RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 28 Mayıs 2011, Cumartesi 08:46:42 tarihnde eklendi. 702 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ANNA ADAMİYA

ANNA ADAMİYA "RUSYA, ABHAZYA'NIN BİR İSLAM DEVLETİ DURUMUNA DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTEMİYOR!"
ANNA ADAMİYA 24/04/2011. Sevgili abhazyam.com üye ve izleyicileri Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş'ın Türkiye ziyareti, İsrail Heyeti'nin Abhazya ziyareti ile ilgili olarak kendi yorumumuzu sizlerle paylaşmadan önce sizleri özellikle Gürcistan ve diğer ülkelerde yapılan yoprumlar ile buluşturmak istiyoruz. Aşağıda Gürcistan'da yayınlanan ilginç yorum ile sizleri başbaşa bırakıyoruz.

Saygılarımızla.

Abhazyam.com Yayın Sorumlusu

Fatih Atan (A'tanba)   


ANNA ADAMİYA

RUSYA'NIN İLKBAHAR'DA ABHAZYA'DA GÜNDEME KOYDUĞU SİYASAL OYUNLAR.

23/04/2011. KavkasiaNet/Gürcistan.  Yaşadığımız bu bahar, daha doğrusu açıklamak gerekirse Rusya'nın uygulamış olduğu politika ile özellikle Abhazya'da ki siyasal yaşamdaki etkinliğinden söz edebiliriz.

Son zamanlarda Abhazya'da bir ve ardından bazı başka önemli politik gelişmeler yaşandı ve önemli bir yankılanma yarattı - Abhazya'nın Psou Nehri üzerinde ki sınır çizmleri (düzenlemeler) sırasında ortaya çıkan sorunlar ve Abhazya'da ki Ortodoks Kilisesi'ne Rus Ortodoks kilisesi tarafından yapılan atamalar Abhaz toplumu içerisinde tepkiere neden oldu. Ayrıca Kukla Devletin (Yorumcu bakışı - abhaz.com) Lideri Sergey Bagapş'ın Türkiye Cumhuriyeti'ne ypmış olduğu garı resmi ziyaretinin yaratmış olduğu resmi ayrıntılar ve büyük bir İsaril şirketi olan Global CST'nin Abhazya'ya yapmış olduğu ziyaret sonrasında Abhazya ile askeri ve askeri olmayan koularda da işbirliği yapmayı planlıyoruz açıklamaları. İlk iki gelişmeden farklı olarak son iki olay ruhsal olarak yeni hoş bir dalga yarattı.

Sergey Bagapş'ın Türkiye'ye gerçekleştirmiş olduğu ziyaretin amacını ekonomik işbirliği ilişkilerini derinleştirmek olarak incelemek gerekir, Bagapş, Abhazya ile Türkiye arasında çeşitli Türk şirketleri ile görüşmlerde bulunmak için yanında getirmiş olduğu "de - facto" Bakanları ve diğer resmi görevlileride beraberinde getirdi. Zaten, Abhazya ile Türkiye arasında bazı ekonomik ilişkilerin çeşitli şirketler aracılığı ile sürdürüldüğünü bilmek gerekir.

Ayrılıkçı Devlet (Yorumcu bakışı - abhaz.com) açısından Türkiye ile ekonomik anlamda ilişkilerin derinleştirilmesi, siyasal anlamda ilişkilerin geliştirilmesinden hiçte daha az önemli değildir. Abhazya artık, Rusya'nın ülke içerisinde ki etkinlğinin hızlı bir biçimde büyümesinden ve nüfus olarak sayısal anlamda az olan Abhazların tümüyle asimilasyon tehtidi aldında bulunduğunu anlamaktadır. Bundan dolayıdır ki "De - Facto" Devlet Yönetimi (Yorumcu bakışı - Abhaz.com) Rusya'nın ülke üzerinde ki baskın rolünü Türkiye faktörü ile dengelemeye çalışıyor, sorunlar bu konuda onu dikkstli olmaya doğru yönlendiriyor, Abhazya'nın bugün için Moskova tarafından üzerinde doğrudan oluşturmuş olduğu etkinliğe rağmen gelecekte diğer ortaklar yerleştirmeye çalışyor.

Bagapş'ın Türkiye - Abhazya arasında ilişkilerin geliştirilmesi için temas sağlanmasında Abhaz Diasporası'da bir dayanak oluşturdu. Bagapş ziyaret sırasında yaptığı açıklamada zaman belitmemekle birlikte nikargua, venezuela ve Nauru Cumhuriyeti'nin dışında üç ülke tarafından da bağımsızlıklarının tanınacağını söyledi. Ayrıca, Diaspora yaşayanları ile ilişkilerini derinleştireceklerini ve onların tarihi vatanlarına dönmeleirini umduklarını açıkladı.

Muhacırların geriye dönüş olasılığı oldukça düşük görünüyor, 90'lı yıllarda böyle bir deney yaşanmıştı, ancak çok az geriye dönüş olduğu için sonuç beklentileri karşılamadı. Türkiye'den bir kaç düzine aile geldi, ancak hemen hemen hepsi geriye döndü, ekonomik sorunlardan dolayı geriye dönüşlerin yanı sıra keskin zihinsel ayrılıklar da bu konuda önemli faktör olarak rol oynadı. Geriye dönüş içerisinde ayrıca yaşanan çeşitli cinayetlerde bir gerçek olarak yer aldı.

