RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 27 Mayıs 2011, Cuma 20:43:44 tarihnde eklendi. 1226 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya Geri Dönüş Komitesi 18 yaşında

ABHAZYA DEVLETİ GERİYE DÖNÜŞ KOMİTESİ 18. YILINI DOLDURDU
Abhazya Geri Dönüş Komitesi 18 yaşında 23/03/2011. Abhazya Cumhuriyeti Devleti Geriye Dönüş Komitesi 23 Mart 1993 Tarihinde kuruldu. Abhazya Devleti Geriye Dönüş Komitesi (ADGDK)  Abhazya ile Diasporada bulunan binlerce Abhaz insanının ilişkileri geliştirmek amacı ile kuruldu.

Devlet Dönüş Komitesi’nin önünde birinci görev olarak – 19. Yüzyıl’da yaşanan trajik olaylar sonrasında Abhazya’dan ayrılmak zorunda kalanların çocuk ve torunlarının geriye dönüş koşullarını yaratmaktır. Abhazya Cumhuriyeti Anayasa hükümlerine göre “Yurt dışından ana vatanlarına dönen Abhaz ve Abazinler bulundukları ilk beş yıl içerisinde göçmen statüsünden yararlanma hakkına sahip bulunuyorlar.

Göçmenlik statüsüne göre, 5 yıllık süre içerisinde Devlet Geriye Dönüş Komitesi, geriye dönüş yapanlara konut ve arsa bulma, mali yardım sağlama, işe yerleştirme ve Abhazya Cumhuriyeti Vatandaşlık Hakkını vermekle görevli bulunuyor. Göçmenlerin anaokulu ve örenim çağında bulunan çocuklarının eğitimi için maddi destek sağlar, Üniversite eğitimi için de kısmi maddi destek sağlamakla yükümlüdür. 1998 yılından itibaren Geriye Dönüş Komitesi ve dönüş çalışmaları için devlet bütçesinden kaynak aktarımı yapılmaktadır.

Abhazya Devleti Geriye Dönüş Komitesi’nde çeşitli dönemlerde başkanlık yapanlar: Nugzar Aşuba (1003 – 1995); Feniya Avıdzba (1995 – 1997); Givi Dopua (1997 – 2002, 2003 – 2004); Apollon Shinkuba (2002 – 2003); Anzor Mukba (2005 – 2010); Zurab Adleyba (2011 - …,)

Abhazya Devlet i Geriye Dönüş Komitesi Başkanı Zurab Adleyba, Apsnypress Haber Ajansına “Abhazya’da ki demografik sorunun çözülebilmesinin önemli yönlerinden birisi kesinlikle yurt dışında bulunan Abhazların geriye dönüşüşüdür. Bizlerin ana amacı geriye dönenlerin yaşamlarını kurmaları ve toplum ile uyum sağlamalarının koşulların yaratılmasına yardımcı olmaktır” açıklamasında bulundu.

Abhazya Devleti Geriye Dönüş Komitesi Başkanı Zurab Adleyba başkanlığındaki heyet 4 – 11 Mart 2011 tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret etti. Ziyaret sırasında Abhaz Diasporasının yoğun olarak yaşadığı Ankara, İstanbul, Adapazarı, süzce ve diğer yerleşim yerlerinde toplantılar yapıldı.

Zurab Adleyba “Bizler, insanlarla buluştuk, ilişkilerin yakınlaştırılmasının nasıl sağlanabileceği, ana dilin ve kültürün korunması, geriye dönüş yapanların maddi olarak desteklenmesi, geriye dönüş sorunları vb. konularda görüşmelerde bulunduk. Abhaz Diasporası tarafından oluşturulan Abhaz Kültür Dernekleri Federasyonu (Klub) vd. ile birlikte Uluslar arası Demografi Fonu oluşturulması gerektiği görüşüldü. Ancak bu Fon sadece Türkiye ile sınırlı olmamalı ve Abhaz Diasporası’nın bulunduğu Suriye, Ürdün, Almanya, Hollanda, Makedonya gibi ülkelerde katılmalıdır” vurgulamasında bulundu.

Zurab Adleyba “Ocak 2011’den itibaren Abhazya Devleti geriye Dönüş Komitesi tarafından yayınlanan  «Апсадгил агуейсыбжь» Gazetesini Türkiye’de basmak ve kitleye yaymak istiyoruz” dedi.

Abhazya Devleti Geriye Dönüş Komitesi tarafından yapılan açıklamaya göre bugüne kadar 6.000 Diaspora insanı Abhazya Cumhuriyeti Vatandaşlık Belgesi sahibi oldu. Şu anda Abhazya’nın farklı bölgelerinde 700 kişi civarında yaşamaktadır. 18 yıl içerisinde devlet geriye dönüş komitesi, geriye dönüş sürecinin gelişimi için bir çok çalışma yapmıştır. Çalışmalar hükümet bütçesi tarafından desteklenecek yeni bir devlet programı olmadan etkili olamaz” vurgulamasında bulunuldu.

Abhazya Devleti Geriye Dönüş Komitesi Başkanı
Adleyba Zurab Kibeevich

Adres: 384900 Sakharova Cad. No: 33 Suhum.
Tlf: : +7840-226-28-58 
E-mail: demografya@gmail.com Bu e-posta adresi spam korumalıdır. Lütfen JavaScriptleri etkinleştirin.

Kaynak: www.apsnypress.,info


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.