RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 25 Mayıs 2011, Çarşamba 21:35:22 tarihnde eklendi. 776 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Bagapş ile söyleşi IV. bölüm

SERGEY BAGAPŞ "ABHAZYA İLE KABARDEY- BALKARYA VE KARAÇAY - ÇERKESKİ BİRBİRİNE BAĞLAMAK İSTİYORUZ!"
Bagapş ile söyleşi IV. bölüm 19/10/2010. Sevgili abhazyam.com üye ve izleyicileri Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ tarafından 13 Ekim 2010 Tarihinde Kommersant Gazetesi Muhabiri Olga ALLEOVA ile yapılan aşağıda ki söyleşiyi okuduktan sonra, Abhaz ve Kuzey Kafkasya Diasporası ile Abhazya’ya yaşamaya giden Abhaz Diasporası insanlarının, Abhazya’nın bağımsızlığını tanımayan ülke yöneticilerinin ve insanlarının Abhazya ile ilgili ufuklarında bir açılma olur diye düşünüyoruz. Söyleşi metni uzun olduğu için çevirileri sizlerle kısım, kısım buluşturacağımız için özür diliyoruz (Abhazyam.com)

ABHAZYA CUMHURİYETİ DEVLET BAŞKANI SERGEY BAGAPŞ’IN KOMMERSANT GAZETESİ MUHABİRİ OLGA ALLENOVA İLE YAPILAN SÖYLEŞİSİ: IV. KISIM.

13/10/2010. Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ, Bizler Ruslara, yeni yapılan evlerden satın almaları için izin vermeliyiz dedi. Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ, Kommersant Gazetesine Rusya Federasyonu ile oluşturulan ilişkileri anlattı. Abhazya’da bu hafta Rus Yetkililer, iş adamları ve Abhazya Devleti yöneticilerinin katıldıkları uluslararası ekonomik forum düzenlendi. Kommersant Gazetesi Muhabiri Olga ALLENOVA, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ’a Rusneft’in Karadeniz’de Abhazya Tarafında ki petrol arama çalışmalarını başlatması, Bu yıl tatil sezonunun başarısız geçmesinin nedenleri, Abhazya Ekonomisi, yeni yatırım projeleri vb konular ile ilgili olarak sorular sordu ve yanıt aldı.

Olga A – Abhazya Güvenlik Güçleri, Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Vatandaşı “Kontinent” Mağazası sahibi İş Adamı İgor VAROV’u tutukladılar. O bir hafta tutuklu kaldı, ancak daha sonra mahkeme kararı ile serbest bırakıldı. Fakat çalışmaları engellenmedi. Bu neye bağlıdır? Onun işlerine el koymak mı isteniyor?

S. BAGAPŞ – Eğer onun Abhaz girişimciler ile sorunu olmuş olsa idi biz bunu bilirdik. Ancak onun Ruslar ile sorunu bulunuyor. Krasnodar Bölgesinden insanlar ile birlikte buraya kalitesiz ürünleri satmak üzere getirdi ve insanları üç gün kendi topraklarında tuttu. Bu insanlar o zaman bu kişiyi dava ettiler. Ben ilk gün VAROV’a büyük destek verdim. Ben aslında bütün Rus Girişimcilere yardımcı oluyorum. Ben onun toptan ticaret yapması için gerekli olan yerin belirlenmesinde yardımcı oldum. Ancak, VAROV oldukça şaşırtıcı birisi, o hiç kimse ile geçinemez.

Olga A. – Ancak onun devlet makamları ile sorunu olduğu söyleniyor.

S. BAGAPŞ – Benim onunla bir sorunum bulunmuyor. Benim onunla hemen, hemen hiçbir temasım yok. Ancak, elbette aktif bir biçimde kendi rolünü oynadı. Eğer bir kişi ticaret yapıyorsa bu bir şeydir, eğer yayın organlarında her kesi eleştirmeye kalkarsa bu yaptığı siyaset olur ve ancak bu konuda yanıt vermesi gerekir. O yazılarında Gagra Şehir Yönetimini, Emniyeti, Sıhhi Sağlık Kurumunu ve Devlet Başkanını sorumlu tutan açıklamalarda bulundu. Benim onunla hiçbir ilişkim olmadı. Elbette bağlayacaklar. Acaba ne düşündü? Sen kanatlı bir melek misin? Tatil şehrinde sana güze bir yer verilmiş, sana dokunulmuyor, yardım ediliyor. Sonra yetkililer hareketlerini incelemeye aldılar – onun bir arsayı işgal ettiğini ve insanların oraya girmelerini engellediğini belirlediler. Şehir Yönetimi İnceleme Komisyonunun girişine izin verilmedi. Üzerlerine köpek saldırıldı. Böyle hareket edilemez. O kişi hukukun üstünde değildir. Abhazya yasalarına itaat etmek zorundadır. Ben bir kez daha söylemek istiyorum. Onu serbest bıraktılar, bu hukukun üstünlüğünün bir göstergesidir. Yargısal bir hata oldu. Eğer bu hata olamasa idi o şimdi tutuklu idi

Olga A. – Ama konu kapanmadı mı?

