RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 24 Mayıs 2011, Salı 13:03:42 tarihnde eklendi. 619 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Sergey Lavrov; Bazı ülkeler tanıyabilir

SERGEY LAVROV "BAZI CİDDİ ÜLKELER, ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA'NIN BAĞIMSIZLIĞINI TANIMA KARARI ALDILAR"
Sergey Lavrov; Bazı ülkeler tanıyabilir 14/06/2010. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey LAVROV “Rusya, Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanımakla “kendi” konumunu sonuçlandırmıştır. Diğer büyük ciddi devletlerde aynı kanıda bulunmaktadırlar” dedi.

Sergey LAVROV Kommersant Gazetesi ile yapılan söyleşide kendisine sorulan “Müzmin ayrılıkçı bölgelerin konumu hakkındaki düşünceniz nedir” sorusuna verdiği yanıtta. “ “Bu karar bizim için kesin ve geriye dönüşü olmayan bir karardır. Diğer büyük ciddi ülkeler adına cesaretle söylemek gerekirse onlarda bu konuda aynı kararı aldılar. Sadece politik nezaket veya diğer politik nedenlerden dolayı resmi olarak tanımıyorlar. Ben defalarca bu bizim seçimimiz değil diye açıklamalarda bulundum, bütün sorumluluk Mihail SAAKAVİLİ’de diye. Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü kendisi çiğnedi. O bunun üzerini kendisi çizdi” dedi. 

Sergey LAVROV “SAAKAŞVİLİ’nin 12 Ağustos 2008 Tarihinde yapılan anlaşmanın son taslağının önemli maddelerinden birisi olan silahlı güç kullanılmaması bölümünü reddetmesi ile bölgede ki değişim için önemli bir karar noktası oldu.” Dedi

Sergey LAVROV “Rusya Devlet Başkanı, Gürcistan’ın saldırganlığının durdurulması için vermiş olduğu askeri operasyon kararını Medvedev – Sarkozy planı üzerinde mutabakat sağlandığı için sona erdirdi. Bu anlaşmanın altıncı maddesi Abhazya ve Güney Osetya’nın statülerinin uluslar arası toplumda tartışılmasını ve onların güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirtiyordu. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı 12 Ağustos 2008 tarihinde bu bölgelerin statülerinin uluslar arası toplumda tartışılması gerektiğini destekledi” dedi.                

Sergey LAVROV “Bizim kesin olarak hiçbir jeopolitik düşüncemiz bulunmuyordu. Biz, savaşın bittiği son gün Abhazya ve Güney Osetya’nın statüsünü görüşmesi kararı hazırlandı. Belge üzerinde anlaşmaya varıldı. Fransa Devlet Başkanı Nikolas SARKOZY belgeyi Tiflis’e götürdü. Daha sonra telefon ederek, SAAKAŞVİLİ’nin bu iki cumhuriyetin statüleri hakkında görüşülmesine kesin olarak karşı olduğunu söyledi, onun için statünün anlaşılır olduğunu ve bu maddenin çıkartılmasını istedi. Bizde kabul ettik” dedi.

Sergey LAVROV “bu arada Saakaşvili, Medvedev – Sarkozy Planı’nın diğer bölümleri ile ilgili olarak manipüle etmeye kalkıştı. Altıncı Maddenin paragraf metni okunduğunda: Rusya Federasyonu ve Fransa Devlet Başkanları, aşağıdaki ilkelerin uygulanması ve kabul edilmesi çağrısında bulunuyorlar. Saakaşvili, bu sonunda bu belgede sadece Abhazya’nın ve Güney Osetya’nın statüleri hakkında ki bölümü çizmedi, ancak belgede Rusya ile olan ilişkilerde dahil olmak üzere daha başka bazı şeylerinde üstünü çizdi. Anlaşmanın başında ki metinde iki devlet başkanı tarafları şunları yapıp, yapmamaları gerektiği çağrısını yapıyorlardı. Bu yüzden dolayı buna Medvedev – Sarkozy Planı adı verildi” dedi.

Sergey LAVROV “Anlaşmanın yükümlülükleri içerisinde taraflar arasında silahlı güç kullanılmaması, ayrılıkçı bölgelerde bulunan Rus Silahlı Güçleri’nin çekilmesinin kurala bağlanması çağrısını Moskova, Tiflis ve uluslar arası Kuruluşlara yapıyordu. Rusya’da zaten bunu yerine getirmiştir” dedi.

Sergey LAVROV “Rus Ordusu, Güney Osetya’ya yapılan saldırının bastırılması sonrasında zaten Rusya topraklarına geri dönmüştü. Bundan başka statü hakkında ki tartışmalarda başarısızlıkla sonuçlandı, Tiflis tarafından savaşın bitmediğini belirten ve intikam alınacağını söyleyen ifadeler seslendirilmeye başlandı.  Bundan dolayıdır ki, Abhazya ve Güney Osetya’da yaşayan halkların yaşamlarının garanti altına alınabilmesinin başka yolu olmadığı için Ağustos ayı sonunda onların bağımsızlıklarının tanınması kararı verildi. Bugün için Rus Ordusunun Abhazya ve Güney Osetya’da bulunmasının başka yasal koşulları bulunmaktadır – Rusya ile bağımsızlığını tanımış olduğu bu iki devlet arasında yapılan anlaşmalar temelinde oldu. Medvedev – Sarkozy Planı’nın bir kısmını Rusya gerçekleştirmiş oldu” dedi.

Sergey LAVROV “Eğer, Rusya’dan, Rusya Ordusu’nun pozisyonunu 08 Ağustos 2008 tarihinden önceki pozisyona çekilmesini istersek, o zaman, Barış Güçleri Tsinval Bölgesi’nde ve Abhazya Bölgesi’nde ve Gürcistan’ın iç kısımların da bulunmuşlardı.”dedi.

Sergey LAVROV “Barış güçleri o zaman sadece Gürcistan’ın kısmı olan Güney Osetya’da, bulunmuyorlardı, ancak ve onun sınırlarının dışında da bulunuyordu. Aynı biçimde Abhazya’nın etrafında da bulunuyordu. Bundan dolayıdır ki, eğer bizlere bizim barış güçlerimize 08 Ağustos 2008 Tarihine kadar Güney Osetya ve Abhazya sınırı hattında bulunmamız gerektiğini belirtmiş olsalardı ben çok memnun olurdum, eğer bunu net ve açık bir biçimde söyleselerdi” dedi.

Kaynak: www.apsnypress.info


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.