RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 25 Mayıs 2011, Çarşamba 21:27:33 tarihnde eklendi. 721 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Bagapş ile söyleşi

SERGEY BAGAPŞ "ABHAZYA'DA, AMBARGO DÖNEMİNDE GAL'DEKİ KUYUDAN KALİTELİ PETROL ÇIKARTTIK
Bagapş ile söyleşi 16/10/2010. Sevgili abhazyam.com üye ve izleyicileri Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ tarafından 13 Ekim 2010 Tarihinde Kommersant.ru Gazetesi'nde Olga ALLENOVA yapılan aşağıda ki söyleşiyi okuduktan sonra, Abhaz ve Kuzey Kafkasya Diasporası ile Abhazya’ya yaşamaya giden Abhaz Diasporası insanlarının, Abhazya’nın bağımsızlığını tanımayan ülke yöneticilerinin ve insanlarının Abhazya ile ilgili ufuklarında bir açılma olur diye düşünüyoruz. Söyleşi metni uzun olduğu için çevirileri sizlerle kısım, kısım buluşturacağımız için özür diliyoruz.  (Abhazyam.com)

ABHAZYA CUMHURİYETİ DEVLET BAŞKANI SERGEY BAGAPŞ’IN KOMMERSANT GAZETESİ MUHABİRİ OLGA ALLENOVA İLE YAPILAN SÖYLEŞİSİ: I. KISIM.

13/10/2010. Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ, "Bizler Ruslara, yeni yapılan evlerden satın almaları için izin vermeliyiz" dedi.

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ, Kommersant Gazetesine Rusya Federasyonu ile oluşturulan ilişkileri anlattı. Abhazya’da bu hafta Rus Yetkililer, iş adamları ve Abhazya Devleti yöneticilerinin katıldıkları uluslararası ekonomik forum düzenlendi. Kommersant Gazetesi Muhabiri Olga ALLENOVA, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ’a Rusneft’in Karadeniz’de Abhazya Tarafında ki petrol arama çalışmalarını başlatması, Bu yıl tatil sezonunun başarıasız geçmesinin nedenleri, Abhazya Ekonomisi, yeni yatırım projeleri vb konular ile ilgili olarak sorular sordu ve yanıt aldı.

Olga A. – Abhazya’da 15 Ekim’den itibaren “Роснефт” (Rusneft) tarafından benzin istasyonları açılmaya başlanıyor. Bu siyasi bir porjemidir?

S. BAGAPŞ – Net olarak ekonomik bir politika.

Olga A. – Eminmisiniz?

S. BAGAPŞ – yüzde yüz.

Olga A. – Bu sıradan bir olay değil – Büuük bir yatırımcının geldiği anlamına gelir ve diğer yatırımcılar bundan çekinmezler mi?

S. BAGAPŞ – Elbette böyle bir olasılık mevcuttur ki, ben bunun bir reklam projesi olmasına izin vermem. Ancak bu konuda siyasetçilerin etkisi oldukça azdır. Rusneft ile şu anda görüşmeler sürdürülüyor, ancak onlarda gelecektir. 15 Ekim’de Eknonimk forum başlyor, foruma dokuz Rus bakan gelecek. Sadece Rusya’dan 195 kişi foruma gelecek. Abhazya için bu çok önemlidir, eğer “Rusneft” gelmiş ise bu onlar içinde ilgi çekici ve karlı bir ortam olacaktır diye düşünüyorum. Tanrı Abhazya’ya kendisi girmek için emretti. Ve bizim şimdi bir başka sorunumuz bulunuyor, ülkemize gelen yatırım projeleri içerisinden en iyisini seçmek gibi, bu konuda oluşturduğumuz komisyon projelerin verimliliği ve istihdama katkıları konusundaki çalışmalarını sürdürüyor. Şimdi bizler Abhazya’nın arazi kadastro çalışmalarını sürdürüyoruz, daha sonra da Abhazya’nın genel planını inşa edeceğiz. Bu olmadan hiçbir yere gidilemez. Eğer ben şimdi söylersem işte burada, burada ve burada inşat yapın diye, üç yıl içerisnde her şeyi inşa ederiz. Ve biz Soçi gibi bir dev şehir yaratırız. Abhazya beton ve demir yığını haline gelir. Ve artık bu Abhazya değildir. İşte ben buna karşıyım. Sahil kenarında çok katlı binaların hiçbir biçimde bulunmaması gerekir. Evet, insanlara uyku mekânları yaratılması gerekir. Lütfen ve binalar en fazla dokuz kat olmalıdır. Her şey doğayı bozmadan ve bir uyum içerisinde kalmalıdır. Tertemiz bir deniz, güzel bir hava, güzel parklar ve küçük evler. İşte bütün bunları korumamız gerekir.

