Belgesi”nin ana unsurunu oluşturuyor.


Abhaz – Fed’in 10 Eylül Tarihli  “Kamuoyunun Dikkatine” başlıklı yazısında  “…Abhaz Diasporası teamül olarak, 30 Eylül'ü Abhazya'daki etkinliklere aktif olarak en yüksek düzeyde katılımı tercih etmektedir. Türkiye’deki Abhaz Diasporasının çatı örgütü olan Abhaz-Fed 30 Eylül'ü Abhazya'daki etkinliklere katılarak kutlayacaktır. Abhazya’ya gelemeyen soydaşlarımızın da Türkiye’de kardeş Kuzey Kafkas Halklarının örgütlerince düzenlenecek etkinliklere bireysel olarak katılmalarını da dayanışma bağlamında anlamlı buluruz.

Ancak Abhaz Diasporasının temsilinin kardeş Kuzey Kafkas Halklarının bir diğer çatı örgütünün "masa ve sandalyelerinde" mümkün olamayacağını hala anlamama ısrarında olanları da izana davet ediyoruz.” Açıklamasında bulunuluyor.


Bir yazı’da altında ya da üstünde farklı değerlendirmeler olsa da “Ana Tema” yazının içerisinde saklı olan bazı mesajların içerisinde bulunur.


Bana göre bu yazının ana teması da “Abhazya’ya gelemeyen soydaşlarımızın da Türkiye’de kardeş Kuzey Kafkas Halklarının örgütlerince düzenlenecek etkinliklere bireysel olarak katılmalarını da dayanışma bağlamında anlamlı buluruz.” Yazısı içerisnde saklı duruyor.


Sizleri kısa bir süre için bu yazıdan uzaklaştırmaya, gerilere götürmek istiyorum.


Bilindiği üzere Türkiye’de yaşayan Abhaz Diasporası büyük bir çoğunluk olarak 29 Kasım 2009 Tarihinde İstanbul Kafkas – Abhazya Kültür Derneği öncülüğünde Düzce ‘de yapılan toplantıya kadar (Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) bünyesi içerisinde varlıklarını sürdürüyordu. Abhaz – Fed’in kuruluş çalışmaları ile ilgili olarak (Bknz: http://www.abhazfederasyonu.org/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=62)  


Ancak benzer kültürlerde olmalarına rağmen farklı ulusal yapılanmalara sahip olan Abhaz ve diğer Kuzey Kafkasya halkları arasında önemli kültürel ve ulusal farklılıklar bulunuyordu.


Bu gelişmeleri dışarıdan izleyen toplumlar, bu farklılıkları anlayamıyorlardı. Özellikle SSCB döneminde Türkiye’ye gelen Kuzey Kafkasya’lı bazı göçmenler (!) tarafından uygulanan ve başarılı bir biçimde yaşama geçirilen, bugünde sürdürülen “Kuzey Kafkasya’da Yaşayan Herkes Çerkes” politikaları içerisinde KAFFED’de bu politikayı günümüze kadar getiriyordu. 


1992 – 1993 Abhazya ve Güney Osetya olayları Kuzey Kafkasya Diasporası’nda önemli bir kırılma noktası oldu.


Günümüzde ki gelişmeleri irdeleyebilmek için bu konu hakkında yazmış olduğum “Türkiye’deki Abhazlar” ve “KADK Bir Dönemin Anatomisi 1992 – 1993” Kitaplarının iyi bir biçimde okunulması gerekmektedir.


2006 yılı sonunda Abhazya’ya giden KAFFED Başkanının yapmış olduğu meşhur konuşma ile patlak veren travma sonrasında Abhaz Diasporası içerisinde, ayrı örgüt yapısının kurulması tartışmaları başlatılmış odu. Özellikle de 26 Ağustos 2008 Tarihinde Abhazya’nın bağımsızlığının Rusya Federasyonu tarafından tanınması sonrasında da ayrılık konusu gündeme oturdu.      


Abhaz Diasporasının fiili sözcüsü olan İstanbul Abhaz Derneği, Dernek Başkanı Cihan Zafer tarafından 7 Mart 2009 Tarihli ve 8 Mart 2009 KAFFED Başkanlar Toplantısında ayrıntılı olarak yapılan açıklama ile resmen KAFFED bünyesinden ayrıldı. (Bknz: http://www.facebook.com/topic.php?uid=177456115963&topic=13671)


Kısa tarihsel açıklamalar sonrasında, günümüze kadar gelen gelişmeleri Abhazyam.com ve Abhaz – Fed İnternet sitelerinde ki açıklama ve haberlerden izleyebilirsiniz.


