RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 25 Mayıs 2011, Çarşamba 12:54:13 tarihnde eklendi. 727 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Bagapş; Türkiye'nin yakında bağımsızlığı tanıyacağını düşünüyorum

SERGEY BAGAPŞ "TÜRKİYE'NİN ABHAZYA'NIN BAĞIMSIZLIĞINI YAKINDA TANIYACAĞINI SANMIYORUM
Bagapş; Türkiye'nin yakında bağımsızlığı tanıyacağını düşünüyorum 06/08/2010. Rusya Haber Ajansı (RIA) “РИА Новости.” Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ ile  yapılan söyleşinin Apsnypess Haber Ajansı'nda yayınlanan Rusça aslından abhazyam.com tarafından yapılan çeviri, aşağıda bulunmaktadır.Kaynak gösterilmeden sitemizde yayınlanan haber ve yorumlar ile ilgili olarak çeşitli basın yayın organlarında yapılan yayınlar hakkında yasal yollardan haklarımızın aranacağını belirtiyoruz.

Abhazyam.com Yayın Sorumlusu

Fatih ATAN (A’tanba)

RIA – Abhazya’nın bağımsızlığını kazanmasından bu yana yaklaşık olarak iki yıl geçti, bu süre içerisinde ülkenizde yaşanan değişimleri söyleyebilir misiniz?

S. BAGAPŞ – Çok şey değişti. Öncelikle en önemli değişiklik insanların beyinlerinde yaşandı, kendilerinin bağımsız bir ülkede yaşadıklarının bilincine vardılar ve şimdi kendi elleri ile her şeyi yapabileceklerini anladılar, böylece devlet yapıları demokratik, yasal bir zemin ortamına ulaştı. Bu başkaları içinde sosyal – politik bir yapıya geçiş anlamında oldukça zor bir olaydır. Bizlerin ve Güney Osetya’nın başından daha geçenlerde birçok savaş geçti ve savaş sonrasında ülkelerin barış ortamına oturtulmasına ve ekonomik kalkınmaya geçişini sağlamak bazen oldukça zordur. Ancak, tanrıya şükür ki Güney Osetya ve Abhazya bunu gerçekleştirmiştir ve bu süreç devam ediyor. Ama ana konu: Bu sessiz bir biçimde insanların gözleri önünde gerçekleşiyor. Huzurlu bir istikrar ortamı oluşuyor. Bütün dünya şunu çok iyi bir biçimde anlıyor ki bizim çok iyi bir müttefikimiz var – Rusya Federasyonu., bize ekonomik olarak destek veriyor, ancak tabii ki her şeyden önce kendi kalkınmamız için bizim çalışmamız gerekiyor.

RIA – Abhazya’nın yakın dönemde ve gelecekte ki ekonomik kalkınma stratejisi nedir? Cumhuriyet, ne zaman kendisini ekonomik açıdan yeterli duruma getirmeyi planlıyor?

S. BAGAPŞ – Bizim için 4- 5 yıl gerektiğini düşünüyorum. Abhazya bu potansiyele sahip bir ülkedir. Bizim turizm sektörünü geliştirmek için birçok yeterli tesisimiz bulunuyor. Bu nedenden dolayıdır ki bütçemizin nerede ise %20 sini oluşturuyor. Bizim, gelişmiş çok iyi alt yapı tesislerimiz bulunuyor. Bizim şimdilik enerji sorunumuz bulunmuyor. Ayrıca, enerji sektörümüzü geliştirmeye başladık. Limanlarımızı ve deniz ulaşımını açıyoruz. Demiryolu’nun onarımı sonrasında tren ile ulaşım başladı, limanlarımız ve demiryolu ağımız ile diğer ülkelere direkt bağlanabiliyoruz. Bizim limanlarımız yakın ülkelerden gelen ticari malların Rusya’ya ulaştırılmasında kolaylık sağlayabileceğinden dolayı oldukça ilgi görüyor. Güney’in cenneti (Abhazya) ile Kuzeyin Cenneti (Karaçay – Çerkesk) arasında ki “Suhum Askeri Yolu”nun açılma olasılığı nedeniyle halkımızın Rusya Federasyonu ve Kuzey Kafkasya ile iletişim sağlanacaktır. Bundan dolayıdır ki, bu çok iyi bir yaklaşımdır.

