RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 25 Mayıs 2011, Çarşamba 08:01:47 tarihnde eklendi. 3338 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Fethi Atan vefat etti

FETHİ (FETGERİ) ATAN'IN VEFATI NEDENİYLE TAZİYE ZİYARETİNDE BULUNAN VE MESAJ İLETENLERE TEŞEKKÜRLER!
Fethi Atan vefat etti 10/07/2010. Sevgili abhazyam.com üye ve izleyicileri. Yaşam sevgi ve acıları ile hızlı bir biçimde sürüyor. Abhazya’nın Gudauta Şehri Durıpş Köyü’nde bulunan A’tanba sülalesinin A’tanba Kadır tarafından gelen ve o’nun 1. Nesil torunları olan Habic – Algeri – Cıncık – İslam – Kamil 1877-78 yılında Abhazya’dan Osmanlı Topraklarına göç ederek İzmit – Büyükderbent – Hikmetiye Köyü’ne yerleştiler. (Abhaz Göçmen aileler tarafından kurulmuştur)

Bizler Kadır’ın 4. Nesil torunlarıyız. Geçtiğimiz yıl 23 Mayıs 2009’da kaybettiğimiz sevgili babam Ferit ATAN’ın (Kadır - Hucı - Habic - Aziz - Ferit) en yaşlı olarak temsil ettiği 3. Nesil’den son kalan amcamız Fethi (Fetgeri) ATAN’ da 22 Haziran 2010 Tarihinde yaşama gözlerini yumdu.

Fethi (Fetgeri) ATAN’ın ölümü ile Hikmetiye Köyünde bulunan Durıpş’lı Atanba Kadır Ailesinin Türkiye’de ki 3. Nesili sona ermiş oldu. Şimdi sıra benimde içerisinde bulunduğum 4. Nesile geldi.

Ailemizin değerli büyüklerinden olan Em. Korgeneral Atıf ERÇIKAN’a babası tarafından teslim edilen soyağacının 1980’li yıllar itibarı ile işlenmesi görevi tarafıma devredildi. Soyağacında şimdi 7. Nesil Yazılıyor ve 8. Nesil yeni, yeni yerini almaya başlıyor. Soyağacı yazılımı benden sonra çocuklarıma devir edilerek nesilden nesile süren görevini yerine getirecektir. (Bazı amca çocukları benden aldıkları örnekler ile kendileri de çeşitli soyağaçları yazıyorlar, ancak orijinal yazılım tarafımdan tutuluyor)

A’tanba Sülalesi’nin Türkiye’de Hikmetiye Köyü haricinde Adapazarı, Düzce ve İnegöl’de kolları bulunuyor.   

Aşağıda Düzce Abhaz Kültür Derneği tarafından hazırlanmış olan A’tanba Sülalesinin Hikmetiye Köyü 3. Kuşak son Temsilcisi olan değerli amcam Fethi (Fetgeri) ATAN’ın ölümü adına yayınlanmış olan yazıyı yayınlıyoruz. (İçerik olarak oluşan bazı hataları düzeltilmiştir. Eğer yazıda gözden kaçan hatalar varsa yapılacak olan uyarılar sonrasında düzeltilecektir.)

Fethi (Fetgeri) ATAN’ın cenazesine gelen ve taziye mesajlarını ileten herkese teşekkürlerimizi iletiyorum.

Saygılarımla.


ABHAZ DİASPORASI, BÜYÜK BİR DEĞERİ
FETHİ ATAN’I (ATANBA) KAYBETTİ

1860’lı Yıllarda Abhazya’dan Anadolu’ya (Türkiye’ye) göç eden ATAN (ATANBA) Ailesi’nin 3. kuşağı, Atan Kardeşlerin en küçüğü birçok başarıyı hayatına sığdıran FETHİ ATAN, 22 Haziran 2010 Salı günü hayata gözlerini yumdu. Ruhu Şad olsun.

Atan Ailesi'nin Reisi  Hakkı Bey, 5 evladı oldu. Bunlardan Raif, İrfan ve Adil Atan, güreşi seçtiler, en büyükleri Niyazi ile en küçükleri Fethi meydan ve minderlerden uzak durdular, bunu da babaları istemiş: "Bir ailede 3 pehlivan yeter" demişti. (Kadır – Muh – Cıncık – Hakkı; Atanba’Hakkı’nın Niyazi – Raif – İrfan – Adil – Fethi (Fetgeri) – Şükrü – Makbule adında 7 Evladı oldu. Abhz.com)


Fethi ATAN (ATANBA)

Hakkı Bey, yağlı güreşle ilgili bir kitabı olan komşusu İrfan Dergin'in adını bir oğluna, Güreş Federasyonu Başkanı Ahmet Fetgeri Aşeni'nin adını da diğer bir oğluna vermiş, böylesine sırılsıklam güreş sevgisiyle dolu bir kişiydi.

