RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 25 Mayıs 2011, Çarşamba 18:13:48 tarihnde eklendi. 758 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

ABHAZYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI; BM TARAFINDAN ALINAN MÜLTECİLERİN GERİYE DÖNÜŞ KARARI KABUL EDİLEMEZ
Abhazya Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama 14/09/2010. Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı; “BM Genel Kurulu’nda Gürcistan tarafından hazırlanan Mülteciler Konusunda ki Kararı (07 Eylül 2010. A/64/L 62. Teslim) Gürcü mültecilerin, gerçek sayısının belirlenmesi ve en önemlisi sağlıklı bir biçimde Abhazya’ya dönmek isteyenlerin profilinin ortaya çıkarılabilmesi için Abhazya tarafı ile ilişki kurulmak zorunluluğunda ısrarlıyız” açıklamasında bulundu.

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Bildirisi:

 “BM Üyelerine, bu konudaki gerçeklerin bulunmasına katkıda bulunmak ve görüşlerini belirtmesi amacı ile bir kez daha Abhazya Temsilcilerine izin verilmesi çağrısında bulunuyoruz.

Abhazya Dışişleri Bakanlığı olarak, BM Genel Kurulu’nun Gürcistan ile birlikte Abhazya’nın kimliğini saklayarak ve gerçekleri saptırarak mülteci sorununun çözümüne katkıda bulunulamayacağını bir kez daha vurguluyoruz.

Abhazya Dışişleri Bakanlığı olarak BM Genel Kurulu’nda Gürcistan’ın katkısı ile alınan Mülteciler hakkında ki kararına mesajımız (A/64/L. 62 Teslim. 07 Eylül 2010)

BM Genel Kurulu’nun 64. Oturumunda Gürcistan’ın katkısı ile alınan Mülteciler Kararı tartışmaya açıktır. Bu konu hakkında 28 Ağustos 2009 ve 18 Mayıs 2008 Tarihinde alınan kararlar ile şimdi alınan karar kabulü aynı nitelikte bulunmaktadır. Aradan geçen üç buçuk yıl boyunca bölgede siyasi durum değişime uğradı. Karar, Abhazya’nın Gürcistan’a bağlı olduğunu belirtiyor ve var olan gerçeklere aykırı olduğu için kabul edilemez ve ciddiye alınamaz, ayrıca mültecilerin sorunlarının çözümünde de ilerlemeye katkıda bulunamaz. Bugün için Abhazya ve Güney Osetya Uluslar arası hukuk temellerine göre kabul görmüş devlet statüsünde bulunuyor. Abhazya Cumhuriyeti, yeni gerçekler göz önüne alınarak, uluslar arası insan hakları ve hukuk temel alınarak Abhaz tarafının bağımsız bir devlet olarak mültecilerin dönüş prosedürlerinin yeni biçimler ve araçlar üzerinden incelenmesi gerektiğini belirtiyor.     

Bizler, mültecilerin ve yerlerinden edilmiş kişilerin sorunlarının çözümünü akıllı, dengeli bir kararla ve iç politik konuların derin bir biçimde göz önüne alınarak çözülmesine taraftarız.

Abhazya Cumhuriyeti, Gürcistan’ın saldırıları sonucunda kurban vermiş bir ülkedir, buna bağlı olarak bölgede kalıcı bir barışın inşa edilmesini istiyoruz.

Gürcistan’ın taraflar arasında karşılıklı güç kullanılmaması anlaşması sağlayarak durumun normale dönüşmesi için yapılan bütün girişimleri engelleyerek tüm anlaşmaları yırttığını hatırlatmak isteriz. Gürcistan, ayrıca var olan düşmanlıklarını sürdürdüğünü göstermek amacı ile belgeyi imzalamayı reddediyor, bu onun saldırgan tutumundan vazgeçmediğini gösteriyor. Gürcistan Yönetimi ayrıca, daha önceden dönen mülteciler hakkında ki kayıtların onayını ve varlığını kabul etmiyor. Ayrıca Gürcistan yönetimi tarafından uygulanan ekonomik ambargo nedeni ile bölgede ki sosyo- ekonomik koşulların yaratılması engelleniyor.

Gürcistan Yönetimi için mülteci sorunu politik anlam taşıyor, insanların yaşam düzeyinin arttırılmasının onlar için bir önemi bulunmuyor. Gürcistan devleti yönetimi kendi topraklarında bulunan mültecileri geriye dönmelerini zorlamak amacı ile dayanılmaz koşullar yaratmaktadır. Öte yandan, Gürcistan yönetiminin mültecilerin, Abhazya’ya geriye dönmelerini sağlamak amacı ile terör eylemleri yaratarak sindirme politikası bulunuyor.

Aslında, Cenevre’de yapılan görüşmelerde mülteci sorunun tartışılıyor olmasına rağmen, Gürcistan yönetimi konuyu uluslar arası üst düzeyde tartışma sürecine sokarak Abhazya’yı bu konunun dışında tutmaya çalışıyor. Sonuç olarak, Abhazya tarafı olarak bu üst düzey tartışmaların ön hazırlık aşamasında danışma ve davet edilme gibi bir katılımımız olmamıştır. Uluslar arası toplum Gürcistan’ı desteklediğini belirterek Cenevre görüşmelerinin en önemli sorunu olmayı sürdürmektedir.

Bizler, 1992 – 1993 Abhazya – Gürcistan savaşı sırasında Abhaz Halkına soykırım uygulayan gürcü mültecilerin geriye dönüşünün imkansı olduğunu söylüyoruz, çünkü onlar savaşa katıldıkları için insanlık suçu işlemişlerdir.

1951 Tarihli “Sürgüne gönderilmeme” ilkesine tekabül eden Mülteci Sözleşmesi uyarınca, hem de 1949 Tarihli Cenevre Sözleşmesi uyarınca, Abhazya tarafı olarak, Gürcü mültecileri içerisinde geriye dönmek isteyenlerin gerçek sayısının doğrulanmasını, insanların görünümünü, arzularını, hazırlanışlarını ve en önemlisi Abhazya’ya dönmek isteyenlerin kimliklerini öğrenme hakkına sahip olduğunun, savaş suçlularının otomatik olarak uluslar arası mültecilerin korunma haklarından yoksun tutulması gerektiğinin ön planda tutulmasını istiyoruz.

Aynı zamanda, Gürcistan’dan Abhazya’ya yerleşen Gürcü mültecilerin önemli bir bölümü Stalin Döneminde Abhazya’da ki demografinin değiştirilmesi amacı ile yapıldığının bilinmesi gerekir. Bu A/64/L. 62. 07 Eylül 2010 Tarihli karar projesinde ana hatları ile görülmektedir.

Abhazya tarafı olarak, yukarıda belirtildiği üzere, bir kez daha BM üyesi ülke temsilcilerine, bu konuda gerçekçi görüşlerin yerine getirilebilmesi ve sonuca katkıda bulunabilmesi amacı ile Abhazya Temsilcilerine görüşlerini bildirmeleri için izin vermeleri gerektiğini belirtiyoruz.

Abhazya tarafı olarak bir kez daha, uluslar arası toplumun temsilcisi olan BM Genel Kurulu üyesi ülke temsilcileri aracılığı ile, değerlendirmelerin daha objektif, gerçekçi, karşılıklı görüşmelerle olmasını, tek taraflı ve ön yargılı olarak, Abhazya tarafının katılımı olmadan, Abhazya topraklarına dönmek isteyen insanlar için uygulanmak istenen tek taraflı kararların herhangi bir getirisinin olmayacağını sorgulamak isteriz”

Kaynak: www.apsnypress.nfo


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.