Bilindiği üzere Abhaz – Fed 20 Haziran 2010 Tarihinde Olağan Genel kurul Toplantısını yaparak 26 Haziran 2010 tarihinde YK içerisinde görev dağılımını yaparak günümüze kadar çalışmalarını sürdürmektedir.

 
Her demokratik STK içerisinde olduğu gibi muhalefet mekanizması da Abhaz – Fed içerisinde varlığını sürdürmektedir. Aslında bu konu derin bir araştırma ve ayrı bir yazı konusudur. 


Kısaca ilk muhalefet çalışmalarının 20 Haziran ve 26 Haziran Toplantılarında yaşandığını ve bu gelişmelere bağlı olarak YK içerisindeki istifalar nedeni ile şu anda Abhaz – Fed’i yöneten YK’nın uygulamalarına değinmek isterim.


Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın 07 – 10 Nisan 2011 Tarihleri arasında ki Türkiye Ziyareti ile ilgili olarak pek fazla bir şey konuşmak istemiyorum. Ancak konu hakkında Abhaz – Fed Yönetiminden bu güne kadar hiçbir açıklama yapılmadığını da belirtmek isterim.


Demokratik STK Organizasyonlarında olması gereken en önemli demokrasi kurallarından birisi iktidarın muhalefete olan saygısı ve sorulan sorulara yanıt vermesidir. Ancak bu mekanizmanın şu anda Abhaz – Fed Yönetiminde bulunan arkadaşlarımız tarafından uygulandığını söylemek gerçekler ile bağdaşmaz diye düşünüyorum.


Abhaz – Fed içerisinde muhalefet görevini sürdüren delegeler 25 Mayıs 2011 Tarihinde (57 kişi Toplam Delege sayısının 1/5’inden fazla, bende imza verdim Fatih Atan), YK’nın yapmış olduğu uygulamaların da tartışılacağı ve yeni dernek katılımları ile zenginleşmenin sağlanacağı olağan üstü genel kurul toplantısı çağrısında bulundular. (Ek – 1)


25 Mayıs 2011 Tarihinde yapılan bu başvuruya normal demokratik koşullar altında yanıt verilmesi gerekirken Abhaz – Fed Yönetimi bu imzaları “yok hükmünde” sayarak herhangi bir işlemde bulunmamıştır.


İmza sahiplerinden Düzce Abhaz Kültür Derneği Başkanı İlhan Kıymet (Abhaz – Fed Kurucu Üye) 22 Temmuz 2011 Tarihinde Abhaz – Fed Yönetim Kuruluna konu hakkında başvuruda bulunmuştur. (Ek – 2)  Ancak İlhan Kıymet ile yapmış olduğum görüşmede bugün itibarı ile kendisine ve Düzce Abhaz Kültür Derneği’ne herhangi bir dönüş olmadığını öğrenmiş bulunuyorum.


İmza sahibi olarak bana ve diğer imza sahibi olan delegelere de konu hakkında herhangi bir dönüş olmadığını biliyorum. (ıslak imzanın ulaşıp ulaşmaması konunun gündemde olduğunu inkâr etmek anlamına gelemez)


Bu işlemin yasal konumunu bir kenara bırakıyorum, ancak insani değer açısından hangi konuma konulması gerektiğini siz değerli okuyuculara bırakıyorum.


Abhaz – Fed Yönetimi, yapılan çalışmalar hakkında üye derneklere ve delegelere çalışmalar hakkında yapması gereken bilgilendirme uygulamasını bugüne kadar gerçekleştirmiş değildir. Eğer bilen varsa bana da anlatırsa sevinirim.


Kitle ile volan kayışlarını çalıştıramayan kişi ve kuruluşlar, çalışmaları hakkında kendilerine sorulacak olan sorulardan kurtulamazlar. 


