RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 28 Mayıs 2011, Cumartesi 09:14:54 tarihnde eklendi. 884 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Nestor Lakoba'nın 118. doğumgünü

ABHAZYA CUMHURİYETİ'NDE NESTOR LAKOBA'NIN 118. DOĞUM GÜNÜ ANILDI
Nestor Lakoba'nın 118. doğumgünü 01/05/2011. Bugün  Abhazya Merkez Yürütme Kurulu Başkanı (1930 – 1936) Değerli Abhaz Devlet adamı Nestor Apollonovich Lakoba’nın 118. doğum yıl dönümü. Abhazya Cumhuriyeti başbakanı Sergey Şamba, Nestor Lakoba’nın Botanik Bahçesinde bulunan anıtına çiçek koyarak saygı duruşunda bulundu.  Ayrıca Abhazya’lı Komünistler de Nestor Lakoba’nın anıtına çiçek bıraktılar.

Nestor Lakoba, Aralık 1936’da Tiflis’te Lawrence Beria tarafından zehirlenerek öldürüldü ve daha sonra halk düşmanı ilan edildi. Lakoba’nın ölümü Abhazya Cumhuriyeti’ne karşı uygulanan büyük baskının başlangıcı olarak kabul ediliyor. 

Bu gelişmemer sonrasında Nestor’un kardeşi Mihail vuruldu ve tutuklandı (Abhazya İçişleri Bakan Yardımcısı ve Halk Komiseri) kısa bir süre sonra Nestor Lakoba’nın eşi Sariya ve onların 14 yaşında ki oğlu Rauf’a işkence yapıldı, ayrıca Nestor ve Sariya’nın yakın akrabalarına da işkence yapıldı. Rauf 1940 yılında vuruldu.

Abhazya Cumhuriyeti’nde Stalin’in baskı döneminde kurban olanların anısına 30 Ekim’de anma töreni düzenleniyor. Tarihçiler tarafında verilen bilgiye göre XX. Yüzyılın 30 -40’lı yılları içerisinde Abhazya’da içerisinde özellikle aydınlar ve siyasi insanların bulunduğu binlerce insan baskı gördü (tutuklandı, işkence gördü ve sürüldü)

Abhazya Parlamentosu 30 nisan 2010’da “Siyasal Baskı Sonucunda Ölenlerin ve Baskı Görenlerin Siyasal Manevi Haklarının İadesi” kanununu kabul etti. Yasanın amacı “19 Şubat 1931 Tarihinden itibaren Abhazya Cumhuriyeti topraklarında siyasal baskı altında kalanların ve öldürülenlerin yaşamış oldukları manevi zararın temini amacını güdüyor”

Kaynak: www.apsnypress.info


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.