RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 20 Mayıs 2011, Cuma 09:47:39 tarihnde eklendi. 720 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Doğu Araştırmaları Merkezi'nden değerlendirme

WOJCIECH HARETSKY "ABHAZYA, GELENEKSEL BAĞLARININ OLDUĞU TÜRKİYE İLE DE İLGİLENİYOR
Doğu Araştırmaları Merkezi'nden değerlendirme 21/01/2010. Merkezi Polonya'nın Başşehri Varşova'da bulunan "Doğu Araştırmalar Merkezi" Uzmanı Wojciech HARETSKY; Bağımsızlığını Rusya'nın himayesi altında aldığının "kararsızlığı" tartışılan Abhazya için yaptığı yorumda "Uluslararası toplum tarafından bağımsızlığı tanınmayan Abhazya, kendi içerisinde çoğulcu demokratik bir devletin bütün işaretlerine sahip bulunuyor" açıklamasında bulundu.

Wojciech HARETSKY; 2004 ve 2009 yılllarında yaşanan Devlet Başkanlığı seçimlerini değerlendirdi. "Seçim süreci içerisinde Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ ve Eski Başkan Yardımcısı Raul HADJİMBA, her ikiside ülkelerinin geleceğinin Rusya tarafı ile birlikte olduğunu vurguladılar. Hiç bir güç aynen Güney Osetya'da olduğu gibi Rusya ile olan gelecekteki birlikte hareket etmelerini engelleyemeyecektir. Abhazya'nın seçkin kadroları, bağımsızlığın Rusya tarafından tanınmasının "dar alan" içerisinde kalan Abhazya için manevra kazanmasını sağlayan "Görünen Bir Zafer" olarak tanımlıyorlar. Abhazlar için Rusya, bugün Dünya'ya açılan tek "pencere" olarak görülüyor" dedi.   

Wojciech HARETSKY "Abhazya'nın seçkin kadroları içerisinde Rusya ile ilgili olarak iki  görüş bulunduğundan eminim: Birincisi, Moskova'nın kurtarıcı olduğuna inanıyor, ikincisi Rusya'nın yayılma politikası izlediğini belirtiyor. Suhum'un dış politikalarının çeşitlendirilmesinde tek olasılık bulunuyor, etnik olarak yakınları ve onlara yakın olan Kuzey Kafkasya Cumhuriyetleri "Çerkes Cumhuriyetleri". Abhaz seçkin kadroları, Moskova’nın yaşanan olayların soğuması durumunda Kuzey Kafkasya Cumhuriyetleri ile yakın temas kuracaklarından emin olduklarını söylüyorlar. Abhazya bunların dışında geleneksel bağlarının olduğu Kafkasya dışında Türkiye ile de ilgileniyor. Bu ülke içerisinde birkaç milyonun üzerinde Abhaz ve Kuzey Kafkasya kökenli insan yaşıyor. Bagapş ekibinin bugün için görünen yüzü dış politika ilişkilerini sadece Rusya ile değil başka ülkeler ilede sürdürmek istiyor, bu şekilde Moskova’ya karşı güçlü olmak istiyor” dedi.

Wojciech HARETSKY “Önümüzde ki birkaç yıl için tahmin yapmak gerekirse, Abhazya’da ki siyasi arenada Devlet Başkanı ve ekibi ilk dönem içerisinde etkilerini sürdüreceklerdir. İkinci ve son dönemde (Sonbahar 2014), onun yerini alacak birisinin yetiştirilmesini gündeme alacaklardır. Muhalefet lideri olan Raul HADJİMBA çevresini genişletirse seçilme şansını arttırabilir, örneğin eski Abhazya Milli Güvenlik Komisyonu Sekreteri Stanislav LAKOBA ile güçlerini birleştirebilirse. Ancak “Hadjimba Ekibinin” dağılabileceği olasılığını da düşünmek gerekir. Böyle bir olay gerçekleşirse Abhazya siyaset sahnesinin parçalanabileceği düşünülebilir” dedi.

Wojciech HARETSKY “Abhazya’nın, Rusya’dan ekonomik, siyasi ve askeri bağımlılık düzeyinin fiili olarak ayrılması ve Moskova’dan aykırı herhangi bir harekette bulunması mümkün değildir. Rusya, Soçi 2014 Olimpiyatları öncesinde yaşanabilecek herhangi bir istikrarsız ortamın olmaması için her şeyi yapacaktır. Rus planlarına göre Abhazya’ya “arka” oyuncu rolü belirlendi (olimpiyat inşaatı malzemeleri ve işçilik, turistik konaklama tesisleri)  ve Moskova aynı zamanda Sivastopol deniz askeri üssünün yanında (Sochi – 2) gibi Güney Kafkasya’da kendisine önemli bir destek ülke hazırlamak niyetindedir” dedi.

Kaynak: www.regnum.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.