Sergey Bagapş’ın gelişi gibi kapalı kapılar arkasında yapılan “Teslimiyet” görüşmeleri ile Abhaz – Fed ve Abhaz Diasporası ABD ve AB’nin Abhaz Diasporası üzerinde ki çalışmaların uygulayıcısı olan KAFFED’e teslim çalışmalarına çanak tutmuş oldu. (Ankara ve Adapazarı Toplantıları)


Bu teslimiyet çalışmalarının son örneği 30 Eylül “Ayayra Şenlikleri” ile kendisini göstermekte ve Kasım Ayı’nda yapmayı düşündükleri Genel Kurul Toplantısı ile de “İflaslarını” ilan ederek “Anahtarı” KAFFED bünyesinde çalışan “içimizdekilere” vereceklerdir. 


Şimdi gelelim “Teslimiyet Belgesi” olarak  “Ayayra Kutlamaları” yazısına. Bu yazı Abhaz Diasporası’nın KAFFED’e teslimiyetin önemli bir belgesi olarak tarihteki yerini almıştır.


Abhaz – Fed, asil görevi olan Abhaz Diasporası’nın kültürel örgütlenme, Abhazya ile ilgili önemli günler ve olayların Abhaz Diasporası kanalı ile Türkiye kamuoyuna duyurma ve propaganda çalışmaları olması gerekirken, bu görevini unutarak (!) Abhaz Diasporası’nın Abhazya’da ki Temsilcisi ve Abhazya Cumhuriyeti’nin Abhaz Diasporasında ki Temsilcilik görevini üstlenmeye çalışıyor.


Abhaz – Fed Yönetimi, Abhazya’da ki kutlamalara katılarak “gövde gösterisi” (!) yapacağını düşünerek, Abhaz Diasporası’ndan Abhazya’ya gidemeyecek binlerce Diaspora İnsanını  “… Türkiye’de kardeş Kuzey Kafkas Halklarının örgütlerince düzenlenecek etkinliklere bireysel olarak katılmalarını da dayanışma bağlamında anlamlı buluruz.” Açıklaması ile KAFFED’e “Altın Tepsi” içerisinde sunmuş oluyor.


Abhaz Diasporasında yapılacak olan “Ayayra Şenlikleri” bir yıl öncesinden Abhaz – Fed Yönetimi tarafından düzenlenebilirdi. Ben bunu Abhaz – Fed Yönetiminde bulunan bazı arkadaşlar ile çok önceleri konuşmuştum. 


Abhaz – Fed’i bugün için yöneten zihniyet artık açık bir biçimde gerçek kimliğini ortaya koymuş, Abhaz Diasporası diye bir sorunu olmadığını Abhaz Diasporası ile Abhazya Cumhuriyeti Devleti Yönetimine göstermiş oluyor.


Abhaz – Fed Yönetimi 27 Ağustos 2011 Tarihi itibarı ile yaptığı açıklamada Abhaz – Fed’in 2. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın 20 Kasım 2011 tarihinde yapılacağını açıkladı (Ek – 3)


57 Abhaz – Fed Delegesi’ne bugüne kadar yanıt veremeyen, Abhaz Diasporası’nın Örgütlenme çalışmalarını bırakarak, Abhazya Cumhuriyeti Temsilciliği görevlerini üzerine almaya çalışan bir zihniyet 20 Kasım’da ki Genel Kurul toplantısında delegelere nasıl bir açıklama yapacaktır.


Abhaz – Fed Yönetimi tarafından yapılan “yemek davetinin engellenmesi” ile ilgili olarak, Abhazya Cumhuriyeti Parlamenterlerinin medeni cesaret örneği göstererek tarafımdan özür dilemelerine rağmen olayın gerçek sorumluları içerisinde bulunan Abhaz – Fed Yönetimi’nin bugüne kadar “Özür Dilememe” tavrı da olmak üzere


Yapacakları açıklamaları


Merakla Bekliyorum.   


Not: 11 Eylül Pazar günü, özelde üç konu hakkında Abhaz – Fed Başkanı Feridun Aksoy ile telefon ile görüştüm. Almış olduğum yanıtlar, “Ayayra Şenlikleri ile ilgili olarak, Kafkas Toplumları arasında husumet ortamının olduğunun yansıtılmamasını istediklerini  – Delegelere yanıt konusunda,  Delegelerin ıslak imzalarının ellerine ulaşmamış olmasını ve Genel Kurulun Kasım 2011’de yapıma kararını almalarını – Yemek skandalı ile ilgili olarak,  Bagapş’ın ölüm olayının gündeme gelmesi ve o yüzden konu hakkında geriye dönemediklerini açıkladı. Bu yanıtları sizlerin yorumunuza sunuyorum.