Türk - Abhaz ilişkileri büyük bir olasılık ile sadece ekonomik bir anlam taşıyacaktır ve Abhazya'nın Rusya ile olan siyasi ilişklierine herhangi bir zarar verme nedeni olamaz. Muhacırların geriye dönüşlernde bir artış yaşanması durumunda, müslüman nüfusun artışı sonrasında dini nitelikte bir çatışma beklenebilir ve bundan dolayıdır ki Rusya tarafı Abhazya'ya dini elçiler gönderiyor. Moskova'nın bu hareketinden iki amaç beklenebilir - Birincisi, Abhaz kilisesini Gürcü kilisesinden ayırmak ve ikincisi, koruyucu amaçlı olarak, dönüşleri durumunda Müslüman Diasporasının potansiyel gelişimini nötralize etmek. Abhazya'nın, Kafkasya'da bir başka İslam Cumhuriyeti durumuna dönüştürülme durumu olmamalıdır.

 Abhazya'nın İsrail'li özel bir şirket tarafından ziyaret edilmeside Basın - Yayın Organlarında sayısız yorum ve haberlerin yayınlanmasına konu oldu.

Sergey Bagapş, Moskova ziyareti sırasında İsrail'li Askeri Güvenlik Şirketi Global CST Temsilcileri ile görüşmelerde bulundu - Ziyaret sırasında heyet içerisinde İsrail Başbakanı'nın eski Askeri Genel Sekreteri Meir Cliffve eski IDF İsrail Askeri Operasyon Yönetimi Genel Başkanı İsrael Ziv'de bulunuyordu, görüşme sonrasında yedi kişilik İsrail heyeti Abhazya'ya ziyarete gitti. Ziyaret sırasında İsrail'li Global Güvenlik CST Temsilcileri ile askeri saldırı silah teknolojisinin temin edilmesi konularının yanı sıra güvenlik alt yapısının geliştirilmesi ile turizm, tarım ve sağlık konularında ortak projeler yürütülmesi üzerinde görüşmemer yapıldı. 

Söz konusu ziyaretler için "Abhazya'da yeni bir dönem" olarak adlandıranlarda bulunuyor, Abhazya'yı "Bölgenin önde gelen devleti" olarak ilan ediyorlar, Gürrcistan ve İsrail İlişkileri ise - Tiflis'te tutuklu bulunan işadamlarından dolayı, birbiri ile düşmanca tavırlar içerisinde bulunan devletler konıumunda bulunuyor.

İsrail'li Holding temsizlcierlnin afişe edilen bu ziyareti Tiflis2e karşı bir atak olarak değerlendirilebilir, Abhazya ve İsrail arasında ekonomik bağlantıların kurulması  için 2010'da karar alınmıştı ve bu ziyaret o zaman belirlenmişti.

Gerçekte, Abhazya ile İsrail arasında ilişki kurulmasınını Kafkasya'da yaşanan gelişmelerin bir parçası ve küresel ilişkiler bağlamında düşünmek gerekir. Bu gibi benzer sorunları Rusya ile Türkiye, ABD çözüyor ve bununla birlikte bir çok diğer unsurlar ile, Türkiye ve İsrail arasında ki sorunları da bu biçimde çözmek mümkündür. Elbette, İsrailli heyetin Abhazya'yı ziyareti ile Sergey Bagapş'ın Türkiye ziyaretini bir tesadüf olarak değerlendiremeyiz.

Gelecek planlarına bakmak istersek, İsrail'in Gürcista'ı aşarak Abhazya ile askeri ilişkilere ve savunma sistemleri kurulması konusunda işbirliği kurmasının Rusya'yı atlayarak Abhazya'ya silah tedarik edilebileceğinin başlamasını düşünmek olası değildir.

Ayrıca, İsrail'in Gürcistan'ı atlayarak ilişkiye girmesi hoş olmayan bir durum yaratmış olmasına rağmen, İsrail ve Türkiye'nin Abhazya'nın bağımsızlığını tanıması pek de olası değildir. Global CST şirketi öyle sıradan bir şirket değildir, böyle büyük bir şirketin kendi hükümetinin onayı olmadan böyle bir işbirliği içerisine giremez. Bu durumda belki de "Gürcistan'ın Dostları Gurubu" içerisinde bulunan devletlerin tepkilerini beklemek gerekir.

Bu gelişmemere paralel olarak bakmak gerekirse, yaşanan son ziyaretler sonrasında ortaya çıkan coşku, Rusya'nın başarılı bir politika sürdürdüğünü göstermiştir - Aslında şimdiye kadar, sadece Abhazya bu gezilerin siyasal sonuçlarını kendi bünyesi içerisinde hissetmiştir, Novy Afon Manastırında ki görevine atanan Rus Misyoner görevinden bir gün sonra geriye gönderildi ve ibadetler Abhaz ve Rus dillerinde yapılacak ve Rusya, "Sochi Olimpiyatlarının daha güvenli olmasını sağlamak amacı ile" Psou nehri sınırında bulunan Abhaz köyünü kendi tarafına kattı.

Kaynak: http://kavkasia.net/Georgia/article/1303607287.php


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.