RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 20 Mayıs 2011, Cuma 18:35:57 tarihnde eklendi. 966 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Gürcistan'ın Strateji Planı

GÜRCİSTAN YÖNETİMİNİN ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA'YI KENDİSİNE BAĞLAMA "STRATEJİ PLANI"
Gürcistan'ın Strateji Planı GÜRCİSTAN YÖNETİMİ “İŞGAL EDİLMİŞ TOPRAKLARIN YENİDEN KAZANLILMASI STRATEJİ PLANI”

14/02/2010. Sevgili abhazyam.com üye ve izleyicileri. Gürcistan yönetimi tarafından 2010 yılı ve sonrasında kendilerinin belirttiği “İşgal Edilmiş Toprakların Yeniden Kazanılması Strateji Planı” açıklandı. “Strateji Planı” ABD, AB ve TC Devleti Yönetimleri tarafından da destekleniyor.

Özellikle Türkiye’de yaşayan Abhaz ve Oset Diasporaları üzerinde uygulama çalışmalarının yoğunlaşacağı “Strateji Planı” hakkında sizlerin bilgilenmeniz gerektiğine inanıyoruz. Çünkü önümüzdeki günlerde Gürcistan ile işbirliği kurulması düşüncesinde olan “içimizdekilerin” çalışmaları da bu plan çerçevesinde gözler önüne serilecektir.

Ayrıca Abhazya artık bağımsızlığına kavuştu, Gürcistan’ın herhangi bir baskı ya da saldırısı olmaz diyenlerinde bulunduğu tarafımızca bilinmektedir. Bir deyim vardır “Su uyur, Düşman Uyumaz” “Strateji Planı” bu deyim ile “tam” olarak uyuşmaktadır.

Bizler Abhaz Diasporası olarak üzerimize oynamak istenen oyunlar karşısında “uyanık” olmak durumundayız.

“Abhaz Dernekleri Federasyonu” ile abhaz diasporasının bu tür planlara karşı konulacak yapılanmanın önemli bir “direniş noktası” olacağının da özellikle bu yapılanmaya karşı olanlarımızın bir kez daha anlamaları gerekmektedir.

Önümüzdeki günler Abhaz Diasporası üzerine oynanacak oyunlar ve bu oyunlara karşı verilecek olan mücadeleyi hep birlikte yaşayacağız.

Gürcistan Strateji Planı’nın Türkçeye çevirisini yapan sevgili kardeşimiz Semih Derinbay’a  (Darımba) teşekkür ederiz.

Saygılarımızla.

Abhazyam.com Abhazya’ya Destek Portalı

Yayın sSorumlusu

Fatih ATAN (A’tanba) 


Gürcistan Hükümeti

İşgal Edilmiş Bölgeler Üzerindeki Devlet Stratejisi

İşbirliğiyle Mutabakat

Önsöz

Gürcistan, demokratik bir devlet yapısının yararlarıyla bezenmiş, global açıdan gelişmiş bir ekonomi içeren, çok kültürlü ve bir çok etnik kökeni bünyesinde barındıran bir yapıyla tasarlamış bir gelecek planlamaktadır. Bu vizyon, Helsinki Nihai senedinde  yansımaları görülmüş, tüm Avrupa devletleri tarafından benimsenen temel prensiplerin üzerine inşa edilmiştir.

Gürcistan hükümeti Abhazya ve Tskhinvali bölgesi (Güney Osetya)’ndeki nüfus yoğunluğunu bu bölgelerin ulusal reformlarının gelişmesi amacıyla genişletmeye gayret göstermektedir. Ayrıca bu bölgelerin Avrupa ve Öro-Atlantik yapıya da yatkınlığı sağlanacaktır. Bu vesileyle Gürcistan hükümetinin inancına göre bu yatkınlık ve bileşim, bu bölgelerdeki insanların güvenliği, çok kültürlülüğü, refahı ve karma etnik yapısı adına fayda sağlayacaktır.

