RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 09 Haziran 2011, Perşembe 00:00:32 tarihnde eklendi. 918 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Suhum ve Tsinval Açıklaması

SUHUM VE TSİNVAL, BM'İN GÜRCİSTAN TARAFINDAN DESTEKLENEN GÜRCÜ MÜLTECİLERİN ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA'YA GERİ DÖNÜŞÜ İLE İLGİLİ OLARAK ALINAN KARAR TASLAĞINI KATEGORİK OLARAK REDDEDİYOR.
Suhum ve Tsinval Açıklaması 09/06/2011. (8 Haziran - Suhum)  Apsnypress Haber Ajansı'nın Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı'nın Cenevre Görüşmelerinde ki Temsilcisi Vyacheslav Chirikba'dan aldığı bilgiye göre, Güney Kafkasya'da Güvenliğin Sağlanması amacı ile Cennevre'de yapılan görüşmelere katılan Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyeti heyetleri, BM'de Gürcistan'ın tarafından hazırlanan Gürcü Mültexilerin Abhazya ve Güney Osetya'ya gewri dönüşleri karar taslağını kategorik olarak reddetmektedir.

Güney Kafkasya'da güvenliğin sağlanması amacı ile ilgili olarak Cenevre'de yapılan görüşmeler 7 haziran tarihinde gerçekleşti.

Abhazya ve Güney Osetya Heyetleri tarafından yayınlanan ortak bildiride "Abhazya ve Güney Osetya'daki mülteciler sorunu ile ilgili olarak BM'de alınan 63 ve 64. toplantılarında  (2009 ve 2010) Gürcistan tarafından da kabul edilen kararlar alınmıştı. Gürcü tarafı, insani sorunlar ve insanların tedavi edilmesi gibi konuları öne sürerek, uluslararası toplumun mülteci sorununun çözümünde etkilenmesini sağlamak amacı ile Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetleri toprakları üzerinde kendi iddialarını pekiştirmeye çalışıyor" açıklamasında bulunuldu.

Taraflar belgede "Gürcistan tarafından BM Genel kuruluna sunulan karar tasarısında, daha önce BM'de mültexier hakkında alınmış olan karar tasarılarında belirtilen 'Abhazya ve Güney Osetya'da dahil olmak üzere bütün Gürcistan'da tüm mültecilerin ve onların soylarından olanların evlerine dönmeleri hakları' ile ilgili olarak hiçbir biçimde atıfta bulunulmuyor. Gürcü tarafının hazırlamış olduğu karar tasarısında, 1989 - 1992 yıllarında Gürcistan Yönetimi tarafından Abhazya ve Güney Osetya'da izlenmiş olan politika, 1992 - 1993 Gürcistan - Abhazya Savaşı ve ayrıca 2008 Ağustos Savaşı'nda ki uygulamaları ile bağlantı kurulması gerektiği konusunda sessiz kalınmıştır.

Gürcistan'ın karar tasarısında Gürcistan tarafında etnil temizlik yapmak için yaptığı saldırı sırasında topraklarında bulunan yüz binin üzerinde Oset'in Güney Osetya'yı terk esederek Rusya Federasyonu'na sığınmasından hiç söz etmemektedir. Ayrıca Gürcü tarafı Güney Osetya'nın girişimi ile Gürcistan topraklarında bulunan mültecilerin Leningori bölgesine geri dönebileceklerini belirtmesi ve Rusya Federasyonu tarafından da desteklenen önerisi karşısında ki sessizliğini korumaktadır.

Bütün bunlara ek olarak, Gürcistan Karar tasarısında,  Abhazya Devlet Yönetiminin girişimleri ile Abhazya'nın Gal Bölgesine dönen 50 bin'in üzerindeki mülteci yok sayılıyor .

Karar tasarısında sadece Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsız devletler olduğunu, var olan siyasi gerçekleri dikkate almıyor, ancak ve zor da olsa insani sorunlara çözüm bulma gibi bir gerçek bir arzusu da bulunmuyor.

Abhaz ve Güney Osetya Heyetleri olarak, Gürcistan'ın mülteci sorunun aşırı derecede siyasallaştırması saonucunda, Cenevre görüşmelerinin başarısız olmasını gündeme getirecektir.

Gürcistan, BM Genel Kurulu gibi yetkili uluslararası kuruluşlarda mülteci sorunu ile ilgili konuları görüşmeyi tercih ediyor ise, Abhazya ve Güney Osetya tarafları olarak BM'de alınacak olan kararların tartışılacağı oturumlara katılma konusunda ısrarlı olunacaktır.

Kaynak: www.apsanypress.info
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.