RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 13 Mayıs 2011, Cuma 12:15:16 tarihnde eklendi. 793 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Rusya'nın Nato Temsilcisi Rogozin

RUSYA'NIN NATO TEMSİLCİSİ ROGOZİN "SAAKAŞVİLİ ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA'YI ÜLKE DIŞINDA GÖRÜYOR" DEDİ.
Rusya'nın Nato Temsilcisi Rogozin 15/01/08 tarihinde yapılan röportajda Dimitri ROGOZİN "Rusya; Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra kısa süre içerisinde var olan sorunlarını yendi ve ülkesinin yeni doğrularını savunmaya başladı" dedi.

vesti-ru - Dimitri Olegoviç, merhaba.

D. Rog. - Merhaba.

vesti-ru - Geçmiş bayramınızı kutlar ve aynı zamanda yeni görevinizden dolayı da sizi kutluyoruz. Yeni göreviniz hakkında neler hissediyorsunuz?

D.Rog - Yüklü bir sorumluluk hissediyorum.

vesti-ru - Sizin görev alanınız hangi kollardan oluşuyor? Çalışmalarınızda ilk adımlarınız neler olacaktır? Nasıl?

D. Rog - Daimi Temsilci, tek olarak çalışmaz, onun nezdinde ki konsolosluk çalışmaları uzun zamandır sürüyor. Konsolosluğumuzun, politik ve askeri temsilcilik olmak üzere iki dalı bulunuyor. Rusya Daimi Temsilcisinin Baş Yardımcılığı görevini Askeri temsilci sürdürüyor. Bünyemizde ulusumuzun güvenliği ile ilgili; dış politikalar ile ilgili; askeri-politik konular ile ilgili uzman kişiler çalışıyor. Ülkemizi, Avrupa güvenliğini ve uluslararası toplumun güvenliğini ilgilendiren bütün sorunları NATO ile sürekli ilişki kurarak çözmeye çalışıyoruz.

vesti-ru - NATO ve Rusya arasında ki ilişkileri nasıl değerlendiriyorsunuz? Karşılıklı temaslar nasıl oluşuyor?

D. Rog - Her zaman ki gibi hareketli ve sıcak. Geçtiğimiz yıl karşılıklı ilişkiler kolay değildi. Bazı gazeteciler ilişkileri "sıfır noktası” da bulunduğunu belirtirlerken acele ettiler. Ben aynı fikirde değilim, fakat Rusya'nın güvenliğinin sağlanması için etkili bir askeri blok olan NATO ile ilişkilerin normal olarak sürdürülmesi gerekir diye düşünüyorum. "Soğuk Barış, Sıcak Savaş'tan daha iyidir.

vesti-ru - Ancak siz NATO ve Rusya ilişkilerinde set görüşleriniz ile tanınıyorsunuz.

D. Rog. - Biliyorsunuz, ben herkesin beğenerek yediği "un kurabiyesi" değilim. Ben Rusya Devlet Başkanı tarafından ülkemin çıkarlarını savunmak için bu göreve atandım. Bu çıkar ilişkileri bazen yükseliyor, bazen de inişe geçiyor. Bunun için benim görevim; entelektüellik, yumuşaklık ve diplomasi gerektiriyor. Ancak, partnerlerimiz bizim kuşku ve endişelerimizi düzgün bir biçimde anladıkları takdirde bu yumuşaklık oluşur. Herkes için güvenliğin sağlanması sonucunda barış ortamı oluşur diye düşünüyorum.

Rusya için yeni ilgi alanları oluşuyor. Bizler, Sovyetler Birliğinin trajik bir biçimde parçalanmasından sonra yavaş bir biçimde ancak ısrarlı ve yeterince hızlı olarak son yıllarda sorunlarımızı yendik. Rusya, daha 10 yıl önceki hatta 5yıl kadar önceki savaş, politika ve ekonomi konumuna göre bugün daha farklı görünüyor. Çünkü Rusya için yeni talepler gündeme geldi. Bizler için yeni ülke bağlantıları sağlamak, vatandaşlarımızın haklarını savunmamız gerekiyor. Ülkemizin dünya'da otorite sahibi olması için, ülke topraklarımızın korunması için güvenli bir alan yaratmamız gerekiyor.

