RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 26 Mayıs 2011, Perşembe 08:31:05 tarihnde eklendi. 706 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Medvedev ile söyleşi

DİMİTRİ MEDVEDEV "ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA KONUSUNDA ALMIŞ OLDUĞUMUZ KARAR KONUMUNDA DURUYORUZ
Medvedev ile söyleşi 21/11/2010. Sevgili abhazyam.com üye ve izleyicileri 20 Kasım 2010 tarihinde dünya tarihinin geleceğini belirleyecek olan NATO Üyesi Ülke Liderleri  – Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev arasında yapılan toplantısı sonrasında Dimitri Medvedev tarafından basın toplantısı düzenlendi. Aşağıda Dimitri Medvedev’in Abhazya – Güney Osetya ile ilgili olarak görüşlerini belirtmiş olduğu açıklama yer almaktadır. Konu hakkında kafa yoranların dikkatine ve bilgisine sunulur.

Abhazyam.com Yayın Sorumlusu

Fatih ATAN (A’tanba)

20/11/2010. Vesti.ru – NATO üyesi ülke liderlerinin Lizbon’da yapmış oldukları zirve toplantısı, Rusya Federasyonu ile olan ilişkilerde “dönüm noktası” oldu. NATO ilk kez "Rus Tehdidi” kavramını reddetti. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, zirve sonrasında yaptığı basın toplantısında ittifak ile işbirliğinin daha da genişletilmesi hakkında konuştu.

Soru – Dimitri Anatoliyevich, pek çok araştırmacı ve NATO ülkelerinin liderleri, zirvede Rusya ve NATO arasında ki ilişkilerde artık “tarihi bir dönüm” noktası olduğu açıklamaları yaptılar. Bu değerlendirmeler ile aynı kanıda mısınız? Bu sizin için ittifak üyelerine Rusya’nın konumu hakkında ki ifadelerini değiştirmelerinde başarılı olduğu anlamına mı geliyor ve bu pozisyondan nasıl bir anlam çıkarabiliriz?

Dimitri Medvedev – Biliyor musunuz, benim çalışma arkadaşlarım genel olarak böyle bir değerlendirmede bulunmadık. Muhtemelen iyi bir durum! Ben kendim “tarihi” deyimini kullandım, belki de 90’lı yılların başından itibaren yaşanan yanılsamaları aşmak, verimli işbirliğinin kurulması için uzun bir yol kat edildiğinden dolayı bu terim kullanılmıştır.

Sonra süreç içerisinde birçok ciddi tutarsızlıklar ve soğuma dönemi yaşandı. Şimdi bizler işbirliğinin güçlendirilmesi dönemi içerisinde bulunuyoruz. Bundan dolayıdır ki, benim açımdan Rusya ve NATO arasındaki ilişkiler, bütünü ile üretken, verimli bir ortaklık olarak değerlendiriliyor.

Ve ayrıca biz bu açıklamayı, stratejik ortaklığımızı geliştirmeyi onaylayan bir belge olarak değerlendirebiliriz. İki bünye arasındaki ilişkilerde son dönemlerde yaşanan zorlukları aşarak bu noktaya gelinmesini sıradan bir olay olarak değerlendiremeyiz.

Bu belgede elde edilen bütün somut ne sonuçlar elde edilmiş ise hepsini açıklayacağım. Birincisi, bizler soğuma sürecinin gerçekten sona erdiğini iddia ediyoruz. Bizler Rusya ile NATO arasında bütün cephelerde ki ilişkilerin geleceğine iyimser yönden bakıyoruz. Ancak, bizim için önemli olarak gördüğümüz, NATO içindeki ülkeler için önemli olduğu gibi, NATO dışında ki ülkelerin ilgi alanları da bulunmaktadır.

İnsanlık sorunlarını ilgilendiren, silahlanma, uyuşturucu kaçakçılığı, korsanlık gibi çeşitli cephelerde işbirliği kurulması (bizim ülkemiz içerisinde de bu konuda mücadele etmek için yayınlanan liste de şaşılacak bir biçimde aynısıdır). Tüm bu konular ile mücadele konusunda hemen, hemen hiçbir farklılık bulunmuyor.

