RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 13 Mayıs 2011, Cuma 12:46:38 tarihnde eklendi. 725 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya Kültürel eserlere sahip çıkıyor

ABHAZYA; GÜRCİSTAN TARAFINDAN YOK EDİLEN KÜLTÜRÜNE AİT ESERLERİNİ ARŞİVLERDEN BULMAYA ÇALIŞIYOR..!
Abhazya Kültürel eserlere sahip çıkıyor 24/01/2008 Abhazya Bilim akademisi Kurulu Üyesi ve abhazya Sosyal bilimler Akademisi Müdür Yardımcısı Filolog Dr. Zurab DJAPUA'nın apsnypress haber ajansına bildirdiğine göre Rusya Bilim Akademisi Sant. Petersburg arşivinde bulunan Abhazya Etnografyası ve Folkloru2na ait belgeler üzerinde yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Dr. Zurab DJAPUA'nın N.Y. MARRA'nın elyazmaları üzerinde yapmış olduğu 2 haftalık çalışmada, arşivde bulunan 350'nin üzerinde belge bulunuyor. Bu çalışma ancak bir kısım belge üzerinde tamamlanabilmiştir.

Sankt. Petersburg Arşivinde geçen yüzyılın 1920'li yıllarına ait olan Dimitri GULİYA ve Abhaz Entellektüellerinin çalışmalarıda yer alıyor.

Profesör Dr. DJAPUA "Abhazya'nın ilk filologları olan Arsen HAŞBA ve Viktor LUKBA'nın 1930-40'lı yıllara ait olan daha yayınlanmamış olan eserlerine ulaşmak beni çalışmalarımda cesaretlendirdi" dedi. Ayrıca 1967 yıllarına ait tanınmış Abhaz Folklor uzmanı Profesör Sergey ZUHBA'ya ait olan çağdaş Abhaz dili ile yazılmış olan eserine N.Y. MARRA'nın arşivinde bulunduğunu belirtti. Prof. DJAPUA, N.Y. MARRA'nın yapmış olduğu çalışmalar latin alfabesi ile yazıldığından Abhaz diline çevirme işlemininde yapıldığını belrtti.

Sankt. Petersburg Doğu Bilimleri Enstitüsünden araştırmacı Anatoli GENKA'nın da akraba kafkas halklarının folkloru üzerine yapmış olduğu çalışmalarda bulunuyor. Bu çalışmalar sayesinde Abhazya Folkloruna ait olan emsalsiz belgelerede ulaşıldı.

sankt. Petersburg Arşivinde Abhazya Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından çalışmalar bitirildiğinde Abhazya Etnografyası ve Folkloru üzerine oldukça güçlü bir belge birikimine sahip olunacaktır ve yazım çalışmaları sürdürülecektir.

Not: Abhazya-Gürcistan arasında 1992-1993 yıllarında varolan savaş sırasında Abhaz Dili ve Edebiyatı Enstitüsü Gürcistan Devleti Silahlı Kuvvetleri tarafından 22 Ekim 1992 tarihinde yakılmıştı. Bu yangın sırasında bir daha yerleri doldurulamayacak olan Abhaz Dili ve Edebiyatının el yazması, arkeolojik eser, folklor ve etnoloji eseri ortadan kaldırılmıştı.

Kaynak: www. apsnypress.info


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.