RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 10 Haziran 2011, Cuma 14:08:25 tarihnde eklendi. 814 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Die Presse Söyleşisi

GRİGOL WASHADZE "GÜRCİSTAN, ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA'YI EKONOMİK SİSTEMDE BARIŞÇIL REKABET İZLEYEREK KENDİSİNE BAĞLAYACAK"
Die Presse Söyleşisi 10/06/2011. Die Presse gazetesinden Christian Ultsch ve Muhamed Beganovic tarafından Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Waşadze ile 07.06.2011 de Viyana da yapılan söyleşi.

 

Die Presse : Viyana Dünya Ekonomi Forumunda Orta Asya ve Karadeniz Bölgesinin Ekonomisi ön planda yer alıyor. Demokrasinin olmadığı yerde istikrarlı  ekonominin gelişiminden söz edilebilir mi?

 

Grigol Waschadse : Demokrasi olmadan Gürcistan Yönetilemez. Yönetilemeyen bir ülkede de güçlü bir ekonomik gelişmeden söz edilemez. Bu nedenle biz 2003 te zorlu bir yol olan reformlara karar verdik. Tabii ki bunun tersi örneklerde var... otorititer yönetilen Çin gibi veya Kazakistan... Bunların modelleri üzerine yorum yapmak istemem. Ama bu yönetimler er veya geç patlayacak olan bir barut fıçısının üzerinde oturuyor. Bir toplumda serbest piyasa ancak demokrasi şartlarında uygun olur.

 

DP- Demokrasi Gürcistanda da o kadar mükemmel gibi görünmüyor. Daha kısa zaman önce huzursuzluklar vardı. Bir kaç göstericinin üzerine polisin şiddet uygulaması gereklimiydi?

 

G.W. Seçimlerde yalnız yüzde bir alan Yoldaş Nino Burjanadze sözü edilen 60.000 yerine son gün 500 gösterici geldiğinde baştan zaten huzursuzluk çıkardı. Bu bilinçli bir provakasyondu. Onların gösterilerine 25 mayıs gecesine kadar izin verilmişti. Çünkü ertesi günü orda büyük bağımsızlık kutlamaları yapılacaktı.

 

DP- Biraz önce Rusya ile ilişkilerine dikkat öekmek için Burjanadze ye ‘’Yoldaş’’ dediniz. Rusya Gürcistanı istikrarsızlaştırmayamı çalışıyor?

 

G.W. Kesinlikle. Kısa süre önce dokuzuncu ve onuncu suikasti önledik. Teröristler Rusya'da tutulup yetiştirildi. 10 suikastten ikisini başardılar. Bir parti merkezinin yakınında patlamada bir kadın öldü. 2. Bomba Amerikan Elçiliğinin 150 metre ilersinde patladı. Amerikan yetkilileri araştırmalarını sonlandırmak üzereler.

 

DP- Bu saldırıların ardında Rusya'nın olduğunumu söylüyorsunuz?

 

G.W. Kanıtlarımız var. Herşeyden önce patlayıcıların mümkün olabilidiğince fazla insanı öldürmek amacı ile son derece profesyonel tarzda hazırlanmış olmaları.

 

DP- Sonuçta Gürcistan ancak Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi sayesinde Gürcistan ekonomik ve politik olarak gelişebilecek. Bunun için bir planınız var mı?

 

G.W. İzninizle, Gürcistanın Rusya'ya ihtiyacı olduğuna inanmak hatadır. Rusya ile ne ithalat ne de ihracatımız var. Bizi bağlayan tek şey Gürcistan'ın Rusyaya sattığı elektrik.

 

DP- Yani Rusya ile ilişkilerinizin düzelmesi ile Gürcistanın durumunun daha iyi olacağını düşünmüyormusunuz ?