EKLER:

--------------------------------------

(Ek – 1) 


ABHAZ DERNEKLERİ FEDERASYONU
GENEL BAŞKANLIĞINA
 

Kurbağalıdere Cad. No: 19
Daire: 3 Bahar Apt. Kadıköy
İSTANBUL
 
 
Tarih: 25.05.2011
Konu: Olağanüstü Genel Kurul Kararı


Biz aşağıda imzaları olan Abhaz Dernekleri Federasyon Delegeleri, imzalarımız federasyon genel merkezine ulaştığında yasal süre içersinde Olağanüstü Genel Kurul talep etmekteyiz. Bu genel kurulun en geç 2011-Haziran ayı sonuna kadar belirlenecek uygun bir tarihte yapılması için gerekli işlemlerin yapılmasını rica ederiz.


Saygılarımızla


Abhaz Dernekleri Federasyon Delegeleri

----------------------------------------------

 

(Ek – 2) :


Tarih  : 22 Temmuz 2011
Sayı  : 2011–044
Kütük No : 81-119654
Konu  : Abhaz Dernekleri Federasyonu’ndan Olağanüstü Genel Kurul Talebi Hk.


ABHAZ DERNEKLERİ FEDERASYONU
SN. GENEL BAŞKAN VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİ


Kurbağalıdere Cad. No: 19 Daire: 3 Bahar Apt. Kadıköy
İ


STANBUL

 
Abhaz Dernekleri Federasyonu delegelerinden bir grup, Abhaz Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu’nun olağanüstü genel kurul kararı alması için imza toplamışlardır. Toplanan bu imzalar 25 Mayıs 2011 Tarihinde İstanbul Kafkas Abhazya Kültür Derneğin E-Posta adresi ile Abhaz Dernekleri Federasyon’un E-Posta adresine gönderilmiştir. Ayrıca, imzaların aslını da Federasyon merkezinin mektup adresine gönderilmiş ve adreste kimse olmadığı veya kapalı olduğu için ulaştırılamadı ve geri iade edilmiştir.


Abhaz Dernekleri Federasyonu Delegeleri’nin yasal hakları olan Federasyon Yönetim Kurulundan Olağanüstü Genel Kurul talepleri dikkate alınmadığı görülmektedir.


Abhaz Dernekleri Federasyonu kurucu derneklerinden biri olan Düzce Abhaz Kültür Derneği olarak, Abhaz Dernekleri Federasyonu Delegeleri’nin Yönetim kurulundan   


Olağanüstü Genel Kurul talepleri dikkate alınması ve gereğinin yapılmasını rica ederiz.


Ayrıca, imzalar ektedir.


Saygılarımızla


Düzce Abhaz Kültür Derneği
Yönetim Kurulu Adına
Başkan


İlhan KIYMET KUAZBA

-----------------------------------------


(Ek – 3)


Cumartesi, 27 Ağustos 2011 13:32 tarihinde


DUYURU


GENEL KURULA DOĞRU
 

ABHAZ DERNEKLERİ FEDERASYONU’nun 13 Ağustos 2011 tarihinde yapmış olduğu yönetim kurulu toplantısında yasa ve tüzük gereği 2. Olağan Genel Kurulun 20 Kasım 2011 Pazar günü yapılması kararı alınmıştır.
Genel Kurul duyurusu, Genel Kurul toplantı yerinin ve Gündeminin belirlenmesinden sonra, yasal süresi içerisinde yayınlanacaktır. Üye derneklerimizin Delege belirleme çalışmalarını yapmaları ve belirledikleri delegeleri en geç 20 Ekim 2011 tarihine kadar Genel Merkez’e bildirmeleri keza üye olacak derneklerin  konuyu ivedi olarak değerlendirmeleri ve süreyi iyi kullanmaları hususu önem arz etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