RIA – Rusya Federasyonu tarafından bağımsızlığın tanınması sonrasında Abhazya’nın ulaşımında nasıl bir gelişim yaşandı? Gagra – Sochi, Sochi – Suhum? Suhum Havaalanı Rus uçakları için ne zaman açılacak?

S. BAGAPŞ – Artık, Sochi – Gagra seferleri var. Sochi – Suhum arasında ki gemi seferleri de bulunuyor. Hava ulaşımı için söylemek gerekirse, sezon sonuna kadar başlayabileceğimizi düşünmüyorum. Havaalanında ki çalışmalar ve hava trafiği ile ilgili görüşmeler sürüyor. Biz, Kış döneminde uçuşların başlayabilmesi için kendi iç bünyemizde bulunan, emniyet, güvenlik vb tüm sorunları çözmek için Rus tarafı ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Önümüzde ki yıl düzenli seferlerin başlayabileceğini düşünüyorum. Başlangıçta haftada 2- 3 sefer gibi. Bu zamanla artacaktır.

RIA – Abhazya ile Türkiye arasında ki ekonomik – siyasi ilişkilerin gelişim olasılıkları nelerdir?

S. BAGAPŞ – Türkiye ile normal iyi komşuluk ilişkilerimiz bulunuyor. Orada kalabalık bir Abhaz Diasporası yaşıyor. Bana göre onlarla Türkiye’nin konumuna göre bir ilişki kurulması konusunda itirazım olmaz ama önceden bunun nasıl olacağını kestirmek oldukça zordur Türkiye’nin Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını yakın bir dönem içerisinde tanıyacağını düşünmüyorum. Ancak, bizler normal iyi bir komşuluk ilişkilerini başlatabiliriz. Ekonomik İlişkileri geliştirme ile başlayabiliriz, Abhazya ile Türkiye arasında ki insanların iletişim kurmalarını sağlamak için ulaşım yollarını açabiliriz. İşte bu biçimde süreci başlatabiliriz.

RIA – Venezuela Devlet Başkanı Hugo CHAVEZ, Abhazya’nın bağımsızlığının tanınması için siyasi destek sağlayacağının sözünü verdi. Yakın dönem içerisinde hangi ülkeler Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyabilir?

S. BAGAPŞ – Birçok ülke, Hugo CHAVEZ’in başkanlığını yaptığı ALBA Organizasyonu’nda (Bolivya, Kolombiya, Küba, Ekvador, Nikaragua, Dominik Cumhuriyeti, Antigua ve Barbuda, Saint Vincent ve Grenadinler) çalışmalar başlayacaktır. Onun bu ülkeler ile olan çalışmaları süreç üzerinde yavaş, yavaş etki göstereceğine inanıyorum ve bizde bu süreci hızlandıracağız.

RIA – Sizlerin Nikaragua ve Venezuela ziyaretinizde ki beklentileriniz nelerdir, orada Küba Yönetimi ile bir toplantınız oldu mu? Buna Küba’nın Abhazya’nın bağımsızlığını tanımaya hazırlanıyor diyebilir miyiz? Ve bunu bekleyebilir miyiz?

S. BAGAPŞ. – Hayır Küba ile böyle bir buluşma gerçekleşmedi. Buluşma bir kez Nikaragua’da bulunan Küba Liderlerinden Ramiro VVALDEZ ile gerçekleşti. Miting sırasında ben ve Güney Osetya Devlet Başkanı uzun, uzun kendisine ülkelerimizin durumunu ve gelişmeleri kendisine anlattık. O bu konular ve sorunlar ile ilgili olarak daha yakından ilgilenilmesi için Dışişleri Bakanlığı’nın çalışacağının sözünü verdi. Ben bunun bir zaman süreci içerisinde olacağını düşünüyorum.

