RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 28 Mayıs 2011, Cumartesi 08:24:39 tarihnde eklendi. 679 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Gürcü uzman Mamuka Areshidze'dan değerlendirme

MAMUKA ARESHİDZE "AP KARARI, ABHAZYA'NIN BAĞIMSIZLIĞININ TANINACAĞI ANLAMINA GELMİYOR"
Gürcü uzman Mamuka Areshidze'dan değerlendirme 08/04/2011. Gürcü uzman Mamuka Areshidze, "Avrupa Parlamentosu tarafından 7 Nisan’da alınan kararın arka planında, Gürcistan Devleti Yönetimi tarafından oluşturulan “İşgal Altındaki Topraklar, Abhazya ve Güney Osetya” stratejisini yeniden belirlemesi gerekiyor, ayrıca kendisini bu yeni oluşturulan strateji ile ilgili olarak yoğunlaştırması gerekir” dedi.

Gürcü Uzman Mamuka Areshidze, REGNUM Haber Ajansı Muhabiri tarafından Avrupa Parlamentosu’nun almış olduğu karar hakkında Rus basınında çıkan yazılarda kararın, Abhazya ve Güney Osetya gibi tanınmayan cumhuriyetlerin tanınmasına fırsat tanıyabileceği yorumlarının yapılması karşısında ki yorumunu istemesine karşılık olarak “Kararın, bu cumhuriyetlerin bağımsızlıklarının tanınması ile açık bir ilişkisi bulunmamaktadır. Bu ilişkiler şimdiye kadar kiminle sürdürülüyorsa daha derin bir biçimde yürütülmek zorundadır” açıklamasında bulundu.

Mamuka Areshidze “Toprak sorunları ile bağımsızlıkların tanınması ve tanınması konularında sağlıklı kararı Avrupa Parlamentosu vermemektedir, Avrupa’nın güçlü ülkeleri, Avrupa Birliği bu kararı verir ve onların Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanınmasının beklenmesi gerektiğine inanmıyorum”  dedi.

Mamuka Areshidze “Ancak Gürcistan Yönetimi’nin ellerini boş bırakıp oturması anlamına gelemez ve sorunu çözmek için yeni yollar denemek zorundadır. Şimdiye kadar yeni strateji ile sadece insani yardım ve tıbbi sorunların çözümlenmesinde görüldü, bütün geriye kalanlar donduruldu. Güvenlik sorunlarının çözümü hızlandırılmalıdır, ayrıca insani yardım konuları, güven duygusunun yeniden inşa edilmesi gerekir. Gelişmeleri kendi akışına bırakmak olmaz. Ve sadece Gürcistan tarafının pozisyonu göz önüne alınmamalıdır, Abhazların sorunun çözümündeki bakış açıları da dikkate alınmalıdır,. Suhum’un da bu konulara yaklaşımı önemlidir. Bu süreç içerisinde Rusya ile diyalogun yoğunlaştırılması oldukça önemlidir” dedi.

Bilindiği üzere Avrupa Parlamentosu tarafından 7 Nisan’da aldığı “Avrupa Komşuluk Politikası” kararı ile Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna – altı eski SSCB ülkelerine AB tarafından uygulanan “Doğu Ortaklığı Projesi”ne destek vermeyi amaçlıyor.  Kararda belirtilen 47 madde ile AB tarafından uygulanan “Doğu Ortaklığı Projesi” dahilinde Pridnestroviya ve Kafkasya’da ki sorunların çözümünde uluslar arası hukuk kuralları, silahlı güç kullanılmaması, toprak bütünlüğü ve kaderini tayin hakkı çerçevesinde ilişkiye girilmesini öneriyor. Kararda buna ek olarak yaratıcı ve yenilikçi girişimler göz önüne “de – facto” bağımsız ve tanınmayan devletler ve toplumlar ile kültürel anlamda doğrudan ilişkiler kurulabileceği belirtiliyor.

Kaynak: www.regnum.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.