RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 25 Mayıs 2011, Çarşamba 21:37:05 tarihnde eklendi. 922 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Bagapş ile söyleşi V. bölüm

SERGEY BAGAPŞ "RUS VATANDAŞLIĞI HAKKINA SAHİP OLAN GÜRCÜ MİLLİYETÇİLERİN ABHAZYA'YA GİRMELERİ YASAK"
Bagapş ile söyleşi V. bölüm ABHAZYA CUMHURİYETİ DEVLET BAŞKANI SERGEY BAGAPŞ "KOMMERSANT" GAZETESİNE DEMEÇ VERDİ. (V KISIM)

20/10/2010. Sevgili abhazyam.com üye ve izleyicileri, Bugün Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ tarafından 13 Ekim 2010 Tarihinde Kommersant Gazetesi Muhabiri Olga ALLEOVA ile yapılan söyleşinin son bölümünü yayınlıyoruz. Bu söyleşiyi okuduktan sonra, Abhaz ve Kuzey Kafkasya Diasporası ile Abhazya’ya yaşamaya giden Abhaz Diasporası insanlarının, Abhazya’nın bağımsızlığını tanımayan ülke yöneticilerinin ve insanlarının Abhazya ile ilgili ufuklarında bir açılma olur diye düşünüyoruz. Söyleşi metni uzun olduğu için çevirileri sizlerle kısım, kısım buluşturacağımız için özür diliyoruz (Abhazyam.com)

ABHAZYA CUMHURİYETİ DEVLET BAŞKANI SERGEY BAGAPŞ’IN KOMMERSANT GAZETESİ MUHABİRİ OLGA ALLENOVA İLE YAPILAN SÖYLEŞİSİ: V. KISIM.

13/10/2010. Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ, Bizler Ruslara, yeni yapılan evlerden satın almaları için izin vermeliyiz dedi. Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ, Kommersant Gazetesine Rusya Federasyonu ile oluşturulan ilişkileri anlattı. Abhazya’da bu hafta Rus Yetkililer, iş adamları ve Abhazya Devleti yöneticilerinin katıldıkları uluslararası ekonomik forum düzenlendi. Kommersant Gazetesi Muhabiri Olga ALLENOVA, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ’a Rusneft’in Karadeniz’de Abhazya Tarafında ki petrol arama çalışmalarını başlatması, Bu yıl tatil sezonunun başarısız geçmesinin nedenleri, Abhazya Ekonomisi, yeni yatırım projeleri vb konular ile ilgili olarak sorular sordu ve yanıt aldı.

Olga A. – Eğer bir girişimci,  Arazi ve Emlak satın alamıyorsa onun için Abhazya’ya gitmesinin ne anlamı var? Sonuç olarak yasalar, gayrı menkul satın alma işlemleri yasal olarak izin vermiyor. Ve bu kabul edilemez?