Elbette Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Dünya'da büyük bir boşluk doğdu ve bu boşluğu soğuk savaşın galibi olan ülkeler doldurdu. Birçok ülke yeni ilgi alanları ile yüz yüze kaldı. Otorite sahibi ülkeler bu alanlar ile ilgilenmeye başladılar. Ancak Genç Rusya'nın sıcak bir kalbi var, bizlerinde el ele çalışmış olduğumuz dost ülkeler var, destek temaslarımız var. Bunun için benim görevim, Ülkemin düzenli bir yaşam alanı oluşturması için, uluslararası devlet organizasyonları, BM ile ilişkileri sakin bir biçimde yürütebilmek için Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı ile ekibimizin uyumlu bir biçimde çalışmasını sağlamaktır

vesti-ru – Nasıl? Söylemiştiniz, entelektüel çalışma ile değil mi?

D. Rog. – Elbette, elbette.

Vesti-ru – Gürcistan Referandumu ve Mihail SAAKAŞVİLİ’ nin seçimler sonrasında Gürcistan’ın NATO’ya girmek istemesinin büyük bir hata olacağını belirmiştiniz. Neden?

D. Rog – Saakaşvili’nin yapmış olduklarını anlayamıyorum. Gürcistan Devlet Başkanı hatırında tutmalıdır. Çünkü bakınız, yüksek dogmalardan uzak,çok sıradan açıklamak istiyorum : Eğer, SAAKAŞVİLİ kendisini bütün Gürcistan’ın Devlet Başkanı olarak sayıyor ise Abhazya ve Güney Osetya’yı da hesaba katması gerekirdi. Çünkü, formalite olarak da olsa buraları Gürcistan içerisinde görünüyorlar. Devlet Başkanlığı Seçimleri gibi büyük bir olayın bütün topraklarda gerçekleşmesi gerekirdi. SAAKAŞVİLİ, Abhazya ve Güney Osetya’nın Gürcistan topraklarında bulunmadığını ve var olan ile yetineceğini gayet iyi biliyor, bu demektir ki o da ülke topraklarının parçalandığını kabul ediyor.

Demek ki SAAKAŞVİLİ, Abhazya ve Güney Osetya’nın NATO’ya girmeyeceklerini itiraf ediyor. Çünkü onlar Gürcistan topraklarının dışında kaldılar.

Demek ki o, iki otonominin bağımsızlığını kalem ile imzalamış ama fiili olarak Abhazya ve Güney osetya’nın bağımsızlığını tanımıyor. Bu birinci şık. İkincisi; - Gürcistan ve NATO arasında birleşme olması için Gürcistan Halkı tarafından yüksek oranda kabul oyu alması gerekir. – bundan dolayı bazı nedenler aramamak gerekir, benzerlerine bakmamak gerekir, bazı hisler böyle ifade edilir. Sizler her hangi bir bloğa gidiyorsunuz. Bunun sadece tek bir anlamı vardır, egemenliğinizin ve devlet yönetiminizin bir kısmını bloğun diğer mensuplarına veriyorsunuz. Belki de Gürcistan halkı bu gelişmelerden dolayı hayal kırıklığı yaşayacak ve yönetimden bağımsız olarak var olan problemi çözme konumuna girecektir. Gürcistan yönetimi için bu ciddi bir hatadır.

Vesti-ru – Gürcistan’ın NATO’ya girmek için hazır olduğunu söyleyebilir misiniz?

D. Rog. – Gürcistan, NATO’ya aday olacak ülke koşullarının hiçbirisine uygun değildir. Gürcistan, ekonomik anlamda bağımsız bir ülke konumunda bulunmuyor. Ülke toprakları parçalanmış durumda, yaşanan son iç savaştan mağlup olarak çıktı, Gürcistan Yönetimi çalışanlarının maaşları bugüne kadar SOROS tarafından ödenmiyor mu idi? NATO, hiçbir kimseyi kendi sırtından geçindirmez. Orada da paralar harcanıyor, ve eğer NATO kendi nüfusunu, tüzüğünü ve statüsünü genişletmeye hazır ise, ortak güvenliğini arttırmak istiyor ise Gürcistan yönetimi kendi ülkesinin hiçbir problemini çözememiş ise NATO Yönetimi, Gürcistan ile macera aramak için ilişkiye girebilir. Ancak NATO’da akıllı insanların var olduğunu ümit ediyorum.

Vesti-ru – Şimdi, Kosova problemi. Aslında ABD Başkanı ve Almanya Başbakanı Kosova’nın bağımsızlığının tanınması için buluştular. Orada ki statünün geliştirilmesi nasıl olur? Başkan BUŞH ve Angela MERKEL, diğer Avrupa ülkelerinin konumunu da görüşmüşlerdir.

