İçerik : Abhaz Kilisesi İnternet Sitesi
Abkhaziamız - Abhazya Abhazya'dır. Binlerce yıllık özgün kültürümüzle inanç özgürlüğüyle - 2019-03-07 23:44:27
Varolduğumuz günden bu güne bizi biz yapan özgün kimliklerimizdir bizi Abhazya'ya bağlayan. Sağolun varolun emeklerinizle. Dini inanç bireyseldir;Tanrı ile insan arasında. Günumüzde politikaya alet edilmesi moda oldu diye giymek şart değil o kostümleri. Forever Abhazia! Forever Circassians!
muzffer - ne dini - 2013-10-20 17:25:45
kardeşim, orayı da türkiyeleştirmeyin, kim ne dinine inanıyorsa inansın, herşeyden önce abhazsın, yukarıda da bir arkadaş belirtmiş....
ebin - önce Abazasındır - 2013-04-15 09:27:43
Dinini,kökeninden ileri koyan insanlar zaten gelmesin bu ülkeye,yeteri kadar gerici dinci insan var.
Sadece Abhaz - ya Abhazsındır, ya değilsindir - 2012-02-18 15:28:41
Bakıyorum da, hristiyan, müslüman, solcu, sağcı, yamuk düzgün gibi sıfatlar ekleme ihtiyacı duyanlar var kendilerine. Kimse kimseyi zorla Abhaz yapmıyor, eğer kendinizi farklı hissediyorsanız, Abhaz olduğunuzu da söylemeyin. Bölücülere hele ki şu anda Abhazyanın hiç ihtiyacı yok. Kendinze kimlik arıyorsanız cebinizdekini kullanmaya devam edin.
murat - MÜSLÜMAN ABHAZ - 2011-11-22 05:20:38
Türkiye abhaz diyasporasını, Hendek Soğuksu'lu Kadeşim, Tsıba Efkan'ın sözleri ile özetleyeyim, ki o ilk Gürcü saldırılarında şehit olmuştu: "Abhazya Bağımsız olana dek son sözümüz hep "La ilahe ilallah" ve "Allahu Ekber" olacaktır... Evet, Abhazyanın geleceğini, Abhaz parlementosunun söylemi belirleyecektir. O da Hristiyanlık değil; İslam Olmalı. Aksi taktirde, Türkiye Diyasporası tamamen kaybedilir. doku uyuşmazlığı yaşanır. bunu görün... Türkiye Abhazları ve bir çoğu Müslümandır. ve kimse sadece toprak için canını vermez. toprak insan için, insan Allah içindir. bunu anlayın, boşuna kürek çekmeyelim. abhaz kilisesi, gürcü kilisesine bağlıymış. böyle diyor rusya ortodok kilisesi. buyrun burdan yakın
abhaz - istek - 2011-11-08 18:46:03

Değerli site yöneticisi, anyha.org sitesini linklerinize ekleme isteğimin size rahatsızlık vereceğini bilsem istemezdim. Bu isteğim için sizden çok çok özür diler hoşgörünüze güvenerek saygılarımı sunarım.

 

Değerli yorumcu kardeşim: İsteğiniz hiçbir rahatsızlık yaratmamıştır. Bıundan müsterih olun, Abhazyam.com istek ve yorumlarınıza her zaman için açıktır. Sizler yorumlarınızı yazdığınız zaman bizler memnun oluyoruz. Susan değil konuşan, okuyan ve yorum yapan toplum olmak en doğrusudur. Yoruma devam. Saygılarımla.

Fatih Atan (A'tanba)

Tc li Hristiyan Abhaz - Kurban - 2011-11-07 12:53:52
Tc deki, diasporadaki ve Anavatandaki Müslim kardeşlerimizin kurban bayramlarını kutlar birlik ve beraberliğimizin daim olmasını yüce tanrıdan dilerim. amen
abhaz - hristiyan - 2011-11-07 12:47:51

Abhazyam.com sitesinin Link bölümüne www.anyha.org sitesini eklemenizi rica ederim. Böylelikle diasporadaki Türkiyeli Hristiyan Abhazlar atayurtlarındaki dini gelişmelerden ve bilgilendirmelerden siteniz aracılığı ile haberdar olurlar. Saygılarımla...

 

Değerli okuyucu: Abhazya'da yeni yayına giren her türlü internet sitesini Abhazyam.com izleyicileri ile buluşturmak, Abhazyam.com'un yayıncılık anlayışına uygundur. Bizler insanların, toplumların, ulusların dini bakışlarına saygı gösteririz. Hangi dini inanışa sahip iseler, o inanç onların anlayışıdır.

 

Eğer siz Abhaz iseniz, Abhaz Ulusu'nun hangi dinlerden etkilendiklerini bilmeniz gerekir, Çok Tanrılı dinlerden sonra Abhazlar Hristiyanlık ile tanışmıştır. Müslümanlık Abhazya'dan göç eden Abhazlar için ibadet anlamında Osmanlı'ya göç ettikten sonra karşılaştıkları bir dindir. Aşkharualar Kuzey Kafkasya'da oldukları için  daha önce tanıştılar.

 

Nasıl Müslümanlık Diasporada bir olgu ise. Hristiyanlık'da (Ortodoksluk)  Abhazya'da bir olgudur. Ayrıca çok tanrılı din olan "Ancha" da (Anuha) önemli bir olgudur.   

 

Bizler herhangi bir dini inanışı diğer dinlere karşı üstün tutmaya çalışmayız. Neyse, Abhazyam.com olarak bizler Abhazya'daki her türlü yaşamsal konuyu Diaspora ile tanıştırma görevimizi sürdüreceğiz. İsteyen izlemek istediği siteyi izler.

 

Siz, siz olun hoşgörüden uzak kalmayın.

 

Abhazyam.com Yayın Sorumlusu

 

Fatih Atan (A'tanba)