Bu anlaşmanın gayesi Gürcistan devleti ve halkının uğraşılarını güçlendirmek ve yukarıda belirtilen amaçlara ulaştırmaktır.

Gürcistan’ın stratejisi, Abhazya’nın ve Tskhinvali bölgesinin içinde bulunduğu Rus işgali altındaki durumunu tersine çevirip, bu bölgeleri, nüfusuyla birlikte Gürcistan’ın anayasal sınırına entegre etmek üzerinedir. Gürcistan bu amaçlarına ulaşmak için barışçıl ve diplomatik bir yaklaşım gütmektedir. Askeri hamleye karşıdır.

Stratejik Amaç

İşgal Edilmiş Bölgeler Üzerindeki Devlet Stratejisi’nin alt başlığı ve özü “İşbirliğiyle Mutabakat”’tır. Bu strateji, izolasyona ve bölünmeye karşı önlemler, teşvik yöntemleri ve bir yapılanma oluşturarak mutabakatı sağlamaktır. Stratejinin amacı Abhazya ve Güney Osetya’daki bölünen ve işgal edilmiş popülasyona Gürcistan’daki her vatandaşa verilen hakları ve öncelikleri sağlamaktır.

Bu amaçlara üzerine eğilinmiş şu planlamalarla ulaşılabilir;

• Bölünmüş sınırlar arasında ekonomik etkileşimi yükseltmeye çalışmak. Sosyo ekonomik unsurları iyi bir noktaya taşımak. Abhazya ve Güney Osetya da dahil olmak üzere birbirlerinden ayrı düşmüş bölgeleri bu doğrultuda yakınlaştırmak.
• Bölünmüş sınırlar arasındaki eşya ve insan taşınılırlığını ve hareketini yeni bir finansal yapıyla geliştirmek.
• Var olan mekanizmaları geliştirmek, temel insan haklarını Abhazya ve Güney Osetya’da dini inanç ve ibadetlerini de rahatça uygulayabilecek şekilde sağlayarak insanların ana dillerinde eğitimin önünü iyice açmak.
• Sağlık hizmetinin kalitesini yükseltmek, savaştan etki almış nüfusun tıbbi yardım sağlamak ve eğitimlerinin daha refah bir hale gelmesini sağlamak.
• Serbest dolaşımı geliştirmek ve insanların birbirleriyle etkileşiminde ortak paydaları tespit edip bu paydalar doğrultusunda projeler üretmek.
• Hem kendi içinde hem de uluslararası alanda kültürel miraslara ve kimliğe destek vermek ve gelişiminde yardımcı olmak.
• Bölünmüş sınırlar arasında bilgi aktarımını geliştirmek ve güçlendirmek.
• İşgal yaratacak bir durumun olmamasını sağlayarak bu bahsi geçen amaçların uygulanması adına yasal düzenlemeler yapmak.

Bu amaçların başarılması için Gürcistan, yandaşı devletlerle ve organizasyonlarla bir etkileşim içersinde çalışacaktır.

İçinde Bulunulan Duruma Bir Bakış

Sovyetler Birliği’nin dağılışı esnasında Gürcistan’da, Özerk Abhazya Cumhuriyeti’nde ve Özerk Güney Osetya’da kargaşalar olmuştur. Bu kargaşaların olduğu süreçte tüm ülkenin içersinde nüfus açısından büyük kayıplar olmuştur. Tüm taraflar tarafından yapılan hatalar insanların acı çekmesine ve kayıplara yol açmıştır. Bu acının üstesinden gelmek ve savaştan etkilenen insanlara yardım etmek asıl amaçtır.

Rusya Federasyonu bu kargaşaların daha da büyük boyutlara gelmesinde etkili rol oynamıştır. Bizzat bu kargaşaların içersinde rol almışlar ve 2008’in bahar-yaz aylarında Abhazya’nın ve Güney Osetya’nın kendi kendilerine bağımsızlıklarını ilân ettikleri dönemden hemen sonra bu rol alışı tüm güçleriyle Gürcistan topraklarına da girecek kadar büyük bir boyuta getirmişlerdir.

