RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 28 Mayıs 2011, Cumartesi 08:40:39 tarihnde eklendi. 1391 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Ömer Büyüka 110. doğum günü

ABHAZYA, ÖMER BÜYÜKA'NIN 110. DOĞUM YILINI KUTLUYOR. ABHAZ DİASPORASI NEREDE?
Ömer Büyüka 110. doğum günü 21/04/2011. Abhazya Cumhuriyeti Başbakanı Sergey Şamba, Kafkasya göçmenlerinin ünlü isimi olan şair, bilim adamı ve eğitimcisi Ömer Beygua’nın 110’cu doğum yılı (1901 – 1911) nedeni ile Temmuz 2011’de düzenlenecek olan kutlama törenleri için Hükümet tarafından bir komisyon kuruldu.

Ömer Beygua Anma Komisyonu Başkanlığını Başbakan Yardımcısı Vahtang Pipia yapacak ve Abhazya Parlamentosu Başkan Yardımcısı Vyacheslav Tsugba, Abhazya Dimitri Gulia İnsani Bilimler Enstitüsü Müdürü Vasiliy Avıdzba, Abhazya Cumhuriyeti Geriye Dönüş Komitesi Başkanı Zurab Adleyba, Abhazya Devleti Etnoloji Enstitüsü Bölüm Başkanı Yuri Argun, Kültür Bakanı Nugzar Logua, Devlet İnşaat Şirketi Başkanı astamur Bigvava, suhum Şehri Belediye Başkanı Alias Labakhua üye olarak çalışacaklar.

Bugün, Ömer Beygua’nın 110’cu doğum yılı etkinliklerinin düzenlenmesi amacı ile kurulan komisyonun ilk toplantısı gerçekleştirildi. Suhum’da Ömer Beygua adına bir müze kurulması planlanıyor. Yazarın ailesi tarafından müzeye hatıra eşyaları ve değeri biçilemez arşivi verilecektir.

Abhazya Devlet televizyonu tarafından Ömer Beygua hakkında belgesel film düzenlenecek, Abhazya Devleti Etnoloji Enstitüsü tarafından bilimsel – kültürel toplantı düzenlenecek, Abhazya Devlet Üniversitesi’nde eserlerinin okutulması ve ayrıca yayınlanması planlanmaktadır.

Ömer Beygua (Büyüka) – Kafkas Muhacırlarının en önde gelen isimlerinden, şair, bilim adamı ve eğitimci (1901 – 2000) Ataları Suhum’a ait bölge olan Abzhakva’dan Türkiye’ye göç ettiler. Ömer Beygua, 1930 yılında orman mühendisliği diploması aldı.  1964 yılında emekli olduktan sonra İstanbul Kafkas Diasporası içerisinde “Abhaz dilini ilham alarak şiir, etnografya ve Abhaz Tarihi üzerine bilimsel çalışmalarda bulundu.

İki önemli eseri olan - “Abhaz Mitolojisi” (İstanbul – 1971) ve iki ciltlik “Kafkasya” (İstanbul – 1985,1968) Tarihlerinde yayınlandı. Ayrıca, Abhaz dili, tarihi, etnolojisi hakkında eserleri yayınlandı. Eski Abhaz Bayrakları hakkında benzersiz araştırmaları bulunuyor. Ömer Beygua’nın Abhaz kültürü ve edebiyatı üzerine benzersiz arşiv çalışmaları bulunuyor.

Not: Abhazyam.com olarak Abhaz Diasporasının büyük insanı Ömer Büyüka’nın (Beygua) 110. doğum günü için Abhaz Diasporasında da etkinlikler düzenlenmesi gerektiğine inanıyor, KADK, Abhaz – Fed ve duyarlı Abhaz Diasporası insanlarını göreve çağırıyoruz.  

Kaynak: www.apsnypress.info


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.