 

G.W. Tabii ki iyi olur ama Ulusal çıkarlarımıza rağmen değil. Rusya 2006 da ekonomimizi çökertmek amacıyla ambargo uygulamaya başladı. Bu ambargo sayesinde ekonomimizi çalıştırdıkları için Rusları tebrik ederim. Bütün komşularımıza elektrik satıyoruz. Ekonomik büyümemiz yüzde 6 dan fazla bütçe açığımız ise yalnızca yüzde üç. Bu yıl 3,5 milyon turist bekliyoruz. Tanrıya şükürler olsun bizim Rusyaya ihtiyacımız yok. Rusyada İşyerlerinin %70 i  komisyon malları üzerine. Rusya, bize ya bağımsız bir devlet muamelesi yapar veya kendi ilgi alanlarına çekmeye çalışır ki bunuda biz istemiyoruz.

 

DP- Eğer Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile buluşsaydınız kendisine ne söylerdiniz?

 

G.W. Ona derdim ki; artık problemlerimizi çözmenin zamanı. Şu andaki statüko kabul edilemez.

 

DP- Gürcistan gibi Rusya'nın da kendi eyaletleri (toprakları) olduğunu iddia ettiği Güney Osetya ve Abhazya yı geri almak için bir düşünceniz varmı?

 

G.W. Aynen bir zamanlar Almanyanın Doğu Almanya'ya yaptığı gibi ekonomik sistemde barışçıl bir rekabet izleyerek. Rusya'dan daha iyi okullar, daha iyi havaalanları, daha iyi bir alt yapı ,daha iyi bir sağlık sistemi ve daha iyi bir politik sistem sunarak.

 

DP- Bu biraz uzun vadeli bir proje gibi

 

G.W. Gürcistan 3000 yıldır var. Biz işgalle mücadele etmeyi biliriz.

 

DP- Gürcistan yoksulluk ve işsizlikle savaşırken yeni bir parlemento binası için masraf yapmak çok mu gerekli?

 

G.W. Tiflis'deki eski parlemento, içinde otel kompleksi inşaa edecek. Tanınmış yatırımcılara satıldı. Bu satıştan biz Kutaisi'deki yeni binaya yapılacak masrafın iki katını kazandık.

 

DP- Rusya ile büyük ölçüde yeni bir savaş tehlikesi var mı?

 

G.W. Rusya'nın Gürcistan'a karşı askeri emelleri var ama bunun için şu anda gerekli politik ortam yok.

 

DP- 2008 Savaşı, Gürcistan'ın nato ortaklığı hedefini yakınlaştırmadı pek

 

G.W. Biz bunun için gayretle çalışıyoruz.  İnanın biz NATO'ya gireceğiz.

 

DP- Başkan Medvedev ve Başbakan Putin arasında bir fark görüyormusunuz?

 

G.W. Hayır. Putin Rusya'da mutlak yönetici. Bütün politik, finans, askeri ve kanun konularını o belirler.

 

DP- Başkan Saakaschwili’nin Putin'i örnek aldığı ve başkanlığa geçeceği söylentileri gerçek mi?

 

G.W. Bir Başkan Devlet başkanlığına aday olacakmı? Bunu kimse söyleyemez, başkanın kendisi bile. Bu sorulara biz cevap vermiyoruz. 2012 ye daha zaman var.


Çeviri: Esen Zafer.


Esen Zafer Notu: Görüldüğü üzere uluslararası alanlarda AB liğinin raporlarında Gürcistanın saldırısı belgelendiği halde, bilmiyorlarmış gibi aynı politikalara devam ediliyor. Bugün başkalarının üzerimize yazdıkları resmi tarihlerden kendi tarihimizi öğrenmeye ve anlatmaya çalışılırken şu yukarıda ki çarpıtılmış söyleşi akılda tutulmalı. Koskoca bir bölgeyi bilgi sahibi olan Arkeologlar dahi Avrupa haritalarına, o şekilde geçirildi bir kere, diye Sarmatya veya İskitya şeklinde tanımlamaya devam ediyorsa  bunun sorumluluğu tarihi çarpıtarak yazanlar kadar, bizlere de aittir. Ya esir düşen krala öyküler yazılmasaydı? Ya esir düşen kral halini yazmasaydı? Ne bilecektik ?


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.