Rusya ve Gürcistan arasında 2008 ağustosunda vuku bulan savaş uluslararası öğeleri hiçe saymaktadır. Enternasyonel ortak görüş, Rus işgalinin uluslararası kanunlara ve egemenlik haklarına ters olduğu yönündedir. Gürcistan’ın yasal duruşu, uluslararası normlarca ve kanunlarca desteklenmiştir. Sonrasında bu destek AB tarafından yapılandırılan “Gürcistan’daki Kargaşada İhlal Edilen Uluslararası Bağımsızlık” konulu bir forumda daha resmi bir şekilde ele alınmıştır. Bu süreçte Rusya’nın Gürcistan üzerindeki işgalini ve işgaliyle ilgili savunmasını tamamen reddetmektedir.

Gürcistan hükümeti Abhazya ve Güney Osetya’daki popülasyonun segmentleri arasındaki politik farklılıkların varlığını görmektedir. Bu “Strateji”nin uygulanması kargaşadan değişik şekillerde etkilenmiş olan popülasyon için de mutabakat sağlayacaktır.

2008 ağustosundan beri Rusya, işgal altında bulunan bu iki ülkedeki askeri varlığını arttırmıştır. Bu iki bölge savaş öncesinde Gürcistan hükümetinin kontrolü altında olduğundan dolayı, durum direkt olarak AB menşeili 12 Ağustos 2008 tarihli ateşkes anlaşmasının kurallarını ihlal etmektedir. Daha da ötesi, sınıra FSB muhafızları yerleştiren Rusya, bu şekilde, AB Gözlem Ekibi’nin görevini yapmasına da engel olmakta ve ateşkes şartlarının uygulanışının incelenmesini imkânsız kılmaktadır. Böylece ayrıca UNOMIG’in varlığını veto etmekte ve OSCE’nin Gürcistan’daki OSCE’nin varlığına mani olmaktadır.

Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’yı işgaline karşın 2008 Ekiminde Gürcistan Parlamentosu İşgal Altındaki Bölgeler Kanunu’nu kabul etmiş ve bu iki bölge ile alakalı yeni bir idari sistemi ortaya koymuştur. Bu ülkelerle ilgili yasal düzenlemeler, uluslararası normlara paralellik gösterecek şekilde bu sisteme dayandırılmaktadır. Bu düzenlemelerin en önemlisi 12 Ağustos 2008’de yapılmış olan Ateşkes Anlaşması’dır. 1 Eylül 2008 tarihli Avrupa Konseyi toplantısı sonuç belgesi;28 Ağustos 2009 tarihli İç göçmenler ve mülteciler ile ilgili BM Genel Kurulu kararı; Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Gürcistan ve Rusya arasındaki savaşın sonuçlarına ilişkin (#1633 (2008), #1647 (2009), #1648 (2009), #1664 (2009), #1683 (2009)) tarih ve sayılı kararları ile  ‘’Gürcistan da ki kargaşadan etkilenen bölgelerde ki insan hakları’’ raporları    (SG/Inf(2009)7, SG/Inf(2009)9, SG/Inf(2009)15); ve AGİT‘’Demokrasi Kurumları ve İnsan Hakları Ofisi’’ ve ‘’Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiserliği’’nin 27 Kasım 2008 tarihli   ‘’Gürcistan da ki kargaşayı takiben savaştan etkilenen bölgelerde ki insan hakları‘’raporu–( ODIHR/HCNM )

Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’yı işgali ve uyguladığı ilhak politikası Gürcistan’ın doğal sınırları içersinde yapılan bir ihlâldir ve Gürcistan’ın içinde bulunduğu barışçıl ortama zarar getirmektedir.

Bu şartlar altında Gürcistan’ın bu bölgelere insani ve savaş etkisine karşı çözümler içeren bir politika gütmesi önemlidir.

Temel Prensipler

İşgal Altındaki Bölgeler ile alâkalı bu Devlet Stratejisi Gürcistan’ın uluslararası kulvarda tanınan sınırlarının ihlaline karşı yapılandırılmıştır.

