RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 26 Mayıs 2011, Perşembe 08:20:46 tarihnde eklendi. 648 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Maksim Gvingjiya'dan mektup

MAKSİM GVİNDJİYA "ABHAZYA'NIN AGİT TOPLANTILARINA KATILMASI SORUNUN ÇÖZÜMÜNE KATKIDA BULUNACAKTIR!"
Maksim Gvingjiya'dan mektup 15/11/2010. Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Maksim GVİNDJİYA, Aralık ayı başında yapılacak olan AGİT zirvesi ile ilgili olarak, AGİT Genel Sekreteri Marc Perrin De BRICHAMBAUT, AGİT Dönem Başkanı Kanat SAUDOBADEVU ve Litvanya Dışişleri Bakanı Audronius ADZHUBALİSU’ya mektup göndererek “Cenevre Görüşmeleri eş başkanlarından birisi olarak AGİT, tüm bölgede ortamın istikrarlı olabilmesi için eşit aralıklı yapıcı bir politika izlemek zorundadır. Abhazya tarafı olarak Böyle bir politikanın bulunmaması Cenevre görüşmeleri eşbaşkanlarından olan AGİT’in tarafsızlığı konusunda şüphe duymamıza neden olabilir” dedi.

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı mektubunda “Abhazya olarak, AGİT’i Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya’ya saldırı planlarını engelleyen caydırıcı bir güç olarak görüyoruz,.ancak uluslar arası toplumun tüm çabalarına rağmen, Rusya Federasyonu, Gürcistan – Abhazya, Gürcistan – Güney Osetya politik sorununu Gürcistan’ın 2008 Ağustosunda tek taraflı olarak uygulamış olduğu askeri saldırılar ile çözme girişimini ortadan kaldırmış oldu. Bunun sonucu olarak Kafkasya bölgesinde yeni siyasi gerçekler yaşama geçti, Abhazya ve Güney Osetya egemen devletler olarak tanındı” dedi.

Maksim GVİNDJİYA “Gürcistan tarafından Abhazya ve Güney Osetya’nın Rus işgali altında bulunan toprakları olduğu hakkında uluslar arası kampanya başlatıldığı ve bunun bahane edilerek saldırı planlarının sürdüğü konusunda AGİT duyarlı olmalıdır. Abhazya ve Güney Osetya’nın işgal altında ki topraklar olarak adlandırılarak gündeme getirilmesi bir haksızlıktır” dedi.

Maksim GVİNDJİYA “1907 Lahey Sözleşmesi, 1949 Tarihli Cenevre sözleşmesi ve 1977 tarihli Cenevre sözleşmesinin bazı ek hükümlerine göre, topraklar üzerinde bulunan yabancı askeri güçlere “düşman güçler tarafından gelebilecek olan saldırılara karşı askeri güç bulundurma hakkı” ya da “kendi yönetimini oluşturma hakkı” veriyor. Belgeler toprakların “düşman ordusunun otoritesi altında olduğu” zaman toprakların işgal altında olduğunu kabul ediyor. Abhazya topraklarında demokratik seçimler ile oluşturulmuş olan meşru bir devlet yönetimi ve hükümeti bulunmaktadır ve topraklarında kendi izni olmadan hiçbir askeri gücün bulunmasına izin vermez” vurgulamasında bulundu.

Maksim GVİNDJİYA “Abhazya Cumhuriyeti topraklarında bulunan Rus askerleri, Abhazya ve Rusya arasında imzalanan uluslar arası anlaşmalara uygun olarak bulunmuş oldukları unutulmamalıdır. Ayrıca Rus askerlerin varlığı Abhazya halkının tümü tarafından desteklenmektedir. Abhazya’da bulunan bu askeri güçlerin varlığı Gürcistan’ın hala Abhazya’ya askeri müdahale planlarının olduğu ve düşmanlıkların yeniden başlatılması karşısında garantörlük görevi taşımasından dolayı kaynaklanmaktadır” dedi

Maksim GVİNDJİYA “Gürcistan tarafından yapılan uluslar arası toplumun Abhazya ve Güney Osetya’nın işgal altındaki topraklar olduğunun tanınması çağrısı sadece Abhazya ve Gürcistan arasında oluşacak olan gerçek anlamda ki  uzun süreli çatışmaları ortadan kaldırma hareketlerini bozmaya yönelik girişimlerdir” dedi.

Maksim GVİNDJİYA “AGİT tarafından yayınlanan çok sayıda ki bildiride Abhazya’da bulunan gürcülere karşı etnik temizlik yapıldığına dikkatinizi çekmek isterim. Bu tür yaklaşımlar, Abhazya – Gürcistan sorununa ön yardılı ve yüzeysel bakıldığını yansıtıyor. Bu pozisyon Gürcistan Devlet Konseyi tarafından alınan karar ile Gürcü askerleri tarafından Abhazya topraklarında yaşayan Abhaz Dili ve Rus Dili konuşan halklara karşı uygulanan katliamı tanıyan 1993 tarihli BM uzmanları tarafından hazırlanan komisyon raporları bütünü ile görmezden geliyor” dedi.

Maksim GVİNDJİYA “AGİT tarafından Budapeşte, Lizbon ve İstanbul’da yayınlanan tek taraflı bildirgeler sadece Gürcistan’ın bölgedeki saldırgan ve sorumsuz politika uygulamalarına destek vermektedir. Abhazya tarafı olarak yapıcı ve barışçıl diyalogdan yana olduğumuzu yineliyoruz. AGİT liderler toplantısına katılan devlet yönetimi ve organizasyonlarına, AGİT Merkezinde bilgi sahibi olmaları için Abhazya’ya toplantıya katılması için fırsat verilmesi gerekir. Abhaz tarafı, AGİT tarafından üstlenilen Abhaz – Gürcü sorununun çözümü ile ilgili konulara katkıda bulunacaktır. Abhazya’nın katılımı AGİT tarafından alınmak istenen Kafkasya’da çatışmaların önlenmesi ve ortadan kalkması konusunda objektif ve doğru bilgiye dayalı kararlara katkı yaratacaktır” dedi.

Kaynak: www.apsnypress.info


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.