S. BAGAPŞ – Birincisi – Abhazya’ya yatırım amacı ile gelenlere üç yıllık vergiden, gümrükten muafiyet ve daha indirimler bulunuyor. Arazi ile ilgili olarak – Evet biz arazileri satmıyoruz ve satmayacağız. Abhazya^nın arazisi az ve toplum içerisinde bölünmelere yol açabilir. Ancak arazi kiralanabilir. 20, 30 ya da 49 yıl olarak. Ve orada herhangi bir sorun olmayacaktır. O zemin üzerine binasını inşa eder ve onun özel mülkü olur, çalışmaya başlar. İşte örnek verirsek, biz son dönemde 24 Dönümlük bir alanı sera kurulması için sunduk. Beş yıl içerisinde maliyetini karşıladı. Çok iyi bir sera üretim sistemi, bizim sıcak su kaynaklarımızın bulunduğu bölgede çalışıyor. Sistemin ısıtılması için elektrik maliyeti gerekmiyor. +110 Derece sıcaklıkta su bulunuyor. Ve ürünler ucuza mal ediliyor. Girişimcinin buraya gelmesi onun için kârlı değil midir? Tabii ki kârınadır. Ancak, bizim hedeflerimize uygun olan projelere öncelik vereceğimizi yineliyoruz. Evet, bizim bütçemiz güçlendi, maliye, gümrük, vergi hizmetlerinde çalışan görevlilerimiz bizi koruyan insanlarımız çok iyi çalıştılar. Ancak bununla sadece başlangıç çalışması olabilir. Ve o zaman üretim gelişebilir. Tarım sektörü, işleme ve üretimi geliştirme, işte bunlar gelecekte ki ekonominin üçayağıdır. İşte biz çoğunlukla bu anlamda ki yatırımlara güveniyoruz. Tarım sektörü, sebze üretimi, sera üretimi, narenciye, balık çiftlikleri. Biz İtalyanlarla çok yakın ilişki içerisinde çalışıyoruz. Onlarla birlikte projeleri olan “Bizim Köyümüz” projesi üzerinde çalışıyoruz. Ulyanovsk Bölgesinde projelerini çalıştırıyorlar. Bizler oraya gittik ve inceledik. - Harika bir seçenek! Abhazya için bir ideal. Elbette orada ki yatırım çök ciddi, milyar ruble üzerinde, ancak tabii ki köylüler tüm güzelliği ile yakınlarında yaratılan çalışma birimlerinde çalışıyorlar. Başlangıçta köylüler, çiftçi başına 25 bin Ruble alacaklar. Üretim gelişmeye başlayınca, genç çiftçiler aylık 30 bin Rubleye kadar varan ücret almaya başlayacaklar. Abhazya çiftçileri için bu çok iyi bir paradır. Ben neden tarım sektörü ile ilgili olarak o kadar çok konuşuyorum. Anlaşılır değil mi? Bizim için şu anda tarım sektörü yanıyor, tatile gelenleri doyurmak gerekir. Ve biz şimdilik tüm ürünleri Krasnodar Bölgesinden satın alıyoruz. Ve fiyat politikalarımız, tatil için gelenlere yarar sağlamıyor. Üretimi kendimiz yapabiliriz. Ve biz bunu yapabiliriz. Daha önce bunu biz yapamazdık, ama bugün böyle bir yatırım yapma fırsatımız bulunuyor – bu projelerin yatırım payı %80’i buluyor.

Olga A. – Gayrı menkul Kanunu nasıl oluşturuldu? Oluşturulan tasarı ilk olarak okundu, ancak öylece kaldı.

S. BAGAPŞ – Ben kanunun çıkması için ısrarcı oldum, bu sıradan bir sorun değildir. Birincil olarak, Rusların konut satın alabilmeleri için izinin çıkması gerektiğine inanıyorum. Yeni inşaatçılar Abhazya’ya iş için geliyorlar, onlar inşaat yapmak istiyorlar. Ancak Abhazya’da yaşayanların bu binaları satın almaları şimdilik uzak olarak görülüyor. Ve Ruslar bunları satın alabilirler ve almak istiyorlar. Bundan dolayıdır ki bu bizim için mümkün olabilir. Ben sürekli olarak bizim muhalefeti ve parlamenterleri bunun dışında ki bir seçeneğin mümkün olmayacağı konusunda inandırmaya çalışıyorum. Hatta başka bir seçenek üzerinde de durdum. Ben tamamı ile Rusların buradan mülk edinmelerine izin vermek isterim. Ancak bu sorunu çözmek şimdilik mümkün değil. Ben yerel anlamdaki farklılıkları ve toplumun ruh halini hissedebiliyorum ve bugün ona göre davranıyoruz. Birinci olarak, umarım bu konu önümüzdeki yılbaşında tümüyle çözülmüş olacaktır. Bize göre Rusların Abhazya’dan bir şey satın almaları için Abhazya vatandaşı olmaları gerekmiyor. Bunun yanlış olduğunu çeşitli yasa dışı olayların ortaya çıkmış olmasında görüyoruz. Her şey şeffaf olmalıdır. Sonuç olarak, bugün için Rusya’da vatandaş olmadan istediğiniz her şeyi satın alabilirsiniz. Bütün bunlara ek olarak yeni binaların inşa edilmesi, savaş sırasında evlerini kaybeden insanlarımızın borçlarının kapanmasına destek sağlayacaktır. Bu konunun bugün için Rus Basınında oldukça fazla tartışılıyor olması da bir sorundur

Olga A. – Siz savaş sırasında Abhazya’yı terk eden ve şimdi içerisinde insan yaşayan kişilerin geriye dönmek istemesinden mi söz ediyorsunuz?                                