Ben 2008’de Kafkasya’da yaşanan kriz sonrasında ki zor dönemde bile ülkelerimiz arasında terör ile mücadele edilmesi için işbirliği varlığını sürdürdü ve benim konumumun olduğu gibi kaldığını anımsıyorum. Daha sonra, bu süreç içerisinde birbirimizi dinlemek çok zor oldu ama yine de biz bu alanda ki işbirliğimizi sürdürdük. Doğal olarak şimdi, bütün bu zorluklara rağmen verimli işbirliğimizi sürdürdük ve biz burada bunun bir sürü önemli sonuçlarını elde etmiş olduk

Bugün için tartışılan önemli bir başka konu da – Avrupa’nın füze savunma sistemi. Burada bu konuda her şey yeni olarak ortaya çıkmıştır. Avrupalılar ve NATO ülkelerinin kendileri dahi, daha sonuçta bunların sayılarının ne olacağı, nerelere konuşlandırılacağı, nasıl görüneceği, maliyetinin ne olacağı, hakkında net bilgiye sahip bulunmuyorlar. Ancak, aynı zamanda herkes füze savunma sisteminin tamamının evrensel boyutlarda olduğunu, sadece tek yanlı ya da bir başka ülkeden gelebilecek olan savaş tiyatrolarına karşı yardım amacı ile kullanılamayacağını anlıyorlar. Bundan dolayıdır ki bugün bu doğrultuda ilginç tartışmalar yaşandı, be belki kısa bir süre sonra bu konuda gerçekten nasıl çalışacağımız konusunda anlaştığımızı açıklayabilirim, biz mutlaka çalışmamızı açılayacağız.

Bizler Afganistan üzerinde işbirliği hakkında da konuştuk. Biçim açımızdan bu konu da oldukça önemli bir konu olarak bulunuyor – Rusya Federasyonu açısından önemli olmasa da bu konu elbette ki, Atlantik İttifakı ülkelerine yardım edilmesi açısından artı önem taşıyor, NATO ülkelerine bölgeye geçişleri açısından zor dönemde destek verilmesi gerekiyor. Bu bizim ittifak çalışmalarımız için son derecede önemlidir. Burada, zor dönemde bizim işbirliğimiz açısından önemli bir çalışma yaşanacak, askeri malzeme taşınmasına değil askeri olmayan malzeme taşınmasına izin verdik. Ve bugün bizim aramızda bu konu hakkında ki konuşmalar sürdürülüyor. Bizler, Rusya Federasyonu toprakları üzerinden bölgeye taşınabilecek olan malların transit olarak geçirilmesi hakkında görüşmelerde bulunduk.

Bu nedenden dolayıdır ki, Rusya ile NATO arasında var olan geleneksel ilişkiler hakkında söz söylemek gerekiyorsa, her şey iyi görünüyor. Bu, bizlerin arasında farklılıkların yok olduğu anlamına gelmemelidir. Farklılıklar sürmektedir. Ancak en ciddi bir farklılık bulunmaktadır – Bizim 2008 yılında yaşanan olaylar ile ilgili değerlendirmemiz, 2008 Ağustosunda yaşanan olaylar sonrasında yaşanan jeopolitik gelişmelere bağlı olarak iki yeni devletin ortaya çıkmasıdır – bunlar Abhazya ve Güney Osetya’dır.

Ancak, biz bu sorunu ilişkilerimizin geliştirilmesinin önünde bir engel olmadığını belirttik. Bizler bu sorun hakkında ki görüşmeleri sürdüreceğiz. Bu görüşmelerin verimli geçmesi gerektiğini görmek istiyoruz, çünkü bu sayede Kafkasya’da ve Avrupa’da da, aynı zamanda bir bütün olarak barışın sağlanması mümkündür. Ve bizler, bu görüşmelerin sağlanması için hazırız. Bu konu üzerinde bizler kendi konumumuzda duruyoruz, NATO’da kendi pozisyonunda duruyor.

Başka sorunlarda bulunuyor, bizler görüşmelerimizi sürdürüyoruz, ancak açık olarak belirtmek gerekirse birincisi, bunlar çok değil ve ikincisi, bizler bu konuları sadece bizim görüş açımızdan çözülebileceğini belirtmedik. Aksine, sorunlu konuların çözümü için çıkış yolları bulmak amacı ile gayretli çalışmak zorundayız, birbirimizi dinlemek ve gerekli olan belgeleri sunmak zorundayız. Eğer, Rusya – NATO Birliği hakkında bütün olarak söylemek istersem, ilişkilerimizin güçlendirilmesi açısından önemli bir adımdır ve gerçek olarak tarihi bir olaydır, bundan dolayıdır ki yeni anlayışların ve yeni fikirlerin ortaya çıkması yüksek değerde bulunuyor – Dünya tarihi her zaman için böyle yazılıyor.

Kaynak: www.vesti.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.