RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 28 Mayıs 2011, Cumartesi 08:47:33 tarihnde eklendi. 822 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Sınır sorunu sürüyor

ABHAZYA VE RUSYA ARASINDAKİ PSOU NEHRİ SINIRINDA BULUNAN "AIBGA KÖYÜ" SORUNU SÜRÜYOR
Sınır sorunu sürüyor 15/04/2011. Abhazya ve Rusya Federasyonu arasında sınır çizim görüşmelerine katılan Abhazya Sınır Komisyonu Başkanı Valery Kvarchia gazetecilere yaptığı açıklamada “Abhazya’nın Rusya Federasyonundan herhangi bir toprak talebi bulunmamaktadır, Rusya’nın da Abhazya topraklarına karşı bir teşebbüsü bulunmuyor” dedi.


Abhazya Sınır Komisyonu Başkanı Parlamenter Valery Kvarchia “Abhazya için, Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasında ki Psou nehri üzerinde ki , ayrıca Ana Kafkas Dağları boyunca olan devlet sınırı kesin olarak eski SSCB döneminde yasal olarak düzenlenen  ve ayrıca Abhazya Cumhurityeti ile Rusya Federasyonu kanunlarına göre belirlenmiştir. Kara sınırlarının çizimi, sadece Aibga köyü yakınlarında ki sınır tespiti için sürdürüldüğünden söz edebiliriz” dedi.

Valery  Kvarchia “Basın – Yayın organlarında çıkan Abhazya topraklarından 160 km kare alan isteniyor türünde ki haberler “Hayal “ ürünüdür. Bu tür iddialar, Abhazya Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında ki sınır düzenlemeleri görüşmelerinde Rusya tarafının yapmış olduğu tanımlamalardan dolayı ortaya çıkmıştır. Abhazya tarafından bu tanımlamaların lehinde resmi olarak hiç bir açıklama yapılmamıştır” dedi. – Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasındaki sınır çizimi amacı ile oluşturulan komisyon’un 2. toplantısı Moskova’da yapılmıştı, Toplantı sonrasında konu hakkında sunulan taslakların geriye çekildiği açıklandı. Bu durumda taraflar Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasındaki Psou Nehri Sınırı ile ilgili mevcut yasaların var olduğunu yinelediler.

Valery Kvarchia “Psou nehrinin sol tarafında bulunan Aibga Köyünün durumuna gelince, ikinci toplantı sonrasında yapılan basın açıklaması ile her iki tarafça da kabul edilen protokol gereğince bir sonraki toplantıda görüşülmesine karar verildi” dedi.

Valery Kvarchia, Rus basın – yayın organlarında, Abhazya’nın Aibga köyünün Rusya’ya ait olduğunu tanıdı biçiminde çıkan haberlerin asılsız olduğunu belirterek “Her iki ülkenin komisyonları henüz birbirlerinin belgelerini kanıtlama ve çürütme konumunda bulunmuyorlar” dedi.

Abhazya Komisyon Başkanı “Aslında 80 yıl boyunca Abhazya – Rusya arasında var olan bu konu, doğal zenginliği bilinen Aibga köyü ilk olarak 1999 yılında Sochi’li iş adamı G. A. Bragin tarafından “gözler önüne” çıkarıldığını belirterek “İş adamı tarafından o dönemde Sochi Halkı ve Basın – Yayın Organları kullanılarak Aibga köyü ve bitişiğinde bulunan 15.5 Hektar (yaklaşık olarak 160 km2) alanın Rus toprağı olduğunu ve Abhaz topraklarının yasa dışı olduğunun propagandasını yapmıştı. O dönemde bu kişiler Rusya Federasyonu Devleti Yönetimine bu konu hakkındaki iddialarını belirten bir mektup göndermişlerdi. Bu mektubun bir kopyası da Abhazya Cumhuriyeti Devleti Başkanı Vladislav Ardzınba’ya da iletilmişti. O zamandan beri bu konu Abhazya Cumhuriyeti ile Krasnodar Eyaleti arasında bir parlıyor bir sönüyor” dedi.

Valery Kvarchia “Ancak, Rus Komisyonu, sınır çizimi ve sınırlandırmalarda iş adamı Bragin ve diğer “süper ortaklarının” çıkarları üzerinde görüşe sahipler ve bize dönerek uzun zamandan beri var olan devlet sınırını üzerinde görüşmelerini sürdürüyorlar” dedi. 

29 – 31 Mart 2011 Tarihleri arasında Moskova’da yapılan Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arsındaki sınır çizimi görüşmeleri sonrasında yapılan açıklamada Aibga köyü yakınlarında bulunan devlet sınırı çizimi görüşmelerinin bir sonraki toplantı da daha derin bir biçimde görüşülmesi kararı alındığı belirtilmişti.

abga_-_2.jpg

Kaynak: http://abkhasia.kavkaz-uzel.ru/articles/183818/           www.abhazyam.com

Not: Sevgili abhazyam.com üye ve izleyicileri, Valery Kvarhia, tarafından yapılan açıklama 15 nisan 2011 Tarihinde yapıldı, bu konu hem Abhaz hem de Rus Basın – yayın Organlarında tartışılmaktadır. Bizlerde Abhaz Diasporası olarak duyarlı olmak durumundayız. Bizler sizlere konu hakkında yayınlanan yazıları iletmeyi sürdüreceğiz..

Konu iki taraf açısından da netleştirilmiş konumda bulunmuyor. Aibga Köyü’nün Abhaz – Rus sınırında bulunması dışında, Sochi Olimpiyatlarının yapılacağı “Krasnaya Pollyanna” Bölgesine 16 km uzaklıkta ve gerçekten doğal güzellikler harikası bir bölge olması, o bölgenin ekonomik değerinin de önemli olduğunu ortaya çıkarıyor. Günümüz koşullarında Tarihsel, kültürel ve resmi belgelerin bir anda yok edildiği, kişisel ve kurumsal ekonomik çıkarların ön plana getirilerek sınırların yok edilmeye çalışıldığı bir dönemden geçiyoruz.

Abhazya Cumhuriyeti Devleti Yönetimi, Abhaz Halkı ve Abhaz Diasporası’da bu dönemde önemli bir sınavdan geçiyor. Bizler Diaspora olarak bu konu hakkında ki görüşlerimizi net olarak ortaya koymalıyız. Kafkas – Abhazya Dayanışma Komitesi konu hakkında ki açıklamasını yayınladı, ancak Abhaz Diasporası’nın Toplumsal – Kültürel Yapısı olan Abhaz Dernekleri Federasyonu’ da (Abhaz – Fed) konu hakkında ki açıklamasını yapmak zorundadır.

Saygılarımla.

Fatih Atan (A’tanba)   

abhazya_-_rusya_snr.jpg     


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.