RIA – Eğer Gürcistan Yönetimi Abhazya’nın Bağımsızlığını tanıma cesaretini gösterirse Abhazya ve Gürcistan arasında ki ilişkilerde nasıl bir gelişme yaşanır?

S. BAGAPŞ – Normal, iyi komşuluk ilişkileri olmalıdır –  uluslar arası haklara sahip iki ülke, iki bağımsız devlet. İlişkiler yoluna girebilir… Biz bugün yasal bir devlet hakkına sahibiz. Bundan dolayıdır ki top Gürcistan tarafında bulunuyor. Onun düşünmesi gerekir.

RIA – Gürcistan Devlet Başkanı Mihail SAAKAŞVİLİ 7 Ağustos 2008 tarihinde Abhazya ve Güney Osetya Topraklarının yangın yerine çevrilmesi emrini verdi – savaş suçlusu… Abhazlar ve Osetler, Gürcistan Devlet Başkanı’na karşı olan tavırlarını değiştirebilirler mi?

S. BAGAPŞ – Evet, bunu yapmak mümkün değildir. Abhazya açısından Güney Osetya halkına olan saygısından dolayı bunun gerçekleşmesi mümkün değildir. Ancak, bunun kararını elbette Güney Osetya Halkı ve yönetimi verecektir. SAAKAŞVİLİ, yapmış olduğu ciddi hatalarını düzeltmek zorunda dır, o izin verdi – o soykırım soruları, saldırganlık soruları. Ve bunları nasıl yaptı? Ben bunu hayal bile edemiyorum. Böyle bir kişiliğin politikasını tahmin etmek olanaksızdır..Ayrıca, bunun orada durabilecek bir kişilik olduğunu söyleyebiliriz. Bugün için Batılı ülkelerin Gürcistan’ı silahlandırdığını göz önüne alırsak, bunun bir sonraki saldırı için hazırlık olduğunu dışlamamak gerekir.

RIA – Yukarı Kodor Bölgesi’nde ki bugünkü durum nedir? Orada yaşayanlar var mı? Oraya kaç mülteci geri döndü?

S. BAGAPŞ -  İnsanlar geri döndü. Normal, Sakin bir biçimde yaşıyorlar. Ve çalışıyorlar. Hiçbir sorun bulunmuyor.

RIA – Abhazya’nın bağımsız bir devlet olarak nasıl kurulması gerektiği konusunda ki görüşünüz nedir? Dünya sahnesinde nasıl yer alacak, Avrupa ile bütünleşme ile mi kurulacak yoksa Abhazya kendi yolunu belirlemek için ayrı bir plan mı hazırlıyor?

S. BAGAPŞ – Bizler, aklıselim bir biçimde durumu değerlendiriyor ve bu sürecin hızlı bir biçimde olmadığını düşünüyoruz. Ve Avrupa ile işbirliğine giriş – bu uzun ve zorlu bir süreç, bunun için devlet buna kendisi hazır olmalı ve hazırlanmalıdır. Devlet içişlerinde ki bütün yapılarını temelden değiştirerek hazırlamalıdır. Bizim için biraz farklı bir yol bulunuyor. Biz bugün için zor durumda olan ekonomik yapımızın kalkınmamıza önem veriyor ve çalışıyoruz. Bizlere destek veren bazı ülkeler bulunuyor. Ve birincisi, bizim bağımsızlığımızı tanıyabilecek olan ülkeler ile bağlantı kuruyoruz – bu elbette ki Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleridir. Bu Belarus, bu Ukrayna ve Kazakistan. Biz bu biçimde başlayacağız ve bakalım daha sonra yaşam ne gösterecek.

Kaynak: www.apsnypress.info


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.