ABHAZ DERNEKLERİ FEDERASYONU
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Абхазская - çakma koministler(diyaporayı hala bölüyorlar şimdi birleşmş komınıstler oldular
Абхазская Söz konusu burada yorum yapan büyüğüme saygıda kusur yapmak degıl amacım fakat bu yazınızdaki yorum beni 1985lerde Ankara sıhye de ki sağlık sokaktaki dernekteki genç ve heyecanlı bılıncsız Duygularımı temsil ediyor Son tahlilde bu günün yaşanan geçekle uzaktan yakından alakası yoktur. Abhazların tarihiyle ne kadar bilgili. Bunu biliyorum. apsvalık la ilgisi açarların yâda alaflarn dışında olmayan bir yaklaşımdır bu . abhazların yanı abhazya da ki abhazlar türkıyedekilere kaçtınız diyor bize .. Sen sürgün edildik diyorsun. Madem öylede neden gidip yaşamıyorsun yada abhaz yada kaç kez gittin kaç gün kaldın. Şimdi Türkiye de yaşayıp bu toprakların üstündeki Türk halkına yâda Osmanlıya sınkafda bulunmanın anlamın da anlamıyorum. Öte yandan bize zarar verenler yine biziz. işte bu mantıkla ..ölçüsüz tahlil yapıp ayıp kavramıyla yetişip siz büyüklerin hataların örtbas ederken( ben )merkezinde kendisini bulup hatanı yüzüne söylenmesin den gocunup (ayzaraya )kurultay deyip (ayayray)şenlik diye bilirken birilerinin aşuva kavramın apsuva kavramın analiz edemezken biz diasporanın üzerinde hamilik yapmaları ne karda doğru buluyoruz. Abhaz ya da yaşıyorken Türkiyeli abhaz diyorlar buradaki (yerli) abhazlar. Sen Türkiye de yaşıyorsun ve sana kimse bır şey demiyor ..Türk yada abhaz olduğunu sen kendin vurguluyorsun işte bu gerçek ..öğrenmen gereken tek gerçek. Rusça bir deyim var bu sizler uyuyor hem de çok. şöyle diyor . Siz kendinizi önemsemelisiniz sizi dinleyenlerin değeri verip önemsemeli sizi. Bu olmayan bir vasıf bizler de. Kabilecilik kafasından kurtulamamak bizim toplumu yok ediyor ve sizlerin hakım olmaya çalıştığınız bizler her geçen gün gerçek yüzünüz ortay çıkarıyor. Abhaz fedın şimdiye kadar bizleri parçalamaktan öteye gidememiştir. Birliği sağlayamaması da gayet olumlu bir gelişme olacaktır. Bunu ta başından belliydi komitacıların vedigerlerinin bizim topludaki üç kuruşluk olmayan değerleri doğurmuştur bunları. Oysa ticari kaygıları geçmişteki husumetlerinden birbirini zarara uğramıştır. ayayra için çıkarları için birleşmiştir bizim toplu bunu anlayamaz  çünkü bunlar kendilerinin akıllı olduğun sanıyorlar. Bizim dağınık olmamız bize daha az zarar veriyor, çünkü sizlerle olmak bizlerin itibarları zedeliyor kendini kurumlar üstü güç görenler şimdi abhazya devletinden, tabi dolayısıyla rusyanın abhazya ya abhazlarında komitacılar göderdıgı geleneksel abhaz gecelerinin parsının nere gittıgınin hesabın vermezler sormazlar sormadılar ayrıca bileti de çok yüksek fiyatlar satmalın mukabil. Ee artık buna son verdi abhaz fedcıler fakat onlarda beceriksiz çıktılar bizi tükler Osmanlıya bizi bizler düşman etme yolunda uygun adımlarla ilerliyor ,,adi kolay gelsin size sizi komplo teorısyyenleri bu Marksist kafayla bu kadar olusunuz örgütçülüğü gazların gözlerin bulaştırdı çakma komınstler Öte yandan zengin büyüklerimize de anası tük diye çakma abhaz diye biliyorlar yarı gürcü yarı Türk yarı Kürt yarı Cerkes dıye böldüler Türkiye için pkk neyse bizlerin üstünde hak iddia edenler benim için odur ……… not ..yazılarla bu iş olmaz .kahveyle abhaz peynırı yemeye benzer bu iş oş bunuda beçerbılen ler var
birisi - anlayana
sayın sanbay sagduyulu guzel yorum ve acıklamalarınızı sayın yazar cyupha da okur yararlanır umarım tesekkurler