S. BAGAPŞ – Hayır. Soruşturma halen sürmektedir. Savcılığın hatasını düzelteceğini düşünüyorum. O zaman onun için daha zor olacaktır.

Olga A. – Yine de bu kişi on yıl önce buraya geldi. O tarihlerde buraya kimse gelmek istemiyordu. Siz bu öykünün gelmek isteyen yatırımcıları ürküteceğini düşünüyor musunuz?

S. BAGAPŞ – Biz her zaman için o yıllarda buraya gelenlere müteşekkir olduğumuzu belirtiyoruz. VAROV’da kimsenin buraya gelmek istemediği bir dönemde geldi, kendisine karşı da müteşekkiriz. Herkes ona müteşekkir. Bir kez daha tekrar etmek istiyorum, o kendi işini yaparken. İlişkiler normal bir biçimde idi.

Yatırımlar ile ilgili olarak benim herhangi bir endişem bulunmuyor. Ben size daha önce de belirttim, zaten şu anda özel yatırım projelerini dizginlemek zorunda kalıyoruz. Masamın üzerindeki projelere bakın. Bir sürü öneri bulunuyor. Şimdi Japonlar geliyor. Çinliler ilgileniyorlar, tekstil fabrikası açmak istiyorlar. Abhazya logolu t-shirt üretmek istiyorlar. Şimdi Almanlar herhangi bir sözleşme yapmak istiyorlar. Biz onlara “siz AB içerisinde bulunuyorsunuz, eğer sizin burada iş yaptığınızı öğrenirlerse size izin vermezler” dedik. Onlar bize “bu bizim ticaretimiz, biz nerede çalışmak istiyorsak ona kararı biz veririz” dediler. Teklifler turizm ve tarım sektörleri ile bütün alanları kapsıyor.

Demiryolu ve Havaalanı. Şimdi bizim için ilginç bir proje var – Abhazya ile Kabardey Balkarya ve Karaçay Çerkesk arasında yol yaparak güney ile kuzeyi birbirine bağlamak istiyoruz. Daha önce Çar - Ata zamanında Suhum Askeri Yolu bulunuyordu. Bu sıradan bir yol değildi. Jeo-stratejik, jeopolitik bir öneme sahipti. Eğer bugün için Vladikavkaz’dan Suhum ya da Adler’e gelmek istenirse 14 – 15 saat geçmesi gerekiyor, bu yolu açarsak 4 – 5 saate inecektir. Elbette orada bol, bol özel yatırım alanı ortaya çıkacaktır. Rusya sadece kendisi bunu projelendirmek istemiyor. Ama bu yolun uyumu konusunda çok konuştuk Vladimir Vladimirovich (PUTİN) Kislovodsk ta yaptığı konuşmada Karaçay – Çerkesk ve Kabardey – Balkarya’da ki dağ turizmi ile kıyı turizmini birleştirmek gerektiğini belirtti. Bu eşsiz bir projedir. O ekonomik yarar sağlayacak ve bölgede yeni bir yaşam getirecektir.

Başka? Tuapseden başlayarak Abhazya’ya kadar doğal gaz hattını deniz altından taşınması gibi ciddi bir proje bulunuyor. Biz, Abhazya’da büyük bir liman inşa edeceğiz. Sadece turizm sektörü yatırımları değil, Rusya’nın Güney Bölgesinden Abhazya’ya mal trafiği, iş hacmi büyüyor. Bizim demiryolu için çok iyi bir çalışma perspektifimiz bulunuyor. Biliyorsunuz, biz demiryolunun geliştirilmesi için Rusya’dan 10 yıl içerisinde ödemek koşulu ile 2 Milyar Ruble kredi aldık. Demiryolunu onarma çalışmalarına başladık. Bizim limanlarımızdan Rusya’nın buğdayı ve sıvılaştırılmış gazının Avrupa ve Orta Doğu’ya transit çıkışı sağlanacak. Novorosisk ve Tuapse limanları şu anda tıkanmış durumda bulunuyor.

Olga A. – Eğer daha önce olduğu gibi Gürcistan Sahil Muhafaza Gemileri bu gemilere uluslar arası karasularda el koymaya kalkacak olursa ne olur?

S. BAGAPŞ – Olamaz, eğer el koymaya kalkarlarsa bizlerde onlara el koyarız. Onlar için iyi bir durum olmaz. 

Devamı var...

Kaynak: www.kommersant.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.