Bu strateji Gürcistan’ın bütünlüğü, Avrupa Birliği kuralları, işgal altındaki topraklar yasası, Avrupa Parlamento Meclisi ve Avrupa Birliği’nin deklarasyonlarına uygundur.

Strateji, Abhazya ve Güney Osetya’nın güvenliğinin uluslararası güvenlik anlaşmalarına uygunluğuna tabidir. Yerel kuvvetler, polis ve barış kuvvetlerinin kullanımında bu uygunluk baz alınır.

Abhazya ve Güney Osetya üzerindeki geleceğe yönelik politika barışçıl, arabuluculuk yönü ağır basan tarafının yanısıra bölgedeki sığınmacıların, orada olmaması gereken insanların mübadelesi üzerine kurulmuştur. Böylece Gürcistan’ın işgali de önlenecektir.

Bu mübadelenin güvenli ve insan hakları ihlali olmadan yapılması sağlanacaktır.

Abhazya ve Güney Osetya’da vücut bulan aksi durum, Gürcistan’ın uluslararası sınır haklarını ihlal etmektedir. Bizim stratejimiz ise Gürcistan’ın yasal çerçevesi içersinde ilerleme kaydedecektir.

Enternasyonel yasalar doğrultusunda Gürcistan Hükümeti de Abhazya ve Güney Osetya’da yaşayan popülasyona karşı sorumluluklarının ve yapması gerekenlerin farkındadır.

Strateji, Abhazya ve Güney Osetya’daki halkın Gürcistan’ın geleceği ve sosyal yapısındaki duruşunun önemini bilmektedir. Gürcistan’ın işgalinin engellenmesi ve Strateji’nin karşılıklı anlaşmalar, görüşmeler ve orta yolu bulabilecek gücüyle Gürcistan Hükümeti tarafından uygulanması barışçıl bir gelecek için yeterlidir.

Strateji, Gürcistan’ın kültürel, etnik ve dini açıdan çeşitliliğinin farkındadır. Vicdani özgürlüğün hakkını gözetir. İbadet hakkını, Gürcistan Ortodoks Kilisesi’nin ve diğer dinlerin özgürlüğünü savunur.

Strateji, Abhazya ve Güney Osetya’daki tüm aktiviteler ve politikalara değin bir anlayış ve denetim içerir. Burada yapılan her türlü hareket, Gürcistan’ın bütünlüğünün ve mutabakat ilkelerinin kuralları altında toplanmalıdır.

Gürcistan, insanlarının refahını ve yaşanılırlık düzeyini uluslararası bir anlayışla geliştirmek istemektedir.

Gürcistan, bu isteğini Abhazya ve Güney Osetya’ya da uygulamak istemektedir. Bunu da her türlü politik, dini ve etnik duruma ve inanca saygı duyarak yapmayı arzulamaktadır.

Gürcistan bu doğrultuda Abhazya ve Güney Osetya’daki her türlü mal-mülk haklarıyla alâkalı da insan haklarına uygun, kanuni bir doğrultuda hareket etmeyi istemektedir.

Amaçlar

Ekonomik İlişkiler

• Sınırlararası ticareti ve halkın ticaret için daha rahat hareket edebilmesi adına ekonomik interaktifliği sağlamak, bunun için lojistik destek ve alışveriş alanları kurmak.
• Sınırlararası ortak bölgeler yaratarak, oralarda sosyo-ekonomik yapının ilerleyişini sağlamak. Tarım ve çiftlik ürünlerinin satışı ve gelişimi için önayak olmak.
• Kilit alanlarda teknolojik ve finansal kolaylık sağlamak. Bölgeler arası ticarete teşviği güçlendirmek.
• Özel sektörün katılımına teşvikte bulunmak ve bağış, özel yatırım gibi destekleri sağlamak.
• Abhazya ve Güney Osetya’dan gelen malların yerel, bölgesel ve uluslararası marketlerde satışını yasal yollarla sağlamak ve legal bir prosedüre oturtmak. Vergi düzenlemeleri yapmak.
• Tüm bölgelerde işsizliğe çözümler üretmek.
• Güvenlik ve ekonomik sıkıntıda olan sınırlararası bölgelere yakın yerlerde ekstra düzenlemeler yapmak ve ehemmiyet göstermek.