D. Rog. – Bu anlaşılamaz, işte, niçin Amerikalılar istediklerini yaptırmaya çalışıyorlar? Kabul edilebilir konuların görüşülmesi mümkündür. Washington’ da ki Amerikalı siyasetçiler, sert gerçekçi ve şahin bir tutum içerisindeler. Onlar, bütün Dünya’nın sadece kendi hükümranlık sınırları içerisinde olduğunu düşünüyorlar ve bu politikalarını uyguluyorlar. Onlar, Avrupa’da kendi koşullarında büyük bir devlet olmasını istemiyorlar.

İşte, hatta ben yeni bir kelime oluşturmak istiyorum. “bezelye tekniği” Avrupa ülkelerinin hepsinin “bezelye tanesine” dönüşümü, Avrupa kıtasında halkların, devlet bağımsızlıklarını inşa etme haklarını yok etmeye, bezelye tanesi gibi ufak parçalara ayırmaya çalışıyor. Çünkü, eski dünya yönetimlerinde “böl-yönet” sistemi ile ülkeleri yönetmek çok kolaydı. Avrupa için neden bu gerekli? İşte! Ben bunu anlayamıyorum.

Bence; çoğu Avrupalı siyasetçi, birlik sağlamak için bu oyunun içinde fazla kaldılar. “Atlantik”in peşinden gitmek için kendi oturdukları sandalyenin altına bomba koyarak fitilini ateşlemeye çalışıyorlar.

Kosova “PANDORA’NIN KUTUSUDUR”. Eğer Kosova’yı tanıyacaklar ise bu onları nereye götürür. Diyelim ki, yarın aynı bağımsızlığı Berlin’de oturan Türk’ler de isteyeceklerdir. Çünkü neden olmasın? Bugün Berlin’de ki Türk sayısı İstanbul ve Ankara’da yaşayan Türklerden sonra 3. sırada yer alıyor. Yarın BASK’ lar da bizler on yıllardır mücadele ediyoruz, bağımsızlık neden bizimde hakkımız olmasın? Diyeceklerdir. İspanya, bu yüzden Kosova ile ilgili olarak bazı Avrupa ülkeleri tarafında uygulanan politikalara şüphe ile bakıyor. KORSİKALILAR’DA, KUZEY İRLANDALILAR’DA söyleyebilirler, ve sonsuz…

En önemlisi, bizler için büyük sorunlar yaratacaktır. Bugüne kadar Rusya’nın siyasetini yöneten politikacılar,  Abhazya’nın, Güney Osetya’nın ve Prednestoriya’nın bağımsızlıklarını tanımaktan kendilerini sakındılar ve bağımsızlıklarını ilan eden başka cumhuriyetlerden de sakındılar. Şimdi Kosova, kendi toprakları ile ayrıldığı zaman, örnek cumhuriyetlerin bağımsız olmaları için yukarıda belirttiğim gibi ellerinde herhangi bir delil kalmayacaktır.

Bu “pandoranın kutusu” açıldıkça açılıyor. Bu açık kapı, Avrupa ve bütün Dünya için açılan bir “kaos kapısı”dır.

Bundan dolayı Rusya burada, tabii ki “Slav dünyası”nın olduğunu kabul ediyor. Ancak Rusya’nın koruduğu sadece “Ortodoks Sırplar” değildir. Rusya, Dünya’da saygıya dayanan ilişkileri de koruyor. Bu ilişkiler Avrupa’da 2. Dünya Savaşı sonucunda kan ve ıstırap ile kurulmuştur. Biz bu şekilde uluslar arası hakları da koruyoruz ve bizler söylediklerimizin üzerinde sağlam bir biçimde duruyoruz.

Çünkü bizim bağışıklığımız var. Bizler iki kez çevremizde ve Kafkasya’da korkunç bir savaş yaşadık. Ayrıca bizler, başka sıcak bölgelerde de bunları yaşadık. Bizler kanımızda bulunan zararlıları “antikorları” devletimizi korumak için dışarıya çıkardık. Şaşıyorum! Avrupa ülkeleri bunları yaşamak için herhangi bir Kosova’nın Bağımsızlığını yaşamasına hakkı yoktur. Bunu yaşamaları mı gerekir?

Belgrat Yönetimi, şimdilik Kosova’nın tam anlamı ile bağımsız kalması için izin vermiyor. Bunun sonunda “kaos” olacaktır.

Vesti-ru. – Teşekkürler. Dimitri Olegoviç.

Kaynak: www.vesti.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.