Özcan Sanbay - Bir Cevap Değildir
Abhazya Cumhuriyeti sınırları dışında yaşayan, Abhaz halkının önemli sayıda nüfusu Türkiye Cumhuriyetinde yaşamaktadırlar. Diğer Kafkasya Halkları gibi (Adige, Ubıh, Oset, Laz, Gürcü, Ermeni, Azeri) Abhazlar da en az Kafkasya'da yaşayan diğer halklar kadar Çarlık Rusya'nın sürgün politikasına maruz kalmış bir halktır. 1817-1864 yılları arasında süren Kafkas savaşları ve sonrasında Çarlık Rusyasının yürüttüğü kolonyalist politikalar sonucunda Abhaz halkı ağır yara aldı. Özgürlük ve bağımsızlık için savaşan halkın çoğu öldürüldü. Kalan insanların % 80'i Osmanlı İmparatorluğu'na sürüldü. Kuzeybatı ve Orta Abhazya tamamen boşaltıldı ve Kuzey Kafkasya'da yaşayan Abhazların büyük çoğunluğu da dâhil edildi. XIX. yüzyılda yurtlarından sürülen binlerce insanın sürgün yollarında açlık, hastalık ve kötü yaşam koşulları nedeniyle can verdi. Çarlık, sürgüne maruz bıraktığı bu halkı bir de "hain" suçlamasıyla damgaladı ve geriye dönüşlerine hiçbir şekilde izin vermedi. Türkiye'den dönenler Abhazya kıyılarına kabul edilmeyerek yerel yönetimlerce geriye gönderildiler. Abhazya'da kalan Abhazlar da bu suçlamadan paylarını almışlar ve Çarlık tarafından "suçlu halk" "gerici topluluk" olarak nitelenmişlerdi. Orta Abhazya ve kıyıya yakın yerlerde yerleşim hakları yoktu. En masum toplumsal istekleri bile isyan olarak kabul edilip toplu sürgünler gündeme getiriliyordu. Abhaz halkı bu durumdan ancak 1907 yılında kurtulabildi. Fakat ne Çarlık ne Gürcistan yönetimleri, ne de SSCB sürgüne gönderilenlerin geriye dönüş problemlerini asla çözmediler. Bu konudaki istekleri görmezlikten ve duymazlıktan geldiler, çünkü Gürcistan yönetimi ve Kremlin temsilcileri kalan Abhazları da asimile edebilmek için Gürcistan'dan sürekli göçmen getirerek Abhazya'ya yerleştirmekle meşguldüler. Sonuç olarak Abhazlar ne Osmanlı İmparatorluğuna ne diğer Devletlere gönüllü olarak göçmemiştir. ‘’Sözün Özü’’ ABHAZ HALKI BAĞIMSIZLIĞINI TIRNAKLARIYLA KAZIYA KAZIYA ALMIŞTIR. TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN OLUMSUZ KAFKASYA POLİTİKALARI T.C. VATANDAŞI ABHAZLARI ÜZMEKTEDİR. ÜZÜNTÜLERİ DİLE GETİRİLMESİ DÜŞÜNCELERİN YAZILMASI, YAYINLAMASI, KİM OLDUĞUNU UNUTMAMASI, T.C. VATANDAŞI OLARAK, T.C ANAYASASINDAN VE KANUNLARINDAN ALDIĞI VATANDAŞLIK HAKLARINI KULLANDI DİYEREK SUÇLU İLAN EDİLEMEZLER. ASİMİLE POLİTİKALARI VE BU POLİTİKALARI DESTEKLEMEK İNSANLIK SUÇUDUR. DİLEĞİMİZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ VE ABHAZYA CUMHURİYETİNİN POLİTİK, EKONOMİK, KÜLTÜREL İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRMESİ dir. YAŞASIN TAM BAĞIMSIZ ABHAZYA
Diasporalı - Derdin ne?
Yazınızın her zerresinde öfke,nefret,ötekileme, olumsuz düşünceler......lütfen biraz sağduyu ve birazcık özeleştiri...tek doğru ve iyinin siz olmadığını, bir çok doğruların olduğunu hazmedin lütfen. Bu halinizle çerkes-netcileri bile solladınız....
gurcu - laf ola beri gele
birazda rusyaya teslimiyetten bahsetseydiniz. turkiyede atıp tutmakla olmuyor bu islerrrrr biraz sagduyulu ve yararlı olun lutfen
el-turko - cerkes-net
sizmi cerkes-netcileri ornek alır yoksa cerkes-netciler sizimi ornek alır birbirinizin kopyası gibisiniz. icinden cıktıgınız halklardan ve sıgındıgınız buyuk turk milletindendemi utanmıyorsunuz boyle sacma sapan yazılar yazarsınız
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.