RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 28 Mayıs 2011, Cumartesi 09:17:42 tarihnde eklendi. 758 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Badjgar Sagariya’nın 85. Doğum Yılı

ABHAZYA'NIN ÜNLÜ TARİHÇİSİ VE BİLİM ADAMI BADJGUR SAGARİYA 85. DOĞUM GÜNÜ'NDE ANILDI
Badjgar Sagariya’nın 85. Doğum Yılı 03/05/2011. Abhazya Dimitri Gulia Abhaz Dili ve İnsan Hakları Enstitüsü’nde ünlü Abhaz Tarihçisi, Tarih Bilimleri doktoru, ANA Akademisyeni Badjgar Sagariya’nın (1926 – 2005) 85. Doğum Yıl Dönümü nedeni ile özel bir konferans düzenlendi.

Badjgur Sagariya – 70’in üzerinde bilimsel eser yayınladı, eserlerin içerisinde araştırmalar, makaleler, belgeler  ve çeşitli koleksiyonlar bulunuyor. Eserlerinde ve araştırmalarında Abhazya’da 1920  - 30’lu yıllarda devlet ve ulus inşası için yapılan çalışmalar, sorunlara kendisini adamıştır.

Toplantıda konuşan bilim adamı Soslan Salakaya “Sagariya’nın çok büyük bir arşivi bulunuyordu. Arşiv, Abazya’nın XX. Yüzyıl dönemine ait çok sayıda belgeden oluşuyordu. Abhazya’nın bağımsızlığı ve özgürlüğü için mücadele veren bilim adamları için üzerinde çalışmaya değer bir önemli bir alan” açıklamasında bulundu. 

Soslan Salakaya “Abhazya: 1937 – 1953 Dönemi Belgeleri (T.A. Açugba ve V. M. Paçulia ile birlikte), bu belgeleri bulmak oldukça zor. Özellikle Milli Devlet Arşivi Gürcistan – Abhazya savaşı sırasında yakılmıştı. Bu yüzden bu koleksiyonun değeri, Abhazya’da işgali gerçekleştiren makamları tarafından yok edilen Abhazya Devlet Arşivinin yok edilmesi sonrasında Abhazya’da Gürcülerin sürekli olarak sayısal üstünlüğünü belirtilmeye çalışmaları karşısında, gürcülerin dışarıdan getirildiklerinin belgelemesi açısından çok önemlidir” dedi.

Badjgur Sagariya’nın Vatanseverlik savaşı sırasında ve sonrasında ki dönemi anlatan  önemli bir çalışması olan “Abhazya Tarihinin Siyah ve Beyaz Noktaları” çalışması (1993), “Abhazya Tarihinin Trajik Sayfaları” (1995),  “Makedonya’lı Abhazların Trajedisi” (1995), “Abhazya SSC’nin Gelişimi ve Gerçekleri” (1997), “1917 – 1921 Dönemi, Abhazya’nın Gürcistan ile Sınır Sorunları” (Belge ve malzemeler yorumu ile koleksiyonu) (1998),  tarihin dönüm noktaları ile ilgili belgeler koleksiyonu vd eserleri bulunuyor.

Badjgur Sagariya, akademik çalışmaları, bilimsel ve sosyal çalışmalarına katkılarından dolayı yüksek devlet ödülü olan II. dereceden  «Ахьдз-апша» ödülü sahibi.

Konferansta Tarih Bilimleri Doktoru Timur Açugba (“XX. Yüzyıl ortalarında Abhazya’da ki Gürcü Özel Yerleşim Alanları ve Bazı Etnik Sorunlar ve Siyasal Yönleri”); Tarih Bilim Adamı Adayı V. Paçuliya (“Akademisyen B. Sagariya Abhazya Sınırı üzerine”); Beslan Argun (“B. Sagariya’nın eserlerinde Abhazya Anayasası’nın İnşası”)

Konferans katılımcılarından olan Abhazya Devlet Üniversitesi Rektörü Aleko Gvaramiya, Akademisyen Arvelod Kuprava vd. Badjgur Sagariya’nın doğmuş olduğu ve yaşamış olduğu evin önüne plaket konulması, haklarının yeniden verilmesi önerilerinde bulundular.

Kaynak: www.apsnypress.info


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.