Olga. A. – “Rusneft” petrol arama çalışmalarını sürdürüyor, Abhazya’da gerçekten petrol bulunuyor mu?

Sergey BAGAPŞ – İlginç bir soru. Bu konuyu özellikle muhalefet sık sık gündeme getiriyor.

Olga A. – Muhalefet Ekoloji için endişelerini belirtiyor.

Sergey BAGAPŞ – Anlıyorum. Ancak onlara şunu açıklamak istiyorum. Gürcistan, bize çok uzak olmayan bir yerde denizde, neredeyse sınırda petrol arama çalışmaları yapmaktadır. Orada batılı şirketler bütün güçleri ile çalışıyor. Türkiye’de 130 kuyu açılarak çalışmalar sürdürülüyor. Türk sahillerinde petrol aranıyor. Bulgarlar arıyor. Romenler arıyor. Ukraynalılar arıyor. Ve Ruslarda aynı biçimde Anapa ve Gelendzhik’de aramalarını sürdürüyorlar ve sürdürecekler. Ve ben herkese ve muhalefete, çevre savunucularına ekolojiyi kimin bozduğunu belirttim – Ve ben ekolojiyi bozuyorum, eğer Karadeniz’de petrol arayan bütün ülkeler bir araya gelirler ve derlerse ki “Karadeniz’e barış içerisinde bakalım” Ben buna ilk katılan olurum. Ancak, herkes petrol bulmak için çalışıyor ve sadece Abhazya, petrol aramayan küçük bir ada olarak kalıyor ve petrol arayan Gürcistan ya da Türkiye’de yarın herhangi bir şey olursa temiz bir denizi koruyacağımızın garantisini bize kim verebilir. Meksika’nın petrol kulesinde yaşanan olayda ABD’nin kıyılsrında yaşananlara bakalım. Bizler koruyabilirmiyiz? Elbette ki koruyamayız. Bundan dolayıdır ki ya tümden çalışalım, ya da çalışamaları durduralım.

Olga A. – Abhazya’da petrol varmı ya da yokmu?

S. BAGAPŞ – Sovyetler Birliği döneminde yapılan sismik araştırmalara göre petrol Gudauta Çukurluğunda bulunmaktadır. Bu Suhum’dan Gagra’ya kadar olan bölge. İşte ana bölge. Orada petrol var. Sovyetler Birliği döneminde Abhazya kıyılarında 22 kuyu açıldı. Ve sonra savaş başladı, ambargo uygulandı. Ben onlardan birisini Gal Bölgesinde açtırdım. O dönem bizler için zor günlerdi, bizlere benzin satın almamız için izin verilmiyordu ve bizim benzine gereksinimimz vardı. Ben onu açtırdım, oradan petrol fışkırdı. Ancak onunla birlikte o kadar da gaz çıktığı için kapatmak zorunda kaldık. Bizler o zaman hazır değildik, uzmanlarımız, donanımlarımız bulunmuyordu. Eğer bir yangın çıksa idi tüm Abhazya’nın yarısını yakmış olurduk. Ancak biz petrolün analizini yaptık ve yüksek kalitede çıktı. Bütün bunların hepsi korunuyor. Gal, Oçamçıra ve Suhum Bölgelerinde.

Olga. A. – Ve Rusneft platform üzerinde Petrol aramaya ne zaman başlayacak?

S. BAGAPŞ –  Onlar pratik olarak çalışmaya başladılar. Çalışma, Gudauta ile Novy Afon arasındaki alanda planlandı. Onlar, gemiyi hazırlıyorlar ve bu bölgede çalışmaya başlayacaklar.

Devamı Var…

Kaynak: www.kommersant.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.