S. BAGAPŞ – Evet tam ondan söz ediyorum.

Olga A. – Neden sadece onlara evlerini vermek mümkün değil?  

S. BAGAPŞ – Eğer bu o kadar kolay olsa idi – Kuzey Osetya’nın Prigorod Bölgesinden savaş sonrasında evlerini terk edenlerin yerlerine yerleşenleri evlerinden çıkartmayı bir deneyin. Oradaki konum birbirine benziyor – Osetlar, İnguşların evlerine yerleştiler. Osetleri herhangi bir biçimde oradan çıkartmak mümkün olabilir mi? Daha bir aile bile oradan çıkartılamadı. Çünkü bu sıradan bir sorun değildir. İnsanları tahliye etmek – bütün bölgeyi yakar. Ben şehirde kimlerin yaşadığını biliyorum. Bundan dolayıdır ki bu sorunu değişik bir biçimde çözmek gerekir. Ya tazminat ödeyerek çözmek gerekir. Ya da evleri başkaları tarafından işgal edilmiş olanlara yeni inşa edilen konutlardan vermek. Bizler zaten Rusya tarafı ile birlikte bu konularda çalışmak amacı ile Rusya Federasyonu Abhazya Cumhuriyeti Büyükelçisi’nin katılımı ile bir komisyon oluşturduk.

Olga A. – Evlerine geri dönmek isteyenler in sorunları ile ilgili olarak size kaç kişi başvurdu?

S. BAGAPŞ – Bugüne kadar bizler zaten 1260 iddia hakkında karara vardık. Bu insanlar, evlerine dönebilirler ve zaten birçok Rus geriye dönmüştür. Yüz civarında sorunlu konu bulunuyor, bunlar oldukça karmaşık, çelişkili konular, bizler onları da değerlendireceğiz.

Olga A. – Onların sorunları nedir?    

S. BAGAPŞ – Bakınız, insanlar 1992 yılında gitmişler. 2007 yılında ortaya çıkıyorlar. Onlar 15 yıl orada bulunmamışlar. Ancak Abhazya’da kanunlar var. Eğer kişi on yıl dairesi için gerekli olan ödemeleri yapmamışsa o daire belediye yetkililerine devredilir. Bu tür yasalar sadece Abhazya’da bulunmuyor. Ancak bizler bile bu sorunları olumlu biçimde çözmek için çalışıyoruz. 90’lı yıllarda savaş sonrasında bizde zafer kazananların coşkusu bulunuyordu. Ve şimdi Abhazya’da – Uluslar arası hukuk konusu var. Bağımsızlığını kazandı. Bağımsızlığının tanınmasını istiyor. O zaman uluslar arası hukuk kurallarına göre yaşamak zorundayız. Hiçbir yere kaçamayız. Gerçi bizler 15 yıl önce Abhazya’yı terk edenler ile ilgili olarak normatif bir sözleşme hazırlamayı düşünüyoruz, onlara yeni inşa edilen yapılardan alabilirler, ancak sadece 10 yıl sonra satabilmek koşulu ile. Çünkü büyük bir çoğunluk hemen dönerek, evlerini geri almak ve onu satmak istiyor. Suhum’da küçük bir daire fiyatı 100 Bin ABD Doları. Hiç kimse bu parayı kaybetmek istemiyor. Ancak bu bize uygun değil. Bizler burada yaşamak isteyen ve kâr elde etmek istemeyen insanlara ev vereceğiz.