 Altyapı ve Nakil

• Su kaynakları, yollar, telekomunikasyon ağı sağlayarak altyapıyı düzenlemek. Böylece Abhazya ve Güney Osetya’nın Gürcistan’ın diğer bölgelerine bağlantısını sağlamak.
• Bölünen bölgeler arası otobüs seferleri sağlamak.
• Okullar ve hastaneler yapmak. Spor ve kültürel merkezler kurmak. Gelen ve giden topluluklar için konut sağlamak.
• Çevrenin korunmasını sağlamak.

Eğitim

• Gürcüce konuşanlar için kitaplar sağlamak. Anadil eğitimi için imkanlar yaratmak. Abhazca ve Osetya dilleri için aynı eşitliği sağlamak ve Gürcistan Eğitim Bakanlığı’nın ilkelerine bağlı kalarak konuşulan diller için kitap edinmek.
• Abhazya ve Güney Osetya’da eğitim görmüş kişiler için Gürcistan’da veya yurtdışında eğitim devamlılığı sağlamak.
• Abhazya ve Güney Osetya’da ikamet edenler için Gürcistan vatandaşlarına sağlandığı gibi yurtdışında okuma imkânı ve yurtdışı değişim programları sağlamak.
• Ortak akademik çalışma programları yaratmak ve desteklemek.
• Ortak araştırma programları sağlamak.

 

Sağlık

• Tüm Gürcistan vatandaşlarına eşit sağlık bakımı imkânı sağlamak.
• Uluslararası yardım ve tıbbi destek veren oluşumların Abhazya ve Güney Osetya’ya ulaşmasını sağlamak.
• Abhazya ve Güney Osetya’daki vatandaşlar için Gürcistan’ın geri kalan yerlerinde olduğu gibi sağlık hizmeti sistemleri yaratmak.
• Sosyal güvenlik haklarını Gürcistan’ın her yerinde olduğu şekliyle Abhazya ve Güney Osetya’daki vatandaşlara da sunmak.
• AIDS, tüberküloz, uyuşturucu kullanımı, aşı, çocuk bakımı gibi durumlar doğrultusunda Abhazya ve Güney Osetya’ya tıbbi müdahele ve yardımda bulunmak.

Bire bir Sosyal İletişim

• Abhazya ve Güney Osetya ile Gürcistan arasında tüm sosyal iletişim unsurlarını sağlamak. Savaştan etkilenenlere sosyal açıdan güven telkin etmek.
• İlgi grupları, karışık aileler, komşular, gençler, gönüllü oluşumlar arasında etkileşimi sağlamak.
• Elektronik komunikasyon ve teknoloji yardımıyla sınırlararası etkileşim ve iletişimi sağlamak. Gençler arası güven oluşmasına teşvik olmak.
• Çarlık Rusyası tarafından sürgün edilmiş, Gürcistan kökenli popülasyonla diyalog ve iletişim sağlamak.

Kültürel Mirasın ve Kimliğin Korunması

• Gürcistan’daki tüm kültürel mirasın korunmasını ve gelişimini sağlamak. Dil, sanat, gelenek, edebiyat ve tüm diğer branşlarda korumayı temin etmek.
• Abhazların Gürcistan’ın köklü toplumlarından birisi olduğunu da düşünerek bu doğrultuda Gürcistan anayasası Abhaz diline Gürcüce ile birlikte Özerk Abhazya Bölgesi’nin devlet dili  olarak kabul ederek korunmasını, gelişmesini ve saygınlığını sağlamayı amaçlamaktadır.
• Kayıt altına almak ve korumak adına UNESCO gibi uluslararası örgütlerden destek aramak.
• Ana dilde dini ibadetlerin herkes için eşit olmasını sağlamak.
• Kafkas uluslarının etnik-kültürel temelli ortak aktivitelerinin korunması.