Atan Kardeşler, Türk güreş müsabakalarında birçok kez milli mayoyu giydiler ve yurtdışında çok kez Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ettiler, yurtiçinde ve dışında çok önemli başarılar elde ettiler.

Fethi Atan, 1935 yılında Kocaeli ilinin Büyük Derbent Hikmetliye köyünde doğdu,
1951 yılında ticaret hayatına başladı,
1955 yılında kurdukları Atan Kardeşler Otobüs İşletmesi A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı,
Türkiye Güreş Vakfı Kurucu Üyeliği,
Avcılık ve Atıcılık Federasyonu Üyeliği,
1978 Türkiye Güreş Federasyonu Asbaşkanlığına seçildi.
T.Y.A.Y ve Sahipleri Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği,
Türkiye Jokey Kulübü (TJK) Yönetim Kurulu Üyeliği ve Asli Üye,
İstanbul Kafkas Abhazya Kültür Derneği ve birçok derneğin kuruluşunda öncülük etti.

Fethi (Fetgeri) Atan'a babası güreşi yasakladı ama ailenin en küçüğü olan Fethi Atan, 1977 yılında Kırkpınar Ağalığını aldı.

Atan Ailesi'nin pehlivan fertleri gibi kalın dirseklerine boyuna-pusuna bakıldığında, ayrıca iş hayatında "tuttuğunu koparan-dürüst" davranışlarıyla tanınan Fethi Atan da, minderlere çıksaydı ağabeyleri İrfan ve Adil Atan gibi kadar namlı güreşçi olurdu.

ATAN AİLESİ  (Hakkı ATAN)
Rekortmen Adil Atan, 60 yaşında hayata gözlerini yuman (1929-1989) Adil Atan, hiçbir güreşçimizin ulaşamadığı bir rekorun sahibi ve aynı zamanda Atan Ailesi'nin unutulmaz, tarihe geçmiş fertlerinden biridir. Serbestte, grekoda, karakucakta ve yağlıda Türkiye Şampiyonlukları kazanan tek güreşçimiz olan Adil Atan, 1.90 m. boyunda, mavi gözlü, temsil yeteneğine sahip, kuru güreşte boyunduruk-künde, sarma, yağlıda ise alabildiğine mükemmel "oturak kündesi" atardı. 87 kilo ve ağır sıklette Dünya ve Olimpiyat Şampiyonaları'nda da güreşti, 1952 Olimpiyatları'nda bronz, 1954 Tokyo Dünya Şampiyonası’nda gümüş, 1956 İstanbul Dünya Serbest Güreş Şampiyonası’nda ise altın madalya aldı. 1958 yılında Kırkpınar Başpehlivanlığını da elde etti.

İrfan Atan, Rekortmen Adil Atan'ın bir yaş büyüğü ve 1928 Kocaeli ili Büyük Derbent Hikmetiye köyünde doğdu, güreşe çocuk yaşta yağlı güreşle başladı. 1945'te Kırkpınar'da "deste"de ikinci, 1946'da "küçük orta" da ikinci oldu.

1950 yılında vatani görevini ifa ederek İstanbul'a gider, bir tesadüf Kasımpaşa Spor Kulübü'ne uğrar: Antrenör Nuri Boytorun'a "Hocam, beni de deneyin" dediğinde ağır sıkletlerden Sabri Demiray'la Murat Hersekli: "İrfan acemidir, bizi sakatlar, onunla güreşmeyiz" derler. Nuri Hoca, İrfan Atan'ı bir kafakolla pul gibi yere yapıştırdıktan sonra "İşte korktuğunuz adam" bu dedi. Bunun üzerine İrfan Atan yeniden söz alır: "Siz büyüğümüzsünüz diye sıkı tutmadım, isterseniz sıkı güreşelim." Nuri Hoca kabul eder ve Hocasını butlarından 4-5 kez budayan İrfan Atan, tuşları bulunca, Nuri Hoca: "Sende iş var" diyerek O'nu Milli Takıma alır. Bir ay sonra İstanbul'da İsveçli Bertil Antonsson'u yendiğinde cadde ve sokaklara çıkamadı çünkü trafik duruyordu, böylesine bir zaferdi.

İrfan Atan, Olimpiyatlarda (1952) ve Dünya Şampiyonlukları'nda (1954) güreşti üçüncü oldu. Ayrıca,  Kırkpınar'da da 3 kez (1951-1953-1955) Başpehlivan oldu ve 1956 yılında da güreşi bıraktı.

23 Haziran 2010 – Derleme: Düzce Abhaz Kültür Derneği

Kaynak: ilhankiymet@yahoo.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.