RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 25 Mayıs 2011, Çarşamba 20:21:18 tarihnde eklendi. 737 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Polonyalı Siyaset Uzmanından değerlendirme

PATRICK GORGOL "GÜRCİSTAN, ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA'YI TANIYARAK AB VE NATO'YA GİREBİLİR
Polonyalı Siyaset Uzmanından değerlendirme 09/10/2010. Polonyalı Siyaset Uzmanı Patrick GORGOL, Redakcja.newsweek.pl Portalına yaptığı açıklamada “Gürcistan, uzun zamandan beri Abhazya ve Güney Osetya üzerinde herhangi bir kontrol oluşturamadı, ancak, Tsinval’i bombalaması ve “Anayasal Düzenin İnşa Edilmesi” ideali sonrasında bu cumhuriyetleri Gürcistan’ın diğer yarısından ayırdı.

Bugün için Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıkları Rusya Federasyonu, Nikaragua, Venezuela ve Nauru Cumhuriyeti tarafından tanındı. Bizler oldukça ilginç bir duruma geliyoruz, ne zaman AB Kosova’nın Avukatlığını yaparken Rusya buna karşı Sırbistan’ı destekledi, ve Rusya bu  iki cumhuriyetin avukatlığını üstlendiğinde de neredeyse bütün dünya ona karşı duruyor, bu yüzden ilginç bir durum içerisinde bulunuyoruz.

Gürcistan’ın önünde ayrılan cumhuriyetlerin geriye dönmesi için iki seçenek bulunuyor. Bunlardan birincisi – Askeri çözüm, Bu çözüm Kafkasya’da bulunan Rus Askeri Güçleri bulunduğundan, bugün için uygulanamaz. İkinci Seçenek – Politik Seçenek. Ancak, artık hiçbir şey, bu cumhuriyetleri Gürcistan ile birlik olmalarının daha iyi bir çözüm olacağı anlamında ikna edemez.

Bu sorunun çözümünde bir başka seçenek daha bulunuyor – Bağımsızlıkların Tanınması. Avrupa Birliği, artık birinci heyetini Abhazya’ya yönlendirdi, bütün taktikleri kullandı (Gürcistan ile birleşmesi ve işbirliği kurulması) veyahut hiçbir biçimde (bağımsızlıkların tanınmaması) bu konuda ki haklılığını doğrulayamadı. Elbette, hiçbir kimse, sıradan bir biçimde Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanımaz ve Rusya’nın eline Zaferi o kadar kolay vermez. Diploması pratikte pazarlığı gündeme getiriyor.

Pridnestroviya konusunda Rusya üzerinde baskı oluşturulmasının gündeme gelmesine olanak verebilirdi. Tiflis aynı biçimde Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarının tanınmasına karşılık olarak AB ve NATO ile birleşmeyi hızlandırabilir. Bu tabii ki tamamen teorik bir senaryodur, bunun gerçekleşebilmesi için tüm tarafların rızasının olması gerekir.” Dedi.

Kaynak: www.regnum.ru        


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.