RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 25 Mayıs 2011, Çarşamba 14:49:24 tarihnde eklendi. 672 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Hakan Aksay'dan değerlendirme

HAKAN AKSAY "RUSYA'NIN ABHAZYA'YA S-300 FÜZE SİSTEMİ KURMASINA ABD'DEN GELEN TEPKİ OLDUKÇA SAKİNDİ!"
Hakan Aksay'dan değerlendirme Hakan AKSAY

14/08/2010 (Birgün Gazetesi)

Abhazya’ya S – 300 füzeleri


Yaşanan iç savaşlar sonucu 1992’den itibaren zaten Tiflis yönetiminin sözünü dinlemeyen Abhazya ve Güney Osetya’nın varlığı, iki yıl önceki Rus-Gürcü Savaşı’nın ardından Moskova tarafından resmen tanınmıştı.
Geçen zamanda bu cumhuriyetleri sadece Nikaragua, Venezüella ve Nauri (Büyük Okyanus’ta küçük bir ada devleti) tanıdı.

4,5 milyonluk nüfusu ve ciddi ekonomik sorunlarının yanı sıra Saakaşvili gibi öngörülmesi zor bir lideri olan Gürcistan’ın, 250 bin nüfuslu Abhazya’yı ve 70 bin nüfuslu Güney Osetya’yı yeniden kendi “toprak bütünlüğü” içine sokması pek mümkün görünmüyor. Bütün umut, ABD ve AB’ye bağlanmış durumda.
Kafkasya’da Kremlin’in etkili adımlarına zamanında cevap veremediğinin bilincinde olan ve “görece küçük bir ülke” yüzünden Moskova ile yumuşattığı ilişkileri yeniden bozmak istemeyen Obama yönetimi, şu an bölgede yeni gerginlik istemiyor.
Bu yüzden geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Abhazya’ya ünlü S-300 füze sistemini kurduğu açıklamasına ABD’den gelen tepki oldukça sakindi.
2008’den bu yana Abhazya’da iki Rus askeri üssü ve yaklaşık 10 bin Rus askeri bulunuyor. Geçen şubat ayında yapılan anlaşmayla söz konusu cumhuriyette 49 yıl süreyle Rus askeri personelin bulunması güvence altına alındı. Son zamanlarda Abhazya’ya verilen askeri helikopterler, botlar, zırhlı araçlar da dahil edilirse Gürcü sınırına yakın bölgelerde ciddi bir birikim oluştuğundan söz edebiliriz. Şimdi bunlara S-300 sistemi ekleniyor.
Acaba bütün mesele Gürcistan’ın yeni bir saldırısına karşı “caydırıcı güç” mü yaratmak? Belki. Ama devasa yatırımların sürdüğü ve 2014 Olimpiyatları’nın düzenleneceği Soçi kentinin Abhazya’ya son derece yakın olduğu göz önüne alınırsa, Moskova’nın güvenlik kaygısının sınırlarının daha geniş olduğu anlaşılabilir.

Kaynak: www.rusya.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.