 Bağımsız Bilgi Akışı

• Toplumların sınırların hangi tarafında olurlarsa olsun birbirleriyle etkileşime geçmesini sağlayıp, karşılıklı anlayışı geliştirmeye çalışmak.
• Basın yayın organlarında karşılıklı etkileşimi sağlamak, bilgi akışı için uygun ortamları yaratmak, yeni teknolojileri tanıtmak.

   Yasal ve İdari Ölçüler

• Genel yasal ve idari uygunluğu sağlamak
- Özel durumları kayıt altına almak (doğum, ölüm, evlilik, eğitim gibi)
- Ekonomik ve ticari hareketleri yapılabilir kılmak
- Abhaz ve Güney Osetyalı popülasyonun seyahat belgelerine belirli ölçülerde kontrol yapılarak uluslararası yolculuk yapabilmelerini sağlamak.

İnsan Hakları

• Temel insan haklarını korumak. Abhazya ve Güney Osetya’da bulunan halkın güvenliğini sağlamak. Abhazya ve Güney Osetya’dan gönderilen kişilerin de bu böglelerde halâ yaşamakta olan kişilerin de sivil ve politik haklarını korumak.
• Abhazya ve Güney Osetya’daki insan hakları işleyişini kontrol edecek mekanizmaları yaratmak. İnsan hakları ihlallerinde koruma sağlamak ve müdahelede bulunmak.
• Daha önce örnekleri olan etnik Gürcülere karşı yapılan tepkilerin engellenmesi ve tekrarlanmaması için ekstra bir çalışma yapmak.
• Uluslararası bazı organizasyonları davet ederek yukarıda yapılmak istenenlerin uygulanmasında destek almak. Düzeni sağlamak adına çalışmalar yapan bu organizasyonlarla işbirliği içinde olmak düzeni izlemek adına sistemler geliştirmek.

Doğal Felaketleri Engellemek

• Doğal felaket olması ihtimaline karşın, hükümetin Abhazya ve Güney Osetya için de y yüzde yüz hazır olmasını sağlamak. Eğer felaket gerçekleşirse zararı en aza indirmek için hazır bulunmak.


Uygulama

Barışçıl bir ortam için altyapı düzenlemeleriyle birlikte Gürcistan Hükümeti tüm bu bahsi geçenlerin uygulanması için Abhazya ve Güney Osetye yetkilileriyle iletişim halinde olacaktır.

Gürcistan Hükümeti bu Strateji’yi uygulama adına bir Aksiyon Plânı yaparken bu plânın gelişim sürecinde Abhazya ve Güney Osetya yetkilileriyle iletişim halinde olacak ve ihtiyaçların belirlenmesiyle planın uygulanış sıralamasını yürürlüğe koyacaktır.

Gürcistan Hükümeti Gürcü, Abhaz ve Osetyalı popülasyonun beraber geçmişteki olayları da baz olarak ortak paydalarda buluşmasını sağlayacak ve son 20 yılın kargaşasını göz önünde bulundurarak bir iyileştirme süreci yaratacaktır. 

Gürcistan yasalarına uygun bir şekilde işleyen her türlü Abhaz ve Güney Osetya temelli servisler ve organizasyonlar için bu bölgelerin içersinde işleyen özel bir maddi planlama yapılacaktır.

Gürcistan Hükümeti finansal ve diğer kaynaklarını Strateji ve Aksiyon Planı adına ulusal ve uluslararası uygunlukta işleyebilmek için arttıracaktır. Gürcistan bu planın uygulanmasında uluslararası toplumların öneminin farkındadır. Gürcistan Hükümeti yerel ve uluslararası düzeyde gönüllü çalışan, iş yatırımı yapabilecek yatırımcıların ve popülasyonun bu plân için desteğini ve ehemmiyetini bilmektedir.

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.