Bu gibi sorunları daima sakin bir biçimde çözmek gerekir. Bu tür politik bir sorunu, kayık gibi sallayarak gündeme getirmek, kabul edilemez. Biliyor musunuz, bir Rus gazeteci belli bir konu hakkında bilgi ediniyor ve basına Abhazya için bir sürü olumsuz yönde bilgi aktarıyor, bu aynı zamanda ardından bir sürü soruyu gündeme getiriyor. Gazeteci bana gelmedi, biz ne yapıyoruz diye bana soru sormadı, Ayrıca o bin kişinin üzerinde insanın kendi evine döndüğünü de bilmiyor, ancak o Abhazya’da Ruslara şöyle – böyle baskı yapılıyor diye yazıyor. Abhazya’da hiçbir zaman Ruslara, Ermenilere, Yahudilere, Rumlara baskı yapılmamıştır. Böyle davranmak yanlıştır. Eğer bizim gazetecilerimiz tarafından böyle karşı bir dalga başlatılırsa? Bu da çok saldırganca bir tavır olurdu. Bundan hangi sonuç çıktı? Bizim toplumumuz, basınımız bu tür kışkırtıcı eylemlere yanıt vermedi ve biz onu durdurduk.

Olga A. – Ancak buradan ayrılan birçok Gücü Milliyetçisi şimdi Rus Vatandaşlığı hakkına sahip bulunuyor. Onlar geriye dönüşü mümkün müdür?

S. BAGAPŞ – Hayır, çünkü burada düşmanlık çıldırma düzeyinde bulunuyor. Bu da uzun bir dönem sürer. Bundan dolayıdır ki ben bu konu hakkında konuşmak istemiyorum. Ne zaman bana diyorlar ki – O Rusya’da yaşamış, onun Rus Pasaportu var, bende onların hepsi Rus pasaportu alabilirler, sonra burada yaşama hakkına sahip olacaklar, böyle bir seçenek olamaz diyorum. Çünkü eninde sonunda burada yeniden çatışma çıkacaktır. Şimdi böyle bir şey bizim için gererli değil. Başka bir şey yapmalı – Bizler bu sorunu nasıl çözeceğimiz konusunda Cenevre’de Rusya ve Gürcistan ile yapılan görüşmelerde ki uzun vadeli seçenekleri düşünmemiz gerekir. Lütfen, Gürcistan bize savaş sırasında evlerini kaybeden insanlarımız için 13 Milyar ABD dolarını vererek zararlarını telafi eder, o zaman bizler yavaş, yavaş insanların tazminatlarını ödemeye başlarız. Başka bir şey olamaz.

Olga A. – Bu yıl Abhazya’da tatil sezonunun başarısız geçtiği söyleniyor. Neden?

S. BAGAPŞ – Evet, geçtiğimiz yıla göre %20 az insan geldi. Ve bu da bazı faktörler sonucunda oldu. Birincisi,  Turizm Alanı – Tur operatörlerinin tatilciler için turizm alanında vermiş oldukları savaş. Ve Rus basınında sezon başında Abhazya hakkında çıkan olumsuz haberler sonucunda sezon erkenden elden kaçmış oldu! Burada insanlar Ruslara karşı duruluyormuş gibi haberler, burada insanlar Ruslara karşı bir düşünce taşımıyorlar. Elbette, propaganda yapılabilir, mücadele de edilebilir, ancak domuzluk yapmak gerekmez. Ben bütün gazetecilere söylüyorum – Burada Ruslara karşı hiçbir tutum bulunmuyor! Bir başka iç sorun var. Bizim açgözlü girişimcilerimiz Rusya’dan gelen ziyaretçilere karşı fiyatları yükselttiler. Abhazya’ya gelen Rus turistler gelir düzeyi yüksek olanlar değil, orta gelir düzeyi ve düşük gelir düzeyi olanlar geliyor ve onlar da yüksek fiyatlara karşı tepki gösteriyorlar. Bizde hala bu konu anlaşılmış görülmüyor. Fiyatları düşürerek gelen insanların sayısını arttırma politikası uygulanabilir ve çok sayıda insanın tatil yapması sonucunda kâr da yükselme sağlanabilirdi. Bunun için bu kötü olay yaşandı. Bu bizim için iyi bir ders oldu – bırakalım bizim iş adamlarımız gelecek teki tüm turistlerimizi kaybedeceklerini hissetsinler. İşte kasım ayı sonunda tüm sonuçların tartışılacağı bir toplantı yapacağız. Bu sezonda genel anlamda parayı nasıl harcadık ve artı ile nasıl çıkabilirdik buna bakacağız.

Bitti.

Kaynak: www.kommersant.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.