RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 26 Mayıs 2011, Perşembe 09:07:22 tarihnde eklendi. 806 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Gal'de beşli mekanizma toplantısı

ABHAZYA'NIN GAL ŞEHRİ'NDE "BEŞLİ MEKANİZMA TOPLANTISI" YAPILDI
Gal'de beşli mekanizma toplantısı 25/11/2010. Abhazya'nın Gal şehirinde bugün "Beşli Mekanizma Toplantısı" temelde Gücü - Abhaz Çatışmalarını önlemek ve son dönemde gürcistan'a kaçırılan abhaz vatandaşlarının durumunun öğrenilmesi amacı ile yapıldı. Kavkaz-uzel muhabirinin Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'ndan aldığı bilgiye göre, Gal toplantısında tarflar sınır bölgesinde ki mevcut durum ve sınır geçişleri hakkında bilgi alışverişinde bulundular. Toplantı sırasında Abhazya tarafı Gürcistan tarafından devlet politikası olarak uygulamaya çalışılan "İşgal altında ki Topraklar Stratejisi" nedeni ile cumhuriyet içerisinde uygulanmak istenen insani yardım girişimlerini engellemeye çalışıldığı belirtildi.

2 Kasım'da yapılan Gal Toplantısı, Suhum Yönetimi'nin Abhazya Vatandaşı olan Harry Djopua'nın Gürcistan tarafından kaçırılması ile sonuçsuz kalmıştı. Bugün toplantıya katılan taraflar Abhazya vatandaşlarının kaçırılması ile ilgili konular masaya yatırdılar. Abhazya vatandaşı Harry Djopua 9 Ekim günü gürcistan topraklarında bulunan Hurça köyü yakınlarında tutuklanmıştı. Taraflar bu konu hakkında bilgi alışverişinde bulundular. Harry Djopua 07-08 kasım gecesi Rus sınır muhafızlarının bulunduğu karakol yakınlarında işkence görmüş bir vaziyette serbest bırakılmıştı. onun kaçırılma nedeni şimdiye kadar bilinmiyordu.

Abhazya  Heyeti Başkanı Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı Gal Bölgesi Temsilcisi  Ruslan Kişmariya, Djopua ile Şubat 2007'de kaçırılan ve bugüne kadar kendisinden haber alınamayan David Sigua gibi vatandaşlarının akıbetinin iyi bir biçimde araştırlmadığını ve bu tür olayların bundan sonra da yenilenmeyeceğinin hiç bir güvencesi bulunmadığını belirtti.

Gürcistan Heyeti Başkanı Gürcistan İçişleri Bakanlığı Emniyet Müdürlüğü Analitik Daire Başkanı Şota Utiashvili yaptığı açıklamada, Djopua ile ilgil kendi açılarından yapılan soruşturmanın hala sürrdürüldüğünü belirtti. Onunla ilgili olarak Tiflis2in durumu aynıdır, o kişi güvenlik güçleri tarafından göz altına alınmamıştır ve bu yüzden serbest bırakılış ile ilgili bilgilerinin olmadığını belirtti. Utiashvili ayrıca, Abhazya delegelerine Djopua ile bizzat görüşmek istediklerini bu nedenle bir sonraki beşli toplantıya getirilmesini talep ederek, kendisi ile görüşerek konu hakkında bilgi almak istediklerini belirtti.

Abhazya cumhuriyeti dışişleri bakanlığı Uluslararası Bölüm Başkanı Lana Agırba "Bu konuda net yanıt verilebilmesi için her şey Harry Djopua'nın fiziksel olarak sağlık durumunun düzelmesine bağlıdır" dedi.

Agudzera Askeri Hastanesi Başhekimi Nugzar Şoua'nın ajans muhabirine bildirdiğine göre "Harry Djopua'nın hastanedeki tedavisi sürmektiedir. Sağlık durumu düzelmeye başladı. Hastneye geldiğinde beyin sarsıntısı, göğüs ezilmesi, iki kaburga kemiği ve iki ayağında çatlak ve vücudunda morluklar bulunuyordu. ciddi bir işkence gördüğü, kendisine hap ve narkotik ilaçlar verildiği görüldü, akrabalarını tanıyamaz ve psikolojik olarak çöküntü içerisinde bulnuyordu" dedi.

Beşli Mekanizma Toplantısında, tartışmalar Parpaliya ve Kachabaviy sorunu nedeni ile biyidü. Abhazya'nın Gal bölgesi sakini Nugzar Parpaliya'da Gürcü polisi tarafından göz altına alındı ve uyuşturucu kaçakçılığı ile suçlandı. Abhazya Temsilcileri, Papaliya'nın kendisine uyuşturucu ilaçlarının verildiğini öne sürdüler. Abhazya tarafı ayrıca, Oçamçıra Bölgesi yaşayanı Kaçabaviy'in bölgede adam öldürme ve soygun  nedeni ile arandığını, kendisinin gürcistan tarafında saklandığını belirterek kendisinin Abhazya'ya iade edilmesini talep ettiler.

Gal bölgesi'nde yapılacak olan bir sonraki "Beşli mekanizma Toplatısı"nın 26 Ocak 2011 Tarihinde yapılması kararı alındı.

Kaynak: